Az autóipar még nem adott gázt

Jelentős, 5,4 százalékos visszaesést mért a hazai ipari termelés februári volumenében a KSH. Az egy évvel ezelőtti teljesítményhez képest a csökkenés 1,1 százalékosra mérséklődik...

Javult a fizetési mérleg

Ugrásszerűen javult a folyó fizetési mérleg az idei első negyedévben: a 200 millió euró körüli elemzői előrejelzésekkel szemben a szufficit 549 millió eurót tett ki.

Kopint: Épphogy bővül a gazdaság

Idén 0,3 százalékkal bővülhet a magyar gazdaság, vagyis a helyzet alig javult a Kopint három hónappal ezelőtti előrejelzéséhez képest, amikor a gazdasági kutatóintézet stagnálást várt 2013-ra.

Megy a Panasonic: irány Malajzia

Szeptemberben leáll a munka a Sanyo Hungary Kft.

Az ipar rosszabbul teljesít

Meglepő adattal szolgált a hétvégére a Központi Statisztikai Hivatal: előzetes felmérése szerint májusban a hazai ipar teljesítménye 2,1 százalékkal elmaradt az egy évvel ezelőttitől.

 

Ipar: Váratlan megtorpanás

Meglepő adattal szolgált a hét végére a Központi Statisztikai Hivatal: előzetes összesítésük szerint májusban a hazai ipar teljesítménye 2,1 százalékkal elmaradt az egy évvel ezelőttitől, ami az áprilisi 5,3 százalékos, kiugróan magas növekmény tükrében jelentős visszaesésnek számít.

Az adatok részletes kibontását jövő péntekre ígérik, addig jószerével találgatni lehet, hogy mi okozta a váratlan megtorpanást. Annyit lehet tudni, hogy a járműipar ezúttal nem hozta a tőle immár joggal elvárható teljesítményt, s az áprilisi 22 százalékos felfutás után visszavett a tempóból. Információnk szerint a Suzuki lehet a „bűnbak”, Esztergomban már készülődnek az őszi modellváltásra, az új SX4 gyártására, és tavasszal a gyenge európai kereslet miatt áttértek az egy műszakos termelésre. A Philips székesfehérvári televíziógyárának leállítása is rontja az ipar teljesítményét, a dorogi Sanyo napelemgyár tegnap bejelentett felszámolása is egyértelműen negatív hatást vált majd ki (9. oldal). A kormányzati sikerpropaganda szempontjából az különösen fájó, hogy ezúttal havi szinten is csökkent a kibocsátás, azaz májusban az ipari termelés volumene 1,3 százalékkal maradt el az áprilisitól, s ezzel négy hónapja tartó pozitív sorozat zárult le.

Mindamellett az iparnak a tavalyi 1,7 százalékos visszaesés után illik jó évet produkálnia, egyrészt a recessziós időszak miatt alacsony bázis, másrészt az új autó ipari kapacitások, elsősorban az új győri Audi-gyáregység belépése miatt. Elemzők három százalék körüli növekedést prognosztizálnak, igaz, nagy a szórás: a GKI Gazdaságkutató egyszázalékos, míg a CIB Bank szakértői 3,4 százalékos bővülést várnak. A háromszázalékos idei többletet valószínűsítő Suppan Gergely szerint az elektronikai ipar visszaesésével egyértelműen a nagy autógyárak – és egyre bővülő beszállítói köreik – diktálják a tempót, alapvetően ők szabják meg a gazdaság húzóágazatának számító ipar teljesítményét, s dominanciájuk az új győri Audi-üzem júniusi átadásával tovább erősödött. A Takarékbank elemzője szerint önmagában a kecskeméti Mercedes három, a győri Audi pedig négy százalékponttal javítja az ipari termelési adatot, amint teljes kapacitáskihasználtsággal működnek.

És ez nincsen messze, hiszen a második fél évtől az euróövezeti konjunktúra lassan erőre kap. A járműipar két számjegyű fejlődési üteme stabil marad, ehhez az is hozzájárul, hogy a Suzuki júniusban visszatért a két műszakos termelésre. A májusi kisiklást hamar korrigálhatja az ipar, amelynek növekedése az év végére akár 7-10 százalékra is gyorsulhat, igaz, ebben a tavaly november–decemberi gyárleállások miatti alacsony bázis is közrejátszhat – mondta lapunknak Suppan Gergely. Az iparon belül meghatározó súllyal szereplő feldolgozóipar megrendelései áprilisban 9,9 százalékkal haladták meg az egy évvel ezelőttit, ezen belül a járműgyártásnál 18,3 százalékos előrelépést regisztráltak, s az adatok azt jelzik, hogy a számítástechnikai-elektronikai ágazatnak a Nokia-gyár bezárását követő vesszőfutása is lassan véget ér.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.