Botrány az abortuszklinika hirdetése miatt

Jövő héttől kezdik sugározni Nagy-Britanniában a Marie Stopes abortuszklinika hirdetéseit.

Megint nagy vihar jön, jégesővel

Heves zivatarokra, jégesőre, viharos erejű szélre lehet számítani kedden késő délutántól több helyen az országban.

Harmadfokú árvízvédelmi készültség a Tiszánál

Harmadfokú árvízvédelmi készültséget rendeltek el a Tisza bal partján, Tiszafüred és Rakamaz között kedd reggel.

Itt a vihar: vörös riasztás van érvényben

Harmadfokú, vörös riasztást rendelt el kedd kora este az Országos Meteorológiai Szolgálat a Közép-magyarországi és a Közép-dunántúli régióra.

Fehérítik a bőrüket az indiai férfiak

Egyre több indiai férfi akar világosabb bőrűnek látszani - a statisztikák szerint a szubkontinensen egy év alatt 25 százalékkal nőtt a férfiaknak kínált fehérítő krémek forgalma.

 

Kódolva van a britekben az időjáráshoz való viszony

Legyen hideg, meleg, extrém vagy átlagos, a briteknek szinte mindegy. A lényeg, hogy van miről beszélni. Legalábbis ez derül ki egy nemrég közzétett helyi felmérésből, amely szerint a ködös Albion állampolgárai nem kevesebb, mint fél évet szentelnek az életükből annak, hogy az időjárásról beszéljenek.

Alapvető szerepet játszik a britek mindennapjaiban az időjárás. A közelmúltban készült vizsgálat szerint ugyanis a szigetország lakói naponta öt alkalommal hozzák szóba a témát, vagyis évente 49 órát, egy emberöltő alatt pedig mintegy hat hónapot töltenek azzal, hogy megvitassák, mennyire van hideg, meleg, bosszantó-e az esőzés, szokatlanul hideg-e a tél vagy kellemetlenül forró-e a nyár.

Az eredmények szerint az időjárás az első, amit a britek szóba hoznak, ha épp olyan emberrel kezdenek beszélgetésbe, akit korábban nem ismertek. A két nem közül a nők azok, akik nagyobb eséllyel vetik fel a témát, míg a korcsoportokat tekintve az idősebbek azok, akik a legtöbbet beszélnek róla.

A kutatást kommentáló szakértő, Philip Eden szerint az időjáráshoz való viszony gyakorlatilag kódolva van a britek nemzeti öntudatában. Mint mondta, amellett, hogy a téma megvitatása kellemesen könnyed társalgást tesz lehetővé, maga az időjárás változatos "viselkedése" is állandóan új beszédtémát szolgáltat. Hozzátette, az idő mindennap más, így a britek mindennap valami újról beszélhetnek - írja az ELTE TÁTK hírlevele.

 

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.