A kormány az LMP kottájából játszik

A kolontári tragédiának igen súlyosak lesznek a következményei.

Erózió

Az igazi probléma az, ha a vétkest nem megtalálják, hanem kinevezik. Akkor ugyanis jó esély van rá, hogy a valódi felelősök megússzák.

Hargitai Miklós: Hatósági kas(s)za

Minden fűszálat meg kell bírságolni ahhoz, hogy a környezetvédelmi, természetvédelmi és vízügyi hatósági rendszer működőképes maradjon.

LMP: Le a nemzeti szemellenzővel!

A kormány nemzeti éghajlat-változási stratégiájának több olyan pontja is van, ami miatt az LMP alkalmatlannak tartja a klíma-alkalmazkodás és a klímavédelem céljainak megvalósítására.

Újraosztott zöldügyek

A vízügyet a belügyhöz telepítik, és a zöldportfólió további részeit is szét akarják osztani a tárcák között.

 

A szerk: A jövő színe

Az alkotmány eltörlését megelőző úgynevezett nemzeti konzultációk során föltették azt a kérdést, hogy vállaljon-e felelősséget az alaptörvény intézményesen is a jövő nemzedékek jogaiért.

Nos, erre a kérdésre kiemelkedően sok igenlő válasz érkezett. Talán túl későn. Addigra ugyanis már réges-rég túl voltunk a környezetvédelmi minisztérium fölszámolásán. Azt hittük, ennél rosszabb már valóban nem történhet. Természetesen történt: a zöldombudsman posztját egész egyszerűen megszüntették, az alaptörvényből pedig kikerült a legmagasabb testi és lelki egészséghez való jog, a zöldhatóságokat drasztikus pénzügyi fogyókúrára kényszerítették, a nemzeti parki védett területeket pedig nemes egyszerűséggel szétosztották a barátok és az üzletfelek között.

Mára kiderült, hogy még ezt a gyalázatos környezetpolitikai teljesítményt is lehet tovább erodálni: olyan terv formálódik, amelyben a környezetvédelem még névleges kormányzati képviseletet sem kap, a zöldszektorra szánt – szinte kizárólag uniós – pénzeket pedig elképzelhető, hogy odadobják a jóllakni képtelen fideszes érdekcsoportoknak.

Abban az országban, ahol a rendszerváltás jelentős részben arról szólt, hogy mindent lehet, de a holnapot (a vizet, a Dunát, az élhető környezetet) nem adjuk, egy ilyen lépést csak az vállalhat magára, aki szilárd eltökéltséggel hisz benne, hogy a jövő nem zöld, hanem – mondjuk – narancsszínű. Viszont nem fenntartható.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.