A demokráciát nem érti, az erőszakra vevő a magyar diákok többsége

A magyar fiatalok nincsenek tisztában a demokrácia lényegével, és nem vesznek részt aktívan a működtetésében, illetve közösségük alakításában - állapította meg az Aktív Állampolgárság Alapítvány megbízásából készült vizsgálat.

Gyakrabban káromkodnak a televízióban

Egy nemrég közzétett brit kutatás eredményei szerint a nézők úgy látják, az elmúlt tíz évben gyakoribbá vált a szitokszavak használata a televíziós műsorokban, amely meglátásuk szerint nem csak egyszerűen káros, de közvetlenül hozzájárult ahhoz is, hogy a mai fiatalok egyre többet káromkodnak.

Apának lenni a legfontosabb

Egy amerikai felmérés eredményei szerint a helyiek többsége úgy látja, apának lenni az egyik legfontosabb szerep a férfiak életében.

Iskola a társadalmon kívül

Ezek szerint tehát az integrált iskola konfliktusos hely, de az elkülönítés biztosítja a békét és a hozzáértést. Ezek után már csak azt kell elérni, hogy a cigány és a magyar gyerek később felnőttkorában se találkozzon egymással, hiszen abból konfliktus lehet.

Mikor menstruáltál először? - Vitatott felmérés a nagykanizsai középiskolákban

Felháborodást keltett Nagykanizsán egy a helyi középiskolákban nemrégiben végzett egészségügyi felmérés. A tanulóknak kérdőívet kellett kitölteniük, amelyben „kényes” egészségügyi adatokat kértek.

 

Kilenc millió funkcionális analfabéta a Fülöp-szigeteken

A lakosság 13 százaléka, vagyis mintegy kilenc millió állampolgár minősül funkcionális analfabétának a Fülöp-szigeteken. A nők körében magasabb az írás-olvasási ismereteiket használni is tudók aránya, mint a férfiak esetében.

Egy felmérés eredményei szerint a fülöp-szigeteki lakosság 87 százaléka minősíthető funkcionálisan írástudónak, vagyis mintegy 58 millió lakos tud írni és olvasni, megérti, amit olvas, és az olvasottakat hasznosítani is tudja. A 2008-ban megkezdett kutatás azonban azt mutatja, hogy az ország 67 millió lakosának 9 százaléka, vagyis mintegy 9 millió fő funkcionális analfabétának minősíthető. Ők többnyire tudnak ugyan írni-olvasni, de nagyon rosszul; kibetűzik a szavakat, de nem értik a szöveget. Ezen képesség hiánya akadályozza a tanulást, és komoly hátrányt jelent az élet legkülönfélébb területein.

A funkcionális írástudás aránya természetesen nagyobb a magasabb iskolai végzettségűek körében: az általános iskolai végzettséggel rendelkezőknél a mutató 80,8 százalék, míg a középiskolai oktatásban részt vettek (de azt be nem fejezők) esetében már 89,8 százalék. Az alapfokú oktatást be nem fejezők esetében 67 százalékos a funkcionális írástudók aránya, míg azoknak, akik soha nem jártak iskolába, csak 5 százaléka rendelkezik a képességgel.

A felmérés eredményei szerint a nők körében magasabb a funkcionális írástudók aránya, mint a férfiak esetében. A 10 és 64 év kor közötti nők 88,7 százaléka képes az alapismereteik hasznosítására is, míg az azonos korcsoportba tartozó férfiak esetében ez az arány 84,2.

A felmérés regionális különbségeket is kimutatott az írástudás megléte vagy hiánya tekintetében. Az eredmények szerint országosan a főváros, Manila régiójában a legmagasabb, 94 százalékos a funkcionális írástudók aránya. Ugyanakkor, bár több régióban is meghaladja a 90 százalékot a tudással rendelkezők aránya, az országban több olyan terület van, ahol az ott élők 72-78 százaléka rendelkezik csak az olvasottak megértésének képességével.

A magyarok negyede funkcionális analfabéta?

Szakértői becslések szerint Magyarországon az analfabéták száma nem éri el a lakosság egy százalékát, de a funkcionális analfabéták száma ennél jóval magasabb. Steklács János, a Magyar Olvasástársaság elnöke szerint a magyar felnőtt népesség 25-30 százaléka funkcionális analfabéta, az OECD adatai szerint pedig minden negyedik magyarnak jelent gondot az olvasás és az olvasottak megértése. A 2000-ben és 2006-ban végzett PISA kutatások adatai alapján a magyar 15 évesek szövegértési képessége jelentősen a nemzetközi átlag alatt marad - áll az ELTE TÁTK hírlevelében.

 

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.