Pörgés - halasztott fizetéssel

Hogyan és milyen mennyiségű tabletta elfogyasztása után árt az egészségnek hosszú távon az ecstasy? Elvégezték a kérdés eddigi legszélesebb körű áttekintését.

Kék fény helyett Kék Pont (1. rész)

Lehet máshogyan kezelni a drogfogyasztókat: humánusabban, elfogadóbban, mégis eredményesebben. Soha nem lesz szermentes a világ, ahogy soha nem is volt az. Ám léteznek emberek, akik megpróbálnak javítani a kábítószeresek életminőségén, megpróbálják élhetőbbé tenni életüket.

Drogos csecsemők?

Évente 150-200 gyerek születik kábítószerfüggő anyától, ám a magas látencia miatt a probléma valós súlyát csak becsülni lehet. A nőgyógyászok nagy része ráadásul elutasítóan viszonyul a szerhasználókhoz.

Maratoni drogprevenció

Ellenszer a szer ellen! címmel 37 órás Guinness rekordkísérlet kezdődött ma a Petőfi Csarnokban a leghosszabb drogprevenciós rendezvény kategóriában.

Újabb veszélyes drog az illegális laborokból

Legalább öt év árulják az interneten a Spice, magyarul „fűszer" nevű szintetikus kábítószert - írja a francia Libération.

 

Kék fény helyett Kék Pont (2. rész)

A fővárosi Kálvária tér egyik kapualjában tábla hirdeti: Kék Pont Drogkonzultációs Központ és Ambulancia, tűcsere program. Belépve az előtérbe jutunk, ami kórházi kartonozóra emlékeztet. Szemben üvegablak, rajta nyílás, egy kedves, mély orgánumú férfi hajol közelebb az üveg másik feléről. „Szia! Mondd a neved! Hoztál vissza?” Hirtelen leblokkol, zavart arcomat látva megkérdezi: „Voltál már nálunk?”

A tűcsere program elsősorban a steril tűhöz való hozzáférést igyekszik megkönnyíteni az intravénás kábítószer-használóknak. Így próbálják csökkenteni a használt fecskendővel is terjedő HIV, HCV (hepatitis C) fertőzések kockázatát. Keddtől szombatig, négytől nyolcig térhetnek be a kliensek. Ám nem jöhet-mehet bárki, ahogy kedve tartja, itt komoly házirend van.

"A program keretében öt steril tű jár egy nap, minden további visszahozott tűt pedig sterilre cserélünk" - mondja Fátyol Menyhért szociális munkás. Az ide érkezők regisztráció és a házirend elfogadása után kaphatnak csak fecskendőt. A legfontosabb szabály: egy nap csak egyszer lehet bejönni. Aki elhagyja az épületet, aznap már nem jöhet vissza. - Aki ki-be járkál, az könnyebben adhatja le a drótot, közvetíthet hol, milyen anyagot lehet kapni. Ezt kell megakadályoznunk – magyarázza a szakember. A Kék Pont területén nem lehet „anyagozni”, ezért nem lehet a mellékhelységet használni, nehogy ott lője be magát a kliens és telefonálni sem lehet, mivel az legtöbbször drogügyletekről szól.

Van, aki be se jön a regisztrációs pult mögötti teázós részbe, csak a kiadó ablakig megy. De van, aki hangosan kíván boldog újévet mindenkinek, és régi ismerősként üdvözli őket. Maga a kiszolgálás teljesen laza, nincs erkölcsi prédikáció. „Milyen színűt kérsz? Zöldet, pirosat, kéket? (mármint tűt). Szorító, aszkorbinsav van?”

Időközben megjönnek az első kliensek. „Te is hozzánk tartozol? Te is cuccozol?” - fordul felém egyikük. Miután nemleges választ adok, már el is veszti kezdeti érdeklődését. A Kék Pont dolgozói kérdőíveket töltetnek ki velük, ez a felvilágosítás része. Arra buzdítják őket, hogy vegyenek részt egy, a hepatitisről szóló négyhetes felvilágosításban, ezért alkalmanként egy ezrest kapnak. A felvilágosításra szükség is van, gondolom magamban, ahogy hallgatom a kérdőív kérdéseire adott válaszokat. „Mennyire tartod lehetségesnek, hogy mostani életviteled mellett elkapod az AIDS-et?” - teszi fel a kérdést az egyik szociális munkás. „Várjál egy kicsit. Tisztázzunk először valamit. Hogy kaphatom el?”

A Kontakt Café klienseinek többsége kerületi lakos, de jönnek a főváros más kerületeiből is. A betérők zöme fiú, 36 százalékuk opiátos, 46 százalék amfetaminos, a többiek vegyesen több szert is használnak. A klienskör nagy része illegális tevékenységből tartja fenn magát, amilyen például a vasazás, zsebelés, bolti lopás, kerékpárlopás, rablás, vagy éppen dealerkedés. A lányok többsége prostitúcióból él. Azért használnak speed-et, mert máshogy nem bírnák végigdolgozni az egész éjszakát. Természetesen vannak a kliensek között olyanok is, akik legális és bejelentett állással rendelkeznek. „Nem egy olyan család van, ahol több generációs a szerhasználat. Olykor egy egész család is megjelenik a tűcserében”.

A Kék Pont megállapodást kötött a rendőrséggel, így nem jönnek igazoltatni és békén hagyják a klienseket. Persze ez nincs mindig így. Előfordul, hogy rendőrök kutatják át a tűcserére igyekvőket vagy az onnan elmenőket. De ha a rendőrök megjelennek a program környékén, az akadályozhatja a működést, hisz így a törékeny bizalom elvész.

A programnak mindezeken túl a környéken lakók ellenállásával is meg kell küzdeniük. „Elég nehéz megértetni velük, hogy mi nem a drogozást pártoljuk, és terjesztjük el a környéken, ami egyébként a Kék Pont nélkül is jelen van, kiváltképp errefelé” - osztja meg tapasztalatait a szociális munkás. Egy itt lakó idős néni például nem tudott beletörődni, hogy tűcsere program működik a közelében, így kiírta a kapura: „a mai napon a tűcsere program szünetel”. Sokan nem értik, hogy az intravénás droghasználat létező jelenség, a használók gyakran a társadalom peremén élnek. A patikák sem látják őket szívesen, ezért szükség van olyan programokra, amelyek a nehezen elérhető, és kockázatos magatartást folytató csoportokat steril felszereléssel, információkkal látják el és segítséget adnak nekik. Ezek komplex szolgáltatások, amelyek jóval többet foglalnak magukba, mint a tűk egyszerű cseréjét.

"Azzal tisztában kell lennünk, hogy a hozzánk fordulók stagnálnak. Nincs változás. Mi már annak örülünk, ha visszatérnek hozzánk, és hoznak magukkal egy-két használt tűt.” - magyarázza a szakember. A tűcsere programok egyik lényeges eleme azonban a továbbjuttatás lehetősége. Az itt dolgozó szociális munkások és kliensek között kiépülő hosszú, bizalmas együttműködésnek egyik lényeges pontja éppen az, hogy esélyt adjon: ha megszületik a kliensben a leállási szándék, akkor tudja, hogy kéznél van a segítség.

Napi belövés
Napi belövés
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.