Gyógyító kábítószerek

Drogoktól remélnek segítséget az orvosok súlyos, gyógyíthatatlan betegeiknek.

A szerencse - mint szerencsétlenség

Magyarországon milliók ragaszkodnak bizonyos viselkedési formákhoz, százezreknél viszont a megszokás már beteges függőségről szól. Mániákus örömszerzés, amely uralni kezdi a beteg életét.

Kék fény helyett Kék Pont (2. rész)

Kék Pont Drogkonzultációs Központ és Ambulancia, tűcsere program. Szemben üvegablak, rajta nyílás. Egy férfi hajol közelebb az üveg másik feléről. „Szia! Mondd a neved! Hoztál vissza?”

Drogos csecsemők?

Évente 150-200 gyerek születik kábítószerfüggő anyától, ám a magas látencia miatt a probléma valós súlyát csak becsülni lehet. A nőgyógyászok nagy része ráadásul elutasítóan viszonyul a szerhasználókhoz.

Újabb veszélyes drog az illegális laborokból

Legalább öt év árulják az interneten a Spice, magyarul „fűszer" nevű szintetikus kábítószert - írja a francia Libération.

 

Kék fény helyett Kék Pont (1. rész)

„Aki hatósági engedély nélkül kábítószert termeszt, előállít, megszerez, tart, az országba behoz, onnan kivisz, vagy az ország területén átvisz, bűntettet követ el, és öt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő…” Így is lehet harcolni a kábítószer ellen. Kérdés, hogy a bumeráng nem csap-e vissza.

Lehet máshogyan kezelni a jelenséget: humánusabban, elfogadóbban, mégis eredményesebben. Soha nem lesz szermentes a világ, ahogy soha nem is volt az. Ám léteznek emberek, akik megpróbálnak javítani a szerhasználók életminőségén, megpróbálják élhetőbbé tenni életüket. A Kék Pont Drogkonzultációs Központ és Drogambulancia Alapítvány a város három pontján működik: a IX., VIII. és III. kerületben, Békásmegyeren. A békási komplex, ambulanciás ellátást biztosít szociális munkások, pszichológusok és pszichiáterek közreműködésével, a Kálvária téren pedig „ártalomcsökkentés" folyik, vagyis a droghasználó kliensek könnyen, lehetőség szerint azonnal el tudják érni az adott programokat, jelen esetben a tűcserét és felvilágosítást.

A hozzátartozók segítsége nagyon fontos

A békási Kék Pont a lakótelep tízemeleteseinek egyikében működik. Belépve kellemes meglepetés ér, üde, meleg színű falak, kórházi tisztaság, kórházi jelleg nélkül. Az ambulancia egyik szociális munkása, Sárosi Mária fogad. Este hat előtt járunk, kezdődik a „hozzátartozói csoport" foglalkozása. A csoportszobának egyáltalán nincs terápiás jellege, meleg színek dominálnak, a sarokban hangulatlámpa, fotelek, középen kisasztal, rajta tea bögrékben. Kik válnak általában a kliensekké? - vágok bele, mielőtt megkezdődne a foglalkozás. „Három csoportot különböztetünk meg: elterelésre jelentkezőket, önkénteseket és hozzátartozókat. Az elterelésre jelentkezők a 2006-os törvény értelmében - amennyiben kis mennyiségű drogot találnak náluk - elkerülhetik a büntetőeljárást egy hat hónapos kezeléssel.

Ilyenkor havonta legalább kétszer kell konzultációra jelentkezniük. Ők alkalmi fogyasztók, leginkább füvet vagy diszkódrogokat használnak. Általában nem problémás fogyasztókról van szó, így nem is érzik a terápia szükségességét, őket nem is próbáljuk meggyőzni. Nekem senki nem bizonygassa, hogy nem szív többet, az én feladatom abban motiválni a szerhasználót, hogy leszokjon. Ha hat hónap után is fogyaszt, az már nem az én dolgom." - mondja a szociális munkás.

Az önkéntesekkel más a helyzet - folytatja. Ők tényleg önszántukból jönnek segítségért. Újdonság az úgynevezett „hozzátartozói csoport", ahol szülőket, házas- és élettársakat, de akár barátokat is fogadunk. Tapasztalataink szerint sokat számít a hozzátartozók együttműködése, motiválhatja a beteget a leszokásban, a családtagok tudatos reakciói jó irányba terelhetik a leszokni vágyót.

Vannak sikeres leszokók

Van sikerélményetek? - kérdezem. „Most éppen akadt, az egyik kliensem, aki azóta is jár hozzám, három hónapja tiszta. Tíz évvel ezelőtt hagyta abba a heroin fogyasztást, azóta családra lelt: élettársával élt, és annak lányát közösen nevelték. Ám tíz év múltán újból visszaszokott a heroinra. Először a párja jött el a hozzátartozói csoportba, majd ő is. Többek között egy új, gyógyszeres terápiával kezeljük, úgy tűnik, sikeresen."

Nem akarok cinikus lenni, de honnan tudod, hogy igazat mond? - folytatom. „Egyrészt, ha önként eljött, a saját érdeke is. Csak önmagát csapná be vele. Másrészt minden konzultáció vizeletvétellel kezdődik, ha pedig gyógyszer szedése mellett lövi be magát, az óriási fájdalmakat idéz elő. Nem a hiszékenységemre alapozok."

A rendőrség néha megalázó helyzetet teremt

- A rendőrséggel milyen viszonyban vagytok? „A rendőrség néha nagyon megalázó helyzetbe tudja hozni az utóbb elterelésre jelentkezőket. Egyszer egy 16-17 éves srácot kaptak el egy diszkónál drogfogyasztásért, az éjszaka közepén csöngettek be a szüleihez, hogy lám, kit hoztak..."

Hogyan lehet bírni ezt a lelkileg megterhelő munkát? - érdeklődöm tovább Sárosi Máriától. „Csakis a realitások talaján mozogva. Pontosan tisztában kell azzal lenni, mikor, miben tudunk eredményt elérni, és miben nem. Nem szabad álomvilágban élnünk, nem lehet megváltani a világot. És persze fontos az összekovácsolódott csapat. Szerencsére jó társaság gyűlt össze, remekül tudunk egymás munkáját támogatva, összhangban dolgozni. A felmerülő problémákat pedig minden héten megosztjuk egymással. Valahol nekünk is ki kell engedni a gőzt."

„Hozd olyan helyzetbe, hogy segítséget kérjen!"

Eközben megérkeznek az első résztvevők. Ki pogácsát, ki foszlós kalácsot hoz magával, és rakja be a „közösbe". Mikor bemutatkozom, a várt tartózkodás elmarad, megörülnek, hogy végre olvasni lehet majd róluk. A hangulat klubestre hasonlít: kedves ismerősként köszöntik egymást, és hamarosan elkezdődik a beszélgetés. Olyan érzés közöttük ülni, mintha regények középső fejezetei tárulnának föl előttem.

Az egyik édesanya több éve füvet szívó fiáról mesél, akinél ennek hatására - ahogy Sárosi Mária is utalt a marihuána hosszú távú veszélyeire -, skizofrénia alakult ki. A fiú karácsony előtt eltörte a lábát, bevitték a kórházba, ahol három napon át feküdt anélkül, hogy bármiféle ételt vett volna magához. Majd egy szál pólóban és törülközőben, fekvőgipsszel a lábán hazaszökött, de fekvés helyett inkább biciklire pattant...

A Kék Pontos segítő szerint fontos, hogy a szülő helyesen mérje fel a helyzetet, lehet, hogy nincs is akkora gond. De ha tényleg nagy a baj, az egyetlen dolog, amire a szülő törekedhet: hozza olyan helyzetbe gyermekét, hogy segítséget kérjen! Erre fájdalmas lehet szülőként törekedni, de hosszú távú segítség e nélkül nincs.

Füves cigaretta készítése
Füves cigaretta készítése
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.