Bevándorlók a politika kereszttüzében 2.

A képzett munkaerő fejlett országokba történő elvándorlását sokan károsnak tartják, mondán, az agyelszívás ellehetetleníti a szegény országok gazdasági növekedését. Az aggodalmak többsége alaptalan.

De ki szedi le a kókuszdiót?

Pettah, India. - Amint S. Mohan közeledik napi első fájához, összeszorítja kérges tenyerét és lehajtja a fejét. "Istenem, felmászok a kókuszpálmára", suttogja. "Óvj meg a bajtól".

Szégyellhetnénk magunkat

Megnéztem, hány cigányok alkotta alapítvány vár költségvetési pénzekre, nos, a Google keresőn abbahagytam három oldal után. Szomorú, de kevés cigány fiatal megy vissza a putrik közé szociológus, vagy újságíró diplomával.

A szegénységről

A szegények pontosan tudják, hogy a társadalomtól semmire sem számíthatnak – a minimális összegű segélyeken kívül. Azt is pontosan tudják, hogy helyzetükből lényegében nincs kiút, nincs kitörési lehetőség – mondjon bárki bármit. A szegénység olyan, mint az örvény, egyre lejjebb húzza azt, aki egyszer belekerül.

Szomália, sínylődő fél ország

Két éve még arról szóltak a hírek, hogy a hétmilliós Szomáliában félmillió ember szorul humanitárius segítségre. Ez a szám mára három és fél millióra emelkedett. Az ország fele nem jut elegendő táplálékhoz, vagy lakóhelyének elhagyására kényszerült. Képgalériával

 

Már 9 hónaposan megkezdődik a leszakadás

Az ötéves korukban problémásnak számító gyerekek már kilenc hónaposan is kevésbé fejlettek - derül ki a Millenium Cohort Study felméréséből. Egyes szakértők szerint az esélyegyenlőség érdekében ezért már jóval a beiskolázás előtt meg kell kezdeni a hátrányos helyzetben lévő gyerekek felzárkóztatását.

A 15 ezer gyerek megfigyelésével készült kutatás megállapítja, hogy a kilenchónapos korukban az átlagnál kevésbé fejlett motoros képességekkel rendelkező csecsemők később a szellemi fejlődésben is lassabban haladnak előre kortársaiknál, és ötéves korukra komoly hátrányba kerülnek. Azok a gyerek, akik kilenchónaposan ügyesebben másznak és fognak, nagy valószínűséggel ötéves korukban jobb kognitív képességekkel rendelkeznek.

A jelentés kapcsán minden bizonnyal újra előtérbe fognak kerülni az esélyegyenlőséggel kapcsolatos kérdések - írja a kutatást bemutató The Guardian. A napilap emlékeztet rá, hogy egy néhány napja megjelent másik felmérés megállapította, hogy az iskolakésre rosszabb helyzetű családból származó gyerekek akár egy éves lemaradásban lehetnek szókincs tekintetében.

A londoni liberális lap megjegyzi, hogy a májusban esedékes választás kampányában központi kérdés lesz a szegény családok felzárkóztatásának ügye. A szakértők megosztottak a gyerekek felzárkóztatásával kapcsolatban. Vannak, akik szerint már az iskolakezdés előtt szükség lenne felzárkóztatásra, mások szerint azonban a gyerekek számára a legfontosabb az, hogy szüleik nevelhessék őket.

forrás:globusz.net

Bölcsőde
Bölcsőde
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.