Mákos Zöldhét a Markóban

A belvárosi börtön munka- és tűzvédelmi vezetője azt találta ki: csatlakozik egy országos klímavédelmi programhoz, így a Klímaébresztő című filmfesztivál keretében egyhetes vetítést szervezett a fogvatartottaknak. Videó

bejutás, homeless és Újév

Nem bírom elviselni a látványt. A nyomait már megszoktam, de a vörösre fagyott arcot, a fekvő alakot - nem bírom. Persze bírom, hogy elmegyek mellette, azzal, hogy némi kaját kirakok, el van a lelkiismeret. Meg hogy nem vagyok Teréz anya... Mégis. NolBlog

Kegyetlen, megalázó, embertelen

Jelenleg 227 életfogytos ül ma a magyar börtönökben. Egyre több köztük a 30 év körüli, és aki elítéléséig jó anyagi körülmények között élt. A magyar gyakorlat - a "tényleges életfogy" - sokak szerint rossz, kegyetlen és megalázó.

Amerika börtönállam

Amerikában van a polgárok legnagyobb hányada börtönben, és a fogvatartottak között messze túlreprezentáltak a feketék és a spanyol ajkúak. A társadalom a maga bűnét is ezekkel a bűnösökkel fizetteti meg. Metazin

Börtönborzongás Vácott

Az ötvenes évek fogva tartási körülményeit bemutató dokumentumoktól kezdve a besúgók jelentésein át a most is büntetésüket töltőkről készült fotókig számos érdekes látnivaló fogadja a Váci Fegyház és Börtön kiállítására látogatókat.

 

Ágynemű a börtönből

Parkgondozói, textilipari végzettség megszerzésével is igyekeznek segíteni a sátoraljaújhelyi börtönben a fogvatartottak visszatérését a társadalomba. Pályázatokon nyert pénzből bizonyítványhoz, gyakorlathoz juttatják a őket.

Sátoraljaújhelyen ágyneműt varrnak, cipőt készítenek és a Hősök temetőjének rendbe tételét vállalták a fogvatartottak. A városban már hagyománya van annak, hogy pályázatok segítségével segítik a börtönviseltek visszailleszkedését a társadalomba.

– Azokban a régiókban, ahol – mint a mi térségünkben is – magas a munkanélküliség, a tanfolyamok, képzési lehetőségek különösen nagy segítséget jelentenek minden itt élőnek. A fogvatarottaknak pedig különösen, hiszen a képzettebbek körében csökken a visszaesés kockázata – mondja Rózsahegyi Tamás BV őrnagy, a Sátoraljaújhelyi Fegyház és Börtön megbízott parancsnoka.

Az intézmény az Országos Bűnmegelőzési Tanács 2008-as társadalmi bűnmegelőzési pályázatán nyert százszázalékos támogatást – csaknem ötmillió forintot – a sátoraljaújhelyi köztemető egy részének rendbe tételére. A Hősök temetőjében több mint 1500, különböző nemzetiségű katona alussza örök álmát. A terület meglehetősen rendezetlen, gazos, és a nyári viharok is alapos pusztítást végeztek. A síremlékek nagy része törött, megdőlt, sokat közülük meg is rongáltak. A temetőt a fogvatartottak segítségével hozták rendbe, s eközben a rabok szakmát is tanulhatnak: OKJ-s végzettséget adó parkgondozó oktatáson vehettek részt. A munkák során pótolták a dísznövényeket, felállították az eldőlt, kitört síremlékeket, gyommentesítették a területet, így az elítéltek nem csak szakmát, gyakorlatot is szereztek büntetésük ideje alatt.

Az intézetben évek óta tartanak tanfolyamokat: a fogvatartottak olyan végzettséget szerezhetnek, amellyel újraindulhatnak az életben. A bizonyítványból nem derül ki, hol szerezték a tudást. ALépj egyet előre program részeként  mintegy negyvenen tanulhattak ágynemű-készítést és cipő-összeállítást.

– A Magyarországon gyártott ágyneműk mintegy hatvan százaléka az Ábránd Ágynemű Fehérneműgyártó és Forgalmazó Kft.-nél készül. A vállalkozás a büntetés-végrehajtó intézetek fogvatartottjainak alkalmazásával működik – mondja Kocsi Zoltán termelési igazgató.

A céget 1955-ben alapították, az volt egykor a Sátoraljaújhelyi Fehérneműgyár. A vállalkozás, amely ugyanolyan szabályok szerint tevékenykedik, mint bármely más gazdasági társaság az országban, 1993-ban vált önállóvá. A munka négy telephelyen folyik: Sátoraljaújhelyen, Debrecenben, Nyíregyházán és Miskolcon. A lakástextíliákat gyártó és nemzetközi vállalatok számára cipőipari bérmunkát végző cégnél összesen 350 fogvatartottat foglalkoztatnak. A rabok évente mintegy 250 ezer pár cipőfelsőrészt varrnak a talpakhoz.

A Lépj egyet előre program révén azokat iskolázták be, akik a legjobban dolgoztak, illetve szalagvezetőket, minőségi ellenőröket képeztek, hogy tovább javuljon a termékek minősége. A követelmények szigorúak, tízezer pár cipő közül legfeljebb egynél fordulhat elő valamilyen hiba. A textilipari termékeknek is igen magas igényeknek kell megfelelniük, ám hogy ezt sikerül teljesíteni, jelzi: a cég éves árbevétele eléri a 250-300 millió forintot.

A Lépj egyet előre programban 400 órás szakmai tanfolyamokra került sor.  – Ezeket a kurzusokat azok is teljesíthették, akiknek nem volt semmilyen befejezett iskolai végzettségük. Valamennyien tanultak munka-, tűz- és környezetvédelmet, és alapos szakmai ismereteket szerezhettek. Üzletvitelt is oktattunk, hogy akik letöltötték a büntetésüket, akár vállalkozóként is megpróbálhassák újraépíteni az életüket. Megismerhették az árajánlat-készítés vagy a számlázás alapjait – teszi hozzá Kocsi Zoltán.

 – Sokkal nagyobb igyekezettel vettek részt a programban, mint azok, akik a szabad világban mozognak. Ennek nyilvánvaló anyagi okai is vannak, hiszen azok, akik sikerrel elvégezték a tanfolyamokat, kéthavi minimálbérnek megfelelő összeget kaptak, ami itt erős motiváló erő – teszi hozzá a termelési igazgató.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.