Cserehát: harmadik világ 1.

Cserehát nevét megtanultuk, tudjuk, hogy ez Magyarország egyik, ha nem a legszegényebb térsége. Cserehát lemaradása évszázados, mára végérvényesen leszakadt, a munkanélküliség és a nélkülözés állandósult. Videó

Miért hagyjuk, hogy így legyen?

Igaz, ami igaz: hazánkban különösen nehéz dolga van annak, aki kiegyensúlyozott politikai magazint akar csinálni. A rendszerváltás óta eltelt idő nem volt elég ahhoz, hogy a jobboldalon megszülessen és valamelyes népszerűségre vergődhessen legalább egyetlenegy, európai hangot megütni hajlandó és képes orgánum…

Galamus-csoport – a liberális véleményportál

Miközben mindannyiunk szeme láttára zsugorodik mind gyorsuló ütemben a minőségi sajtó, szürkül és gyávul el a közszolgálati média, és foglal el egyre nagyobb teret az egy húron pendülő jobboldali pártmédia, szép csendben, marketingkampány és sajtótájékoztató nélkül szárnyat bont egy új véleményportál, a Galamus-csoport.

A szegénységről

A szegények pontosan tudják, hogy a társadalomtól semmire sem számíthatnak – a minimális összegű segélyeken kívül. Azt is pontosan tudják, hogy helyzetükből lényegében nincs kiút, nincs kitörési lehetőség – mondjon bárki bármit. A szegénység olyan, mint az örvény, egyre lejjebb húzza azt, aki egyszer belekerül.

A képernyő túloldalán: Erőszak, vér, szex

A médiára sok mindent rá fognak: ez az oka az egyre terjedő erőszaknak, ettől hülyül el a gyerek, sőt még a női szerepek megváltozása is ennek köszönhető.

 

Megszólal a Cserehát

Egy éves a Cicsero.net, az ország legszegényebb régiójában alakult civil újságírói hálózat. Immár hallatják hangjukat a Csereháton élők, bemutatva kultúrájukat, életüket, mindennapi problémáikat. A Nol csapata a kezdetektől részt vesz a hírügynökség kiépítésében, a verbuválódó csapat képzésében.

Egy éve kezdődött, akkor hallottuk először, hogy valami készül a Csereháton. A  Nol csapatának több tagja elsőre igent mondott a felkérésnek, mert az éppen akkor megújuló weboldal koncepciója is részben a civil, felhasználói tartalomra épült. Ezért egy társadalmi felelősségvállalási projektben önkéntes munkában bekapcsolódtunk kiépíteni egy civil újságírói hálózatot az ország egyik legszegényebb régiójában.

Úgy gondolták a Nol volt és jelenlegi szerkesztői, hogy a közösségi (social) média viharos ütemű fejlődése és terjedése új lehetőségeket teremt a digitális technológiákat használó társadalmi rétegek számára életminőségük javítására; egyúttal gyorsítja a digitális szakadék elmélyülésének folyamatát. A hátrányos helyzetű társadalmi csoportok még jobban leszakadnak. Közismert, hogy akik ki vannak rekesztve offline, még jobban kirekesztődnek online. A halmozottan hátrányos helyzetűek - közöttük is elsősorban a roma kisebbség képviselői - esetében mindez halmozottan érvényesül. Ezért a felzárkóztatásukat a szakadék átugrásával kezdtük, nem a régi, hanem az új médiaformákra koncentráltunk, nem annyira oknyomozni és publicisztikát írni, hanem inkább webvideózni és facebookozásra oktatjuk őket.

A Szikszótól Északra fekvő, a Hernád és a Bodva által szegélyezett, hegyes-völgyes vidéken haladva mind jobban szembeszökővé válnak az elmaradottság és a nyomor jelei. Az ország vérkeringéséből kimaradva, az itt élők elszigeteltségükben, munka híján, a mélyszegénység bugyraiban élnek. A Csereháti Független Roma Hírügynökség ötlete éppen abból született, hogy e szegény vidék is hallassa hangját, az itt élő civil újságírói hálózat tolmácsolásában.

A képzések Tomor község egyik iskolájában folynak, ott gyülekeznek hónapról-hónapra a közeli és távolabbi településekről - Gadnáról, Alsóvadászról, Halmajról, Baktakékről, Hegymegről, Lakról és Ináncsról – érkezők, hogy péntektől vasárnapig tartó kurzusokon magukba szívják a közösségi újságírás, fotózás, videózás alapjait. Idősebbek és fiatalabbak együtt dolgozzák fel életük fontosabb eseményeit, bemutatva kultúrájukat, örömüket és bánatukat, égető problémáikat. Az idősebb generáció tagjai inkább az írás felé hajlanak, míg a fiatalabbak szívesebben ragadnak kamerát. Csapatok alakulnak, melyek mind jobban összekovácsolódva, egyre nagyobb önbizalommal és merészséggel készítik tudósításaikat. Az önkéntesek csapatába több tévés szakember is bekapcsolódott, és további önkénteseket, valamint adományokat is vár a Pro-Cserehát Egyesület.

Az élet gyakran közbeszól, a mindennapi lét küzdelmei gyakorta keresztbe húzzák az ígéretes terveket. Akik korábban jó érzékkel forgatták a tollat, vagy épp a kamerát, már sehol sincsenek. A távoli hírek szerint napszámba mentek, vagy a fővárosba segédmunkásnak. A lemorzsolódás mellett azonban a csapat magja nem változik, ők alkotják Cicsero alappilléreit.

A krónikus eszközhiány tovább hátráltatja a munkát. Noha a Tomor közeli települések a wifi-falu projekt részeként már rácsatlakozhattak az internetre, számítógép híján kevesen tudnak élni a lehetőséggel. A hírügynökség formálódó csapata egy-két gépen osztozik, ami nagyban hátráltatja munkájukat. Ezért is jelent nagy segítséget az a négy számítógép, nyomtató és szkenner, melyet a Népszabadság Zrt. adományozott a Cicsero csapatának. Az adomány egy része már megérkezett a Cserehátra, a Nolosok az önkéntes alapú oktatás mellett ezzel segítik a hírügynökség munkáját.

Az elmúlt egy évben húsz-harminc film és tudósítás készült a Nol és a Cicsero együttműködésében. Ez idő alatt a Cicsero csapata mind nagyobb függetlenséggel, lassan a szakemberek segítő keze nélkül is dolgozik. Legutóbb a EP-választásról készült, valamint a rasszista kijelentéseiről hírhedté vált edelényi polgármester elleni demonstrációról szóló tudósítások bizonyítják a Cicsero létjogosultságát. Ez utóbbi tudósítást például egy spanyol jogvédő szervezet a Cicsero.nettől vette át, így nemzetközi médiába is eljutott a híre.

Ma már nem csupán a Nol-on és a Cicsero.net-en követhetők a csereháti romák: csatlakozz Te is a Facebook-on és a twitteren a Cicsero csapatához.

Ez a böngésző nem támogatja a flash videókat
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.