A Brezsnyev-kötvény áldozatai

Egy friss, a „kisembernek” kedvező bírósági ítélet után ismét felvetődött a kérdés, hogy mi lesz a még a Brezsnyev-érában kibocsátott kötvényekkel, amelyekre visszafizetési garanciát vállalt a Szovjetunió felbomlása után az orosz állam.

Adósságkonszolidációt szeretnének az önkormányzatok

A mintegy 1200 milliárdra rúgó adósságállomány konszolidációját sürgetik az önkormányzati érdekszövetségek.

Jól eladtuk az államkötvényt

Összesen 3,25 milliárd dollárnyi forráshoz jutott az ország az amerikai értékpapír-értékesítésen.

Orbán Viktor: nem szabad engedni a kísértésnek

A helyettük kifizetett adósságokért cserébe szigorúbb gazdálkodást vállalnak az önkormányzatok. A kormányfő bejelentette: az állam 600 milliárdot vállal át.

Újabb kudarc: történelmi magasságban a magyar államadósság

Soha nem látott szintre emelkedett február végére a költségvetés tartozásállománya.

 

Két hónap alatt 910 milliárddal nőtt a költségvetés adóssága

Az év első két hónapjában 910 milliárd forinttal 21 ezer 630 milliárd forintra nőtt a költségvetés bruttó adóssága. A kormány mindenkitől kért kölcsön, akitől csak tudott: a lakosságtól, euró- és dollár-alapú nemzetközi hitelezőktől. A 2008-ban felvett IMF-hitelből 2 ezer milliárd maradt, az összeg egy év alatt 1,2 ezermilliárddal apadt.

Februárban 442 milliárddal, az év első két hónapjában 910 milliárd forinttal nőtt a költségvetés bruttó adóssága - derül ki az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) honlapján olvasható legfrissebb adatokból.

Az adósság február végén összesen 21 ezer 630 milliárd forintot tett ki.

Februárban a forintadósság 96 milliárd forinttal csökkent, miután egyedül a lakosságnak értékesített állampapírok állománya emelkedett. Az év első két hónapjában a forintadósság 308 milliárddal nőtt a diszkont kincstárjegyek és a lakosságiállampapír-értékesítés következtében.

A teljes adósság 42 százalékát megközelítő devizaadósság februárban 570 milliárd forinttal 9034 milliárd forintra nőtt, amiben szerepet játszott a 3,25 milliárd dolláros kötvénykibocsátás és az egymilliárd euró értékű lejárt tízéves devizakötvény visszafizetése is. Februárban a forint 1,3 százalékkal (3,85 forinttal) gyengült az euróhoz és 4,7 százalékkal (10,2 forinttal) a dollárral szemben.

Az év első két hónapjában a központi költségvetés bruttó devizaadóssága 708 milliárd forinttal nőtt, de 1844 milliárddal elmaradt az egy évvel korábbitól. Az adatokból kiderül, hogy a 2008-ban felvett IMF-EU-hitelből február végén 2009 milliárd forintnyi állt fenn, 146 milliárddal kevesebb, mint a múlt év végén és 1160 milliárddal csökkent az egy évvel korábbihoz képest.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.