Újabb kudarc: történelmi magasságban a magyar államadósság

Soha nem látott szintre emelkedett február végére a költségvetés tartozásállománya. A kormány államadósság ellen vívott háborújában eddig az egyetlen komolyabb "siker" a magán-nyugdíjpénztári vagyonok einstandja volt.

Nem áll jól a kormány az államadósság ellen folytatott küzdelemben. Az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) ma publikált adatai szerint a központi költségvetés adóssága február végén 21630 milliárd forint volt. A büdzsé tartozásállománya soha nem látott szintre emelkedett, a korábbi, még 2011 novemberében beállított történelmi rekordot is több mint 200 milliárd forinttal haladja meg a költségvetés jelenlegi adóssága.

Az idei első két hónapban a büdzsé adóssága 910 milliárd forinttal nőtt, ezen belül a forintadósság 308 milliárddal gyarapodott december végéhez képest a diszkontkincstárjegyek és a lakossági állampapír-állomány bővülésének következtében. A teljes tartozás 42 százalékát megközelítő devizaadósság az első két hónapban 708 milliárd forinttal gyarapodott.

A növekedésben a forint gyengülése mellett komoly szerepet játszott a februári devizakötvény-kibocsátás is: az ÁKK csaknem két év szünet után ment ki újra a piacra, és 3,25 milliárd dollár értékben értékesített magyar állampapírt. A devizaadósság egyébként azért bővült ennél kisebb mértékben, mert januárban Magyarország a még 2008-ban felvett IMF-hitelből törlesztett, februárban pedig egymilliárd euró értékű lejárt tízéves devizakötvényt kellett visszafizetni.

A központi költségvetés tartozásállományának nagyjából a 110 százalékára rúgó államadósság lefaragásával sem nagyon halad a kormány. A Nemzetgazdasági Minisztérium adósságnyomás-mérője jelenleg 80,54 százalékos GDP-arányos államadósságot mutat, miközben az évet 79 százalékon kezdte, s az elfogadott költségvetés szerint 2013 végére 73,7 százalékra kellene süllyednie.

Ezt a Magyar Nemzeti Bank szakmai stábja februárban – még a régi összetételében – illuzórikusnak ítélte, kivívva ezzel az akkor még nemzetgazdasági miniszterként tevékenykedő Matolcsy György haragját. Az MNB 77-78 százalékra tette a december végére várható szintet.

Az államadósság 2010 júniusában érte el eddigi csúcspontját, akkor a GDP 85,3 százalékán állt a mutató. Ezt egy év alatt, javarészt a magán-nyugdíjpénztári vagyonok államosításával, az így az államhoz került 1500 milliárd forint értékű állampapír bevonásával egy év alatt 78,5 százalékra tornászta le az Orbán-kabinet. Az államadósság mértéke azóta lényegében stagnál, illetve a forint árfolyamától, a gazdaság aktuális teljesítményétől és az államadósság finanszírozásától (új állampapírok kibocsátása, meglévő adósság törlesztése) függően időnként visszalendül 80 százalék fölé.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.