A tetovált lány Velencében

Noomi Rapace, mint a tetovált lány, a Millennium-trilógiából készült svéd film címszereplőjeként vált ismertté világszerte. Azonban a Velencei Filmfesztiválon egy egészen más történet kapcsán vesz részt, férjével együtt.

Lélekturizmus

Kétszeres hátránnyal érkeztem az amúgy igen dinamikus és sokat ígérő című filmre: férfiként és a konyhafilozófia ellenségeként. Az, hogy ez hátrány volna, nem rögtön derül ki.

Tojásfejű géniusz

Egy író jó esetben már annak is örül, ha legalább egy emblematikus alakkal gazdagította az irodalmi panteont. A krimikirálynő, Agatha Christie fejéből mindjárt két kultikon detektív pattant ki.

Orosz mozi

Jó adag homály, némi egzisztencializmus, vad síkságok és néhány magányos, szenvedő lélek.

Harry Potter és az unalom két órája

Az összes Harry Potter résznél kritikusok által megállapítást nyert, hogy az idő és a történet előrehaladtával a filmek egyre komorabbak, egyre sötétebbek.

 

Botrányfilm a finnugor kisebbségekről

Autonómia vagy megélhetés? Mi az ára az életkörülmények javulásának? Mit tehet egy kis lélekszámú népcsoport érdekeinek védelmében, hogyan tud ellenszegülni nálánál hatalmasabb politikai erőknek? Ezekre a kérdésekre keres választ Indrek Jääts tényfeltáró filmje, amely a komi-permjákok sorsát és jelenlegi helyzetét igyekszik minél mélyrehatóbban bemutatni.

Bolti forgalomba került az Észtországban és Oroszországban is heves vitákat kiváltó Permikomi sügis (Komi-permják ősz) című alkotás, amely a komi-permjákok sorsán keresztül számos aktuális és sürgető problémára hívja fel a figyelmet - számol be a nyest.hu.

Az Észt Nemzeti Múzeumban nemcsak az észt kultúrát és hagyományokat ismerhetik meg a látogatók, rendszeresen láthatók finnugor témájú kiállítások, a múzeum boltjában pedig finnugor népekről szóló könyvek, CD-k és DVD-k is megvásárolhatók. Mindemellett a múzeum támogatja ilyen tárgyú filmek forgatását is. A Komi-permják ősz című film azonban az első olyan alkotás, amely bolti forgalomba is kerül.

Feladott autonómia

A filmet 2008 szeptemberében forgatták részben Kudimkarban, részben az egykori Komi-Permják Autonóm Körzet falvaiban, Indrek Jääts, észt etnográfus rendezésében. A dokumentumfilm a komi-permjákok életének mindennapjait mutatja be, ugyanakkor arra keresi a választ, mi vezetett a nemzetiségi körzetnek a Permi krajjal való 2005-ös egyesítéséhez.

Az Oroszországban élő finnugor népek közül egyedül a komi-permjákok nem voltak kisebbségben a saját közigazgatási területükön belül. Az autonóm körzet lakosságának 64%-át tette ki a finnugor népesség. A film az autonómia kérdéseit járja körbe, megszólítva egyszerű embereket, újságírókat, néprajzosokat és politikusokat, akik arról számolnak be, hogy nem volt lehetőségük az egyesítést ellenző feleknek a megszólalásra, és hogy a komi-permjákok türelmét és alkalmazkodóképességét kihasználva gyakorlatilag rájuk erőltették a politikai autonómia feladását.

A másik tényező, amelynek fontos szerepe volt, az a gazdasági fellendülés, amellyel az egyesülés kecsegtetett. A Szovjetunió felbomlása után ugyanis a körzet bevételeinek nagy részét kitevő faipar és mezőgazdaság összeomlott, a területen megugrott a munkanélküliség, elindult a lakosság elszegényedése. Gazdasági szempontból ez volt az egyik legelmaradottabb vidék Oroszország európai oldalán. Elemzők szerint az egyesítés valóban hozott előnyöket, javultak a gazdasági mutatók, azonban korántsem  a várt mértékben. Vidéken nincs munka, pusztán mezőgazdaságból pedig csak nagyon nehezen lehet megélni, a fiatalokat elszipkázzák a modernizálódó városok.

Eltűnő nyelv

Az autonómia kérdése mellett más releváns és aktuális témát is feszeget a film. Ilyen például a nyelvi és népi hagyományok továbbélésének kérdése. A komi-permják értelmiség különböző rétegei szólalnak meg a filmben, elpanaszolva a vidéki élet lehetetlenségét, a nyelvi oktatás hiányosságait és a komi-permjákok negatív önértékelését, amely a többség hozzáállásának és a hosszú évtizedek óta változatlan nyelv- és oktatáspolitika hozadéka.

Az oktatás jelenlegi helyzete sem segít sokat, hisz a hatodik osztályban mindössze egy óra áll rendelkezésre a komi-permják nyelv oktatására. A felsőbb osztályokban ez háromra bővül, azonban ez sem elegendő ahhoz, hogy gyerekek nyelvvesztését megakadályozza. A helyzetet nehezíti, hogy egyre több iskolát - különösen a falusi kisiskolát - zárnak be anyagi okora hivatkozva, annak ellenére, hogy a gyerekek száma elegendő lenne az intézmény fenntartására. Ez azért is tragikus, mert pont ezekben az intézményekben folyt sikeresen a komi-permják nyelv oktatása. A filmben megszólaló etnográfus szerint az elmúlt időszakban 30 ilyen intézményt zártak be, még olyan iskolákat is, amelyek 130 éves múltra tekintettek vissza. A tendencia pedig folytatódik.

Az orosz a menő

A komi-permják nyelv és kultúra letéteményeseinek szemében örökségük a provincializmus, az elmaradottság szimbóluma. A legfőbb probléma, hogy az oroszok szemén keresztül megalkotott önkép nem támogatja a nyelv megőrzését és a kultúra továbbörökítését.

A komi-permják nyelvvel szemben az orosz nyelv a modernitást jelképezi, a kulcsot a jobb megélhetés és a gazdagság felé. A modern világ termékei mind orosz nyelven elérhetők, bár van komi-permják irodalmi nyelv, a hivatalos életben nem lehet boldogulni permjákul, a nyelv használati színterei az otthoni körre szorulnak vissza. Vannak ugyan törekvések arra, hogy a fiatalokat a számukra vonzó csatornákon keresztül próbálják elérni. Ilyen például az Oázis nevű rockzenekar, melynek tagjai ugyan már nem beszélnek folyékonyan permjákul, dalaikat mégis ezen a nyelven íródnak, így ébresztve rá a hallgatóságot arra, hogy a populáris kultúra is megteremthető a kisebbségi nyelveken.

A film készítői azt remélik, hogy az alkotás révén Oroszországban kiváltott vita talán felrázó hatású lehet nemcsak a komi-permjákok, hanem a többi finnugor kisebbség számára is. A dokumentumfilmet Kudimkarban technikai okokra hivatkozva nem lehetett bemutatni.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.