Kék fény helyett Kék Pont (1. rész)

Lehet máshogyan kezelni a drogfogyasztókat: humánusabban, elfogadóbban, mégis eredményesebben. Soha nem lesz szermentes a világ, ahogy soha nem is volt az. Ám léteznek emberek, akik megpróbálnak javítani a kábítószeresek életminőségén, megpróbálják élhetőbbé tenni életüket.

Kék fény helyett Kék Pont (2. rész)

Kék Pont Drogkonzultációs Központ és Ambulancia, tűcsere program. Szemben üvegablak, rajta nyílás. Egy férfi hajol közelebb az üveg másik feléről. „Szia! Mondd a neved! Hoztál vissza?”

Drogos csecsemők?

Évente 150-200 gyerek születik kábítószerfüggő anyától, ám a magas látencia miatt a probléma valós súlyát csak becsülni lehet. A nőgyógyászok nagy része ráadásul elutasítóan viszonyul a szerhasználókhoz.

Legalizálj!

A több évtizedes múltra visszatekintő New Scientist nemzetközi tudományos ismeretterjesztő folyóirat “Egy jobb világ vázlata” címmel jelentette meg 10 világjobbító ötletét. Némi meglepetésre a lista második helyén a droglegalizáció szerepel. A kérdés kézenfekvő: a tiltás visszaszorítja a drogfogyasztást? Noha szeretjük magunkat abban ringatni, hogy igen, a tapasztalatok és a statisztikák szerint azonban ez nem igaz.

Újabb veszélyes drog az illegális laborokból

Legalább öt év árulják az interneten a Spice, magyarul „fűszer" nevű szintetikus kábítószert - írja a francia Libération.

 

Maratoni drogprevenció

Ellenszer a szer ellen! címmel 37 órás Guinness rekordkísérlet kezdődött ma a Petőfi Csarnokban a leghosszabb drogprevenciós rendezvény kategóriában. A holnapig tartó rendezvény programjai között éjszakai sportolás, filmvetítések, karaoke, közlekedés- biztonsági bemutató mellett egészségügyi szűrések, labdarúgó bajnokság és koncertek is szerepelnek. A rekordkísérletet a Kábítószer-fogyasztás Elleni Küzdelem Nemzetközi Napja alkalmából rendezik.

- A legjobb megelőzési módszer minél többször elmondani a gyereknek, miért veszélyes a drog, miért ne próbálják ki – mondta a rendezvény megnyitóján Tóth Gábor, Budapest rendőrfőkapitánya Tóth szerint, noha a rendőrség mindent megtesz annak érdekében, hogy csökkenjen a kábítószer-fogyasztás, egyedül nem képesek elég hatékonyan fellépni a folyamat ellen, ezét van szükség társadalmi összefogásra. Hivatalos szervként elsősorban a kereskedők, a terjesztők ellen lépnek fel, hogy kínálati oldalról szorítsák vissza a tevékenységet, s megakadályozzák a behozatalt, termesztést és előállítást, végül pedig az árusítást.

A rendezvényen nem csupán a kábítószerekkel, megelőzéssel kapcsolatos előadások hangzanak majd el, a szervezők arra is töreksednek, hogy minél több alternatívát kínáljanak az érdeklődőknek a szabadidő hasznos eltöltésére. A család, a közösség fontosságát hangsúlyozta Korózs Lajos, a Szociális és Munkaügyi Minisztérium államtitkára, hiszen senki nem lehet annyira elfoglalt, hogy a gyerekeire ne jusson ideje, s ne kérdezze meg, mi a problémája. Egy ifjúságról szóló gyorsjelentésből kiderült, a drog mint a fiatalok jövőjét leginkább veszélyeztető tényező lejjebb szorult az első helyről, ahol még két éve szerepelt. Az államtitkár hangsúlyozta, hogy a drogellenes politikának, az együtt gondolkodásnak és segítésnek elsősorban a fiatalokat kell megcéloznia.

- Nem a kábítószerezés helyett kell alternatívát kínálni az embereknek, hanem olyan, az életre vonatkozó mintákat, példákat, lehetőségeket kell nyújtani, amelyekben autentikus, erős tapasztalatok és élmények érhetik az embereket - fogalmazott Felvinczi Katalin, a Nemzeti Drogmegelőzési Intézet Igazgatója. „Aki bele tud feledkezni, szenvedélyesen mélyedni valami jó dologba, az megéli azokat az intellektuális és érzelmi, többleteket, amelyeket egy ilyen jellegű dolog híján kábítószerekben keresne.”

A rendezvényre olyan programokat állítottak össze, amelyekkel el tudják terelni a figyelmet a veszélyhelyzetekről, a gondokról és a problémákról. - Azt szeretnénk bemutatni, hogyan lehet értelmesen, tartalmasan és egészségesen élni - mondta Diószegi Gábor, a Rendészeti Megelőzési Társaság elnöke, s hozzátette, hogy 1997 óta a magyar rendőrség minden évben megrendezi ezt a világnapot, s melynek most két apropója is van: egyrészt 20 éves a rendőrségi bűnmegelőzés, másrészt az országgyűlés 1999-ben fogadta el a Nemzeti Drogstratégiát, amely az idén jár le.

Budapest, 2009. június 25. A Megálló Csoport - alkohol, drog és egyéb függőségi problémákkal küzdő fiatalokkal foglalkozó szervezet - előadása az Ellenszer a szer ellen! elbnevezéssel elkezdődött 37 órás Guinness rekordkísérleten, melyet a leghosszab
Budapest, 2009. június 25. A Megálló Csoport - alkohol, drog és egyéb függőségi problémákkal küzdő fiatalokkal foglalkozó szervezet - előadása az Ellenszer a szer ellen! elbnevezéssel elkezdődött 37 órás Guinness rekordkísérleten, melyet a leghosszab
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.