Herdálta a pénzt a megsegített óriásbiztosító

Fogolyvadászat Angliában, szaunázás Kaliforniában, mesés végkielégítés - miközben az adófizetők éppen milliárdokkal segítik ki a céget.

Rámordult Európára a NATO főtitkára

Új hangot ígért az Egyesült Államok külpolitikájában Joe Biden alelnök a müncheni biztonságpolitikai fórumon elhangzott beszédében. Washington egyelőre nem kér több katonát szövetségeseitől az afganisztáni misszióhoz. A NATO-főtitkára viszont igen.

Bizalmukról biztosították Obamát a bankárok

A vezető amerikai bankok vezérigazgatói együttműködésükről biztosították Barack Obama elnököt.

Nyaralás munkáért cserébe

Kivit szedne Új-Zélandon vagy hajózna az óceánokon, netán medvéket számlálna az amerikai Yellowstone Nemzeti Parkban? Ha elvesztette állását, ne csüggedjen, önkéntesként a világ legszebb részein bekkelheti ki a válságot.

Tudta a nyugdíjas rendőrnő, hol kell szorítania

A 164 centis, alig hatvan kilós nyugdíjas rendőr egy bankrablót tett ártalmatlanná egy speciális nyakszorítással, amelyet még a rendőrakadémián tanult, negyedszázaddal ezelőtt.

 

A titkos számlák alkonya

A nagynevű, és önnön szabályait eddig példamutató önállósággal követő svájci bank, az UBS arra kényszerült, hogy kliensei adatait kiadja Washingtonnak - így szabadult meg a vádtól, hogy pénzmosodaként működik.

A Corriere della Sera liberális milánói napilap cikke szerint az Egyesült Államok akarata érvényesült abban a vitában, mely Svájccal folytatott az adófizetésről. A nagynevű, és önnön szabályait eddig példamutató önállósággal követő svájci bank, az UBS arra kényszerült, hogy kliensei adatait kiadja Washingtonnak.

Az UBS arra kényszerült, hogy kliensei adatait kiadja Washingtonnak
The U.S. flag is seen in a reflection outside the Swiss bank UBS offices in New York in this August 4, 2009 file photo. The U.S. government and Swiss bank UBS have initialed agreements to settle their tax evasion dispute, a U.S. government attorney said on August 12, 2009, ending weeks of tough negotiations between the two sides. REUTERS/Brendan McDermid (UNITED STATES BUSINESS POLITICS)

Az amerikai jegybank közbeavatkozására volt szükség, hogy ez a nagy múltú intézmény, az UBS megszabaduljon a „szennyezett dollároktól\" és attól az általános vádtól, hogy nem más, mint egy nagy mosógép, ahol a szürke, sőt egyenesen fekete gazdaságban összeszedett - részben bűnözői eredetű - pénzeket kifehérítik.

A cikk emlékeztet rá: Amerika gyorsan megváltozott Barack Obama elnökségének első félévében. Az országot ma már közel sem az a szervezetlenség és káosz uralja, mint George W. Bush vagy épp Bill Clinton idején, így aztán nagyon hatékony tud lenni, amikor efféle számlákat benyúlt. A svájciaknak nem volt, nem lehetett más választásuk, minthogy meghátráljanak. Elvégre ha Bern ellenkezni próbált volna, hogy megfossza a zürichi intézményt a banktitok kiváltságaitól, akkor Washington egyszerűen visszavonta volna az UBS Wall Street-i működésének jogosultságait.

Ám mindez persze közel sem jelenti még a történet végét, hisz a svájci bankok, sőt az ország kormánya is számos egykori ügyfél jogi panaszával, esetleg bírósági keresetével kell számoljon. Azokéval - és számuk akár több tízezerre is rúghat -, akiknek neve ott szerepel a Washingtonba átküldött listákon. Ez pedig elég lehet ahhoz, hogy az egész bankrendszert tönkretegye.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.