LMP: Le a nemzeti szemellenzővel!

A kormány nemzeti éghajlat-változási stratégiájának több olyan pontja is van, ami miatt az LMP alkalmatlannak tartja a klíma-alkalmazkodás és a klímavédelem céljainak megvalósítására.

Egy "elképesztő nemzeti szemellenzővel készült" dokumentum az LMP szerint a kormány nemzeti éghajlat-változási stratégiája, aminek több olyan pontja is van, amely miatt alkalmatlan a klímaalkalmazkodás és a klímavédelem céljainak megvalósítására. Ezt Csiba Katalin, az LMP országos választmányának tagja, környezetpolitikai szakszóvivő mondta vasárnap Budapesten, sajtótájékoztatón.

Álláspontja szerint a kormány által a múlt héten társadalmi vitára bocsátott klímavédelmi stratégia - nagyon helyesen - figyelembe veszi a kapcsolódó stratégiákat, így például a vidékfejlesztési stratégiát, de a leírt szöveg teljesen ellentmond a valóságnak. A dokumentum leírja az összes jó, elméleti megközelítést, ám nem veszi figyelembe, hogy ezekből semmi sem valósul meg - mondta. Így például az agráriumban birtokkoncentráció folyik, ami nem kedvez az éghajlatváltozás elleni harcnak - tette hozzá.

Csiba Katalin szerint bár a vízstratégia ugyan kimondja, hogy vízvisszatartó gazdálkodást kellene folytatni, ám ezt még mindig katasztrófavédelemmel próbálják kezelni. A reformprogram nem veszi figyelembe, hogy a zöldhatóságtól szakembereket bocsátottak el, a szén-dioxid-kvótabevételeket pedig nem környezetvédelmi programokra fordítják, hanem eltüntetik a költségvetésben - jelentette ki.

A politikus kulcsproblémának nevezte, hogy a stratégia szerint a 2050-ig kitűzött szén-dioxid kibocsátáscsökkentési terveket atomenergia nélkül nem lehet végrehajtani. Az energiafüggőség nem csökken a kormány atomprogramjával, sőt komoly orosz függőséget okoz, inkább a szélerőrművekre kellene mihamarabb kiírni a pályázatokat - mondta.

Csiba Katalin bírálta a kormányzatot, amiért sícentrumot épít a Normafánál, miközben mediterrán klímához fog közelíteni az éghajlat Magyarországon a következő évtizedekben.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.