Mindszenty rehabilitációjáról érdeklődnek az ügyészségen Gyurcsányék

Mindszenty József bíboros idén márciusi "jogi rehabilitációja" tulajdonképpen egy elmulasztott adminisztratív lépés pótlása volt – ez derül ki Polt Péter legfőbb ügyész válaszleveléből, amelyet a Demokratikus Koalíció alelnökének küldött.

A DK szerint Matolcsy rosszul teljesít, így nem lehet jegybankelnök

A Demokratikus Koalíció (DK) véleménye szerint Matolcsy György olyan rosszul teljesített miniszterként, hogy nem lehet a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke.

A DK garanciát akar a jegybanki függetlenségre

Matolcsy György kinevezése a Magyar Nemzeti Bank élére veszélybe sodorja a valutatartalékot és a forint árfolyamát – reagált a Demokratikus Koalíció (DK) arra a hírre, hogy a kormányfő a nemzetgazdasági minisztert jelölte jegybankelnöknek.

Matolcsy csak kormányon 'eszköztelen'

Az üzemanyag megjelölése iránt nagyon, árcsökkentése iránt jóval kevésbé elhivatott a kabinet.

'Matolcsy ágyúval lő verébre'

A Demokratikus Koalíció szerint kockázatos és alig érezhető előnyökkel jár a Matolcsy György jegybankelnök által csütörtökön bejelentett, gazdaságösztönzőnek szánt csomag.

 

A DK Polt Péternél érdeklődik Matolcsy könyvéről

Hat kérdést intézett a legfőbb ügyészhez Molnár Csaba: a DK politikusa azt tudakolja Polt Pétertől, hogy fölmerül-e a hűtlen kezelés gyanúja Matolcsy György egykori gazdasági miniszter 2004-es könyvének angol nyelvre történő lefordításával kapcsolatban.

A Demokratikus Koalíció a Népszabadság információja alapján fordult a legfőbb ügyészhez. Mint megírtuk: bruttó húszmillió forintért rendelt a Nemzetgazdasági Minisztérium 2012 eleje és 2013 februárja között különböző fordításokat, a kiadott munkák között pedig szerepelt a jelenlegi jegybankelnök, Matolcsy György könyve, az Amerikai Birodalom fordítása is.

Molnár Csaba, a DK politikusa közleményében felidézi, hogy a fordításért kifizetett oldalanként csaknem 15 ezer forintról zavaros és egymásnak ellentmondó nyilatkozatot tett a minisztérium, és annak korábbi, azóta jegybankelnökké előlépett vezetője. Az ellenzéki párt a távolról sem kielégítő magyarázat ismeretében nem tartja kizártnak, hogy az ügy hátterében esetleg hűtlen kezelés húzódhat meg, ezért kérdéssel fordultak Polt Péter legfőbb ügyészhez. Molnár idézi Matolcsyt, aki korábban azt mondta a saját könyvéről: „Azt gondolom, nekünk, magyaroknak jó okunk van arra, hogy megértsük Amerika működését és világosan lássunk Amerika jövőjével kapcsolatosan" Molnár szerint ezek után nehéz megérteni, hogy miért kell angolra fordítani egy, az Egyesült Államok gazdaságáról szóló, kifejezetten a magyar olvasóközönség tájékoztatására szolgáló kiadványt.

A közlemény felidézi, hogy a Magyar Nemzeti Bank, amelynek elnöki székét időközben Matolcsy György foglalta el, mindezt azzal magyarázza, hogy a minisztérium akkoriban egy angol nyelvű e-book sorozat indítását tervezte, amellyel a nem hagyományos gazdaságpolitika nemzetközi elismertetéséhez kívánt hozzájárulni. A DK szerint a szándék így sem válik sokkal érthetőbbé; nehezen magyarázható, miért tekinti feladatának a magyar kormány a számtalan közgazdasági iskola egyikének nemzetközi elismertetését. "Az sem világos, hogy a magyar kormány által követett gazdaságpolitika nemzetközi elismertetése miért az Egyesült Államok (nagyon is hagyományos) gazdaságát ismertető tanulmány, és miért nem az említett, nem hagyományos gazdaságpolitikával elért állítólagos világrengető sikerek feladata" - fogalmaz a közlemény.

Molnár Csaba a következő kérdéseket tette fel a legfőbb ügyésznek:

1. Feladatkörébe tartozik-e egy magyar minisztériumnak az Egyesült Államok gazdaságát ismertető, magyarországi használatra készült tanulmány nemzetközi megismertetése?

2. Feladatkörébe tartozik-e egy magyar minisztériumnak egy közgazdasági elmélet nemzetközi elismertetése?

3. Hozzájárulhat-e egy tanulmány angolra fordítása egy közgazdasági iskola doktrináinak nemzetközi elismertetéséhez, ha közben az ugyanezen iskola tanait alkalmazó kormány gazdaságpolitikájának eredményeképpen zsugorodik a gazdaság, tovább nő az államadósság, csökken a foglalkoztatás szintje, stagnálnak a reáljövedelmek, a befektetők pedig hanyatt-homlok menekülnek az országból?

4. Elfogadhatónak tartja-e mindezek után a jegybankelnökké avanzsált korábbi miniszter magyarázatát arra nézve, miért kellett az adófizetők pénzéből oldalanként csaknem 15 ezer forintért lefordíttatni az ő korábbi művét?

5. Nem merül-e föl ön szerint a hűtlen kezelés gyanúja?

6. Kíván-e vizsgálatot, esetleg nyomozást indítani az ügyben?

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.