Mákos Zöldhét a Markóban

A belvárosi börtön munka- és tűzvédelmi vezetője azt találta ki: csatlakozik egy országos klímavédelmi programhoz, így a Klímaébresztő című filmfesztivál keretében egyhetes vetítést szervezett a fogvatartottaknak. Videó

Hogyan éljük túl a világ nyomorúságát?

Az utazót, aki megfordul az erős eufémiával fejlődőnek nevezett országokban, szinte minden alkalommal megérinti a "karácsonyi" hangulat.

Építkezni ház, fönn a fán!

A Magyarországon élő Pierre Jourdain szerint az emberek előbb-utóbb elszürkítik a saját életüket. Van pénzük, van munkájuk, ám valami mégis hiányzik. Nem élnek. Ki kellett valamit találnia, hogy vele ez ne történjen meg. Videó

Kegyetlen, megalázó, embertelen

Jelenleg 227 életfogytos ül ma a magyar börtönökben. Egyre több köztük a 30 év körüli, és aki elítéléséig jó anyagi körülmények között élt. A magyar gyakorlat - a "tényleges életfogy" - sokak szerint rossz, kegyetlen és megalázó.

Chachipe , avagy a roma valóság Európája

A Nyílt Társadalom Intézet és az OSA Archívum Online még tavaly ősszel hírdette meg Chachipe Diák Fotópályázatát, hogy sztereotípiák nélkül mutassák be a különféle országokban élő roma közösségek valódi életét. De akkor még még mit sem tudtunk Tatárszentgyörgyről.

 

Börtönborzongás Vácott

Az ötvenes évek fogva tartási körülményeit bemutató dokumentumoktól kezdve a besúgók jelentésein át a most is büntetésüket töltőkről készült fotókig számos érdekes látnivaló fogadja a Váci Fegyház és Börtön kiállítására látogatókat. A börtönkiállítást a "vissza a társadalomba" elnevezésű, április közepén tartott konferencia keretein belül nyitották meg az intézmény szabadon látogatható, úgynevezett Doberdó-részén.

Vatai Gyula parancsnok elmondta: az ötvenes évek "ne csak őrizd, gyűlöld is" - szemléletű börtön relikviái mellett egy fegyháztörténeti interaktív cella, sötétzárka és börtönszlogen szoba fogadja az okulni és borzongani kívánó látogatókat. A több évtizede bebörtönzött ismert politikusok, egyházi személyek kiállított verseit is érdemes elolvasni, de a vamzerek (besúgók) egykori jelentései is tanulságosak - tette hozzá Vatai Gyula, aki szerint a kuriózumnak számító börtöntárlatot Teknős Miklós fotóművésznek a rabokról és a személyi állományról készített felvételei teszik feledhetetlenné. A májusig nyitva tartó kiállítás előzetes bejelentkezés alapján ingyenesen látogatható. (MTI)

Top cikkek