Szomália, sínylődő fél ország

Két évvel ezelőtt még arról szóltak a hírek, hogy a hétmillió lelket számláló Szomáliában félmillió ember szorul azonnali humanitárius segítségre. Ez a szám mára több mint három és fél millióra emelkedett, vagyis az ország fele nem jut elegendő táplálékhoz, vagy lakóhelyének elhagyására kényszerült.

 

A hétmillió lelket számláló, szegény afrikai országnak nincsen működőképes kormánya, amióta a hadurak 1991-ben elűzték Mohammed Sziad Barre diktátort. Az ENSZ támogatta gyenge, ideiglenes kormány etióp csapatok segítségével próbált küzdeni az iszlamista lázadókkal, a harcok eddig több ezer emberéletet követeltek. 2009. júniusában a szomáliai parlament már határozatban kért katonai segítséget a szomszédos országoktól, hogy az iszlamistákat leverje. Eközben a harcok elől ezrek kezdtek el pánikszerűen menekülni a fővárosból, Mogadishuból. Sokan gyalog vágtak neki az ismeretlennek, a menekülők sorsa azóta is kérdéses. A helyzetet a rossz biztonsági körülmények mellett tovább rontotta az évente visszatérő száraz, aszályos időszak, illetve a rendkívül magas infláció.

Fél Szomália

Mindezek eredményeként az elmúlt egy évben duplájára nőtt azoknak a száma, akik humanitárius segítségre szorulnak. Jelenleg több mint három millió hatszázezer ember nélkülözik, éhezik, vagy kényszerült arra, hogy elhagyja lakóhelyét. Az alultápláltak fele gyerek, ami különösen elborzasztó tény. Az országot sújtó konfliktusban sok nő és gyerek is megsebesült, illetve meghalt, ám a toborzások nyomán több ezer gyerek csatlakozott a harcokhoz, beleértve a lányokat is, akiket ez még agresszívabbá tesz.

Másfél millió embernek nincs otthona, majdnem ugyanennyien szenvednek a súlyos aszálytól. Hatszázezer városi lakos a magas élelmiszer-árakkal küszködik, de az alultápláltság egyébként is közel 20 százalékos a lakosság körében, 70 ezer gyerek különösen veszélyeztetett. Közölük sokan éppen az éhezés következtében halnak meg.

Se ivóvíz, se védőoltás

Tiszta ivóvízhez a lakosságnak alig harmada jut, a fertőző betegségekkel szemben pedig ebben az országban a legvédtelenebbek az emberek, világviszonylatban is utolsó helyen állnak a védőoltások alkalmazásában. Az iskolába járás szintén itt a legalacsonyabb arányú a világon, a szomáliaiak kevesebb mint harmada (30 százalék) engedheti meg magának a tanulást.

A WFP kivonult

Múlt hónap elején tovább romlott a helyzet, mert Szomália középső részéről kivonult az élelmiszerosztásáért felelős ENSZ-szervezet. A Világélelmezési Program (WFP) az al-Shabab szélsőséges iszlamista szervezet uralta területeken zárta be központjait. Az al-Kaidával kapcsolatban álló szervezet ugyanis tavaly követelésekkel állt elő: félévenként 20 ezer dollár „védelmi pénzt" kért, és felszólított a női munkatársak elbocsátására. Azt is követelték, hogy a WFP emberei ne ünnepeljék meg saját ünnepeiket, ne pihenjenek szombaton és vasárnap, illetve ne használják a szervezet zászlaját. E követeléseknél azonban többet nyomott a latba, hogy a világszervezet munkatársait folyamatosan zaklatták. Ezért a program szervezői úgy döntöttek, hogy Kenyában, a szomáliai határ mellett több ételt fognak osztani, remélve, hogy az éhező szomáliaiak ott keresnek majd menedéket.

Iskola, tetanusz és bábák

Az UNICEF most és a jövőben is segíteni kíván a szomáliai rászorulókon. Több programot is indított, amelyekhez az UNICEF Magyar Bizottsága is csatlakozott. Az élelmezés, a tiszta ivóvíz, az oktatás és a védőoltások területén kifejtett erőfeszítésüknek számtalan eredménye van: 2009 végéig 400 olyan elosztópontból álló hálózat jött létre, amelyekben összesen 150 ezer súlyosan éhező gyerek táplálását szervezték meg, illetve 157 ezer kisiskolás minőségi oktatását segítik - többek között - különféle eszközökkel és tankönyvekkel.

Szomália a világ azon ötven országa közé tartozik, ahol még komoly problémát jelent a szüléskor előforduló tetanusz fertőzés. Ez ellen a fiatal, szülőképes korban lévő nők oltásával lehet védekezni, mely egy ideig az újszülöttet is védi a fertőzéstől. Idén magyarok adományaiból az UNICEF 35 ezer dollárral támogatja az újszülöttkori tetanusz elleni harcot, de az elindított programban bábák képzése is szerepel. A szervezet legutolsó adatai szerint ugyanis csak a szülések egyharmadánál van jelen képzett egészségügyi dolgozó, bába, nővér, esetleg orvos.

A programok folytatásához azonban továbbra is szükség van támogatókra, így a szervezet az alábbi számlaszámon várja a hozzájárulásokat: UNICEF 11705008-20123725

Menekülttábor Waid városában. A szárazság elől napokig gyalogoltak a családok, hogy vízhez és segélyhez juthassanak. A kislány tüzifát cipel az összetákolt sátrak között
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.