Holnapig nyújtja be az MSZP a bizalmatlansági indítványt

Az MSZP kongresszusán miniszterelnöknek jelölt Bajnai Gordon támogatása után várhatóan ma vagy kedden nyújtja be a kormányfőcseréhez szükséges bizalmatlansági indítványt az MSZP az Országgyűlésnek.

Sólyom: teljesen alkotmányos Bajnai megválasztása

Sólyom szerint semmilyen alkotmányos kifogás nem emelhető Bajnai Gordon kormányfővé választása ellen. Az államfő együttműködik az új kormánnyal, de továbbra is jobbnak tartaná az előrehozott választásokat.

Kormányfői köszönet az SZDSZ-nek

Bajnai Gordon miniszterelnök levélben köszönte meg a liberális frakciónak és a szocialista képviselőknek, "amit a jövő évi költségvetés megalkotása és elfogadása érdekében tettek".

'A szocialisták elismerték a költségvetési trükkök százait'

A Fidesz szerint azzal, hogy a szocialisták megszavazták a parlamentben a zárszámadási törvényt, elismerték, hogy a Bajnai-kormány a 2009-es költségvetés zárásakor és az idei büdzsé elkészítésekor költségvetési trükkök tucatjaival, százaival valótlan képet tárt az Országgyűlés elé a büdzsé helyzetéről.

Ujhelyit nem büntette meg Kövér, mégis fizet

A szocialisták közül egyedül Ujhelyi Istvánt nem büntette meg Kövér László házelnök, amiért távol maradtak az alkotmányozás folyamatától.

 

Lesz esély az új alaptörvény módosítására - állítja egy elemzés

Egy esetleges kormányváltás után a leendő kormánypárt és az ellenzék valószínűleg egyetért majd abban, hogy bizonyos kérdésekről – ilyen lehet a közteherviselés vagy a nyugdíjrendszer is – ne a parlamenti kétharmad, hanem egyszerű többség döntsön – legalábbis a Haza és Haladás Alapítvány így látja.

A rendszerváltozás idején kialakított közjogi szerkezet az új alaptörvény hatályba lépése után is nagyjából változatlan lesz. Vagyis: továbbra is működik a polgárok által választott egykamarás országgyűlés, a parlamentnek felelős kormány, az ítélkezés során független bíróság, s az alapvető jogokat is változatlanul elismerik – olvasható a Bajnai Gordon volt kormányfő által létehozott Haza és Haladás Közpolitikai Alapítvány honlapján Együtt élni az új alkotmánnyal címen közzétett tanulmányban.

Ezért a permanens alkotmányozás kilátásba helyezése közjogilag és politikailag is veszélyes forgatókönyv – szögezi le a dokumentum –, mert tovább destabilizálhatja a jogállamot, „miközben a választók számára sem tud a legyőzni akaráson túlmutató célokat felmutatni”.

A tanulmány mindazonáltal számos kifogást megfogalmaz. „Az alaptörvény normaszövege, de főként preambuluma hemzseg az olyan mondatoktól, amelyek történelmileg hamisak, jogilag nem állják meg a helyüket vagy éppen elfogadhatatlanok a politika közösségnek a szűken vett jobboldali törzsközönségen kívüli része számára” – állítják a szerzők.

A szimbolikus ügyek azonban – ilyen a Szent Korona – „kevés vizet zavarnak”. Nagyobb baj, s a parlamentarizmus elveivel élesen ellentétes, hogy az alaptörvény „olyan kérdéseket is minősített többséggel enged csak szabályozni, amelyek pedig a mindenkori kormány felelősségi körébe tartoznak”. Ilyen a közteherviselés, a nyugdíjrendszer, a családtámogatás vagy a vagyongazdálkodás.

„A rendszerváltás egyik lényegi követelése volt, hogy a polgárok leválthassák a hatalom gyakorlóit, és a választáson teret nyithassanak egy másik programot, új elképzeléseket megvalósítani akaró politikai erőknek”. A tanulmány szerint „ezzel a követelménnyel megy szembe az alaptörvény”, mert könnyen előfordulhat, hogy „egy párt az egykulcsos adórendszer megszüntetésével vagy a családtámogatási rendszer rászorultsági alapúvá tételével kampányol (…), mégsem tudja elképzeléseit az ellenzék egyetértése nélkül megvalósítani”.

Ezért nem kizárt, hogy egy esetleges kormányváltás után a leendő kormánypárt és az ellenzék egyetért majd abban, hogy „ezeket a kérdéseket a mindenkori kormánytöbbségre, tehát egyszerű többségre kell bízni”. Ha ugyanis szükség van az ellenzék egyetértésére a törvények széles körének megalkotásához, „akkor az már nem ellenzék, hanem félig kormánypárt lesz”, amelynek felelősséget kell viselnie, de anélkül, hogy a hatalomból részesedne. „Egy kicsit is racionálisan működő ellenzék ettől a helyzettől menekülni fog” – legalábbis a tanulmány szerint.

Heves vitát váltott ki, hogy az alaptörvény szerint a jobboldali tagokból álló Költségvetési Tanács egyetértési jogot kapott a költségvetési törvény megalkotásához. A tanulmány szerint ez nem túl nagy baj, mert „számos alkalommal bebizonyosodott, hogy – politikai színezettől függetlenül – még a középtávú, parlamenti cikluson belüli racionalitás sem működött a politikai elitben”. Ezért nem elfogadhatatlan, ha a tanács megakadályozza, hogy a képviselők „a valószínű makropályától eltérő, megalapozatlan büdzsét” fogadjanak el. 

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.