Mit ér két nagy lyuk a törvényben?

Manapság némely kinyomozhatatlan identitású honlapon írhat a fél-analfabéta, a veszedelmes őrült, a bármely nemzetet gyűlölő, bárkit rágalmazó, robbantásra buzdító, a fundamentalista fanatikus, a gyilkosságra uszító, az idióta, a nem is létező, igen, a szűk körben kitalált agyú... NolBlog

Amerika a fizetős online sajtóban bízik

A Seattle Post-Intelligencer keddi megszűnésével az eddigi legjelentősebb amerikai napilap dobta be a törülközőt. A nyomtatott média egyre elmélyülő válságát nem ellensúlyozzák az online bevételek.

Az internetes magyar nyelvről

Sürgető szükségét látom vonzó, karikatúrákkal, képekkel, illusztrációkkal ékes, agresszíven szellemes, a nagyközönségnek szóló nyelvművelő, szinte „bulvárlapnak”, amelynek legyen televíziós változata is, és név szerint pécézi ki mindazokat, akik nyilvánosság előtt vétenek a magyar nyelv szelleme és szabályai ellen. NolBlog

Már csak interneten olvasható a Pester Lloyd

Átmenetileg megszűnik a nagy múltra visszatekintő német nyelvű budapesti hetilap, a Pester Lloyd nyomtatott verziója. A nyomtatott kiadás szüneteltetéséért a szerkesztőség szerint a válság mellett az érdektelenséget mutató magyar állam is felelős.

Az internet ördögtől való?

Az internet húsz éves fennállása óta - megannyi új lehetőség mellett - kitermelte sajátos problémáit, amelyekre megoldásokat kell találni. A felvetődő kérdések nyomán heves viták robbantak ki.

 

Jön az első nemzetközi online-filmfesztivál

November végéig a világ minden pontjáról bárki nevezhet az első online filmfesztiválra, amelyet a New York-i Film Akadémia (The New York Film Academy) rendez a PutItOn.com brit portállal közösen.

Az internet egy olyan mobil környezet, amely fokozatosan megváltoztatja a módot, ahogy befogadjuk a híreket, információkat és a művészeti alkotásokat - nyilatkozta Max Frazer, az esemény egyik társszervezője a Machiavelli Consulting híre szerint, elmagyarázva, hogy a brit portál és a fesztivál közös célja: népszerű és könnyen hozzáférhető módon juttatni el a filmművészeti alkotásokat az internetező közönséghez, és lehetőséget teremteni a tehetséges alkotók számára, hogy műveik a lehető legszélesebb nézői körhöz jussanak el.

Nevezés és értékesítés

Put It On Picture Show

A PutItOn.com-ot, amely alcímében "a fel nem fedezett művészek otthonának" nevezi magát -, eleve arra hozták létre, hogy négy művészeti ág - a képzőművészet, a divattervezés, a zene és a film - alkotói számára ingyenes virtuális teret teremtsenek a bemutatkozásra, a megmérettetésre és alkotásaik értékesítésére. A regisztráció után bárki által használható portálon máris nagy számú alkotás érhető el, ám az online filmfesztivál alighanem nagyságrendekkel megdobja majd az oldal ismertségét és forgalmát is.

A fesztiválon való részvételre július vége óta lehet jelentkezni, előzetes regisztráció és saját profiloldal létrehozása után. A felhasználók 1 GB-nyi tárhelyhez jutnak, és a fesztiválra nevező alkotóknak vállalniuk kell, hogy filmjük a verseny teljes időtartama alatt - július 20. és 2010 január 7. között - elérhető marad. A nevezési határidő november 26; szavazni az egyes alkotásokra december 16-ig lehet.

A zsűri december 17-én kezdi meg a munkáját és január első hetének végén hozza meg döntéseit. Három kategóriában lehet nevezni: 45 percnél hosszabb nagyjátékfilmekkel, legfeljebb 45 perces rövidfilmekkel. A fesztiál valóban globális voltát erősíti, hogy bármely nyelven nevezhetők filmek, viszont - az angol nyelvű alkotások kivételével - minden esetben angol feliratozással kell ellátni őket. Az alkotásokban nem használhatók fel jogvédett zenei felvételek, és természetesen idegen tollakkal is tilos büszkélkedni. Nevezni csak magánszemélyeknek lehet, de csak egy filmmel és egy kategóriában.

Zsűri és közönség is értékel

A nagy fesztiválokhoz hasonlóan az online filmmustrán is lesz a "Legjobb játékfilmnek", illetve a "Legjobb rövidfilmnek" odaítélendő díj, valamint kiosztják a "Legjobb színészi alakítás" díját is. Az egyes kategóriákban az első erősorrendet a közönség szavazatai alapján alakítják ki, s a nemzetközi filmszakma profi képviselőiből, valamint a New York-i Film Akadémia és a PutItOn.com tagjaiból álló zsűri az így döntőbe juttatott alkotások közül választja majd ki a nyerteseket. Ugyancsak a zsűri nevezi meg, hogy ki nyújtotta a legjobb színészi alakítást.

Három fődíjat és további egy kategóriadíjat osztanak ki. A fődíjak nyertesei ösztöndíjat kapnak a New York-i Film Akadémia hollywoodi vagy New York-i központjában folytatandó tanulmányokra, valamint egyenként 5000 dollárt. A kategóriadíjasok jutalma egy-egy profi videokamera lesz és az, hogy filmjüket a versenyportál kiemelt alkotásai között lehet majd elérni.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.