Pécs A és Pécs B

Szeged és a Tisza a szerelem, de fejet hajtok Pécs előtt.

Politika és giccs

„Azt, hogy az ellenfél miképpen »fertőz«, jóllehet ez a politikai élet egyik leghatékonyabb jelensége, még jóformán alig vizsgálták” − írja Elias Canetti gondolatnaplójában.

Santos Globetrotters

Pelé a napokban azt mondta: „A futball történetében még legalább egy klubcsapat hasonlóképpen dominált a világon, mint a jelenlegi Barcelona.

Szenes Hanna, az elfelejtett magyar vértanú

Hatvanhét évvel ezelőtt, 1944.

Visegrád

Elmehet?, kérdezte az anya, az apa meg mondta, hogy hát persze, mintha mi sem lenne természetesebb, mint ez az engedély.

 

A Órst lady páholya

„Régi ismerőst” üdvözölhettek az amerikai tévénézők Michelle Obama vendégei között a díszpáholyban az amerikai elnök január 24-én elmondott beszédét figyelve. Debbie Bosanek nevét nem biztos, hogy mind ismerték volna, de úgy már biztosan hallottak róla: Warren Buffet titkárnője.

Ő az a híres alkalmazott, aki magasabb kulccsal adózik, mint milliárdos főnöke, őt emlegette a mágnás, amikor azt követelte: ha valaki évi egymillió dollárnál többet keres, ne adózhasson alacsonyabb kulccsal, mint az alkalmazottai. A „Buffet-adó” becenevet kapott javaslat elnyerte Obama tetszését, aki az évértékelő beszédet megint kihasználta arra, hogy nyomatékot adjon ennek az elképzelésnek.

A first lady mellett a VIP-páholyban ülő vendégek arra szolgálnak, hogy közelebb hozzák a nagyközönséghez az elnök beszédét, arcot adjanak a kormányzat legfontosabb politikai céljainak. A hagyományt Ronald Reagan kezdte, aki 1982-ben meghívta Nancy Reagan páholyába és név szerint is megemlítette a karzaton ülő Lenny Skutnik kongresszusi alkalmazottat, aki csupán néhány nappal korábban beleugrott a jeges Potomac folyóba, és kimentette az Air Florida lezuhant 90-es járatának egyik utasát. Az ülésteremben a honatyák felállva tapsolták Skutnikot, aki állítólag mindeközben rezzenéstelen arccal állt. A first lady páholyába meghívott átlagembereket azóta is gyakran csak úgy emlegetik: „a Lenny Skutnikok”.

A szokás olyannyira elfogadottá vált, hogy a Fehér Ház előre közli a gondosan összeválogatott vendégek listáját. Idén az elnökség internetes oldalán már interaktív grafikán is megnézhettük a meghívottak fotóját, és elolvashattuk rövid életrajzukat. Minden évben vannak állandó vendégek, ilyen például az alelnök felesége – Michelle Obama mellett idén is ott ült Jill Biden. Gyakran kap meghívást egy-egy magas rangú vezető, tanácsadó is, 2008-ban például Steve Hadley, Bush nemzetbiztonsági főtanácsadója ült a páholyban. Idén Valerie Jarrett, az Obama házaspár régi barátja, az elnök bizalmasa jelent meg.

Állandónak tekinthető az amerikai hadseregben és a haditengerészekben szolgálók elismerése is. 1998-ban az akkor még „csak” first lady Hillary Clinton vendége volt Michael Tolbert őrmester, aki Boszniában szolgált egy évvel korábban, ahol társaival egy rádiótornyot védett, hogy a boszniai szerbek ne tudjanak onnan NATO-ellenes propagandát sugározni. Laura Bush 2006-os vendégei között voltak a 2005-ben Falludzsa ostrománál elesett 27 éves tengerészgyalogos Dan Clay szülei és özvegye.

A Bush-korszakban a vendégek kiválasztásakor mindig meghatározó szempont volt az elnök által indított iraki és afganisztáni háború. 2006-ban nem is csak amerikai állampolgárokat hívtak: a vendégek között volt az akkor 30 éves, gyermekeit egyedül nevelő özvegy, Fawzia Koofi, akit nem sokkal korábban az afgán nemzetgyűlés alsóházának egyik alelnökévé választottak, és meghívták a felsőház ugyanakkor megválasztott alelnökét is. 2007-ben öt Irakban szolgált katona volt a vendégek között, valamint a chicagói Michael Boland atya, aki a hajléktalan veteránok lakásgondjain segített egy munkájával. Egy évvel később, 2008-ban a vendégek közül heten is szolgáltak a két ország egyikében vagy veszítettek ott el családtagot, de a páholyban ült Bob Dole egykori kansasi szenátor és Donna Shalala is, a háborús veteránok rehabilitálásáért végzett munkájuk elismeréseként.

Laura Bush vendégei között persze sokan mások megfordultak: a malária és a HIV/AIDS elleni harc kiválóságai, vagy bevándorlók, akik hozzátettek az Egyesült Államok sikereihez. Utóbbi csoportba tartozott például a 2007-ben meghívott Alejandro Monteverde mexikói származású filmrendező, aki egy évvel korábban kapott állampolgárságot, és máris új hazája hírnevét öregbítette, amikor díjat nyert a torontói filmfesztiválon.

Az Irakban és Afganisztánban szolgáló amerikaiak elismerését Barack Obama is folytatta, ám olyan sok képviselőjüket nem hívja meg, mint elődje. Érdekességek az ő listáin is vannak: Michelle Obama 2010-es vendégei között például sok volt a fiatal, aki már középiskolás korában előrukkolt valamiféle technikai vagy természettudományos felfedezéssel, vagy sokat tett környezetéért. Köztük volt például a 19 éves Gabriela Farfan, aki végzős gimnazistaként a drágakövek fénytörésének tulajdonságait kutatta, és olyan felfedezéseket tett, amelyek az ékszeriparra is nagy hatással lehetnek.

Az Obama házaspár meghívottjainak listáján érződik az is, hogy az elnököt a gazdasági válság kellős közepén választották meg. Az évek során mindig több olyan vállalkozót és átlag amerikait is meghívtak, akik az elnök által aláírt gazdaságélénkítő csomagnak köszönhetően lábaltak ki a nehéz helyzetből. 2011-ben például Gary és Robert Allen is ott ült a meghívottak között, akik családi vállalkozásban ácsszerszámokat gyártottak. A testvérek az élénkítő csomagból félmillió dollárt kaptak, ezzel a vállalkozás felét átalakították, és napelemeket kezdtek gyártani. Hasonlóan nagy hangsúlyt kapott az Obama által hatalmas politikai csaták árán az első év végére „átvert” egészségbiztosítási reform is: minden évben meghívtak olyan krónikus beteget, aki ennek köszönhe tően kapott ellátást, vagy olyan vállalkozót, aki az új szabályok biztosította kedvezmények miatt tudott újra biztosítást vásárolni alkalmazottainak.

A természeti katasztrófák, tragédiák is mindig rányomják a bélyegüket a vendégek listájára. A Bush-évek második felében mindig ült olyan önkéntes a páholyban, aki a Katrina hurrikán áldozatain segített, 2008-ban pedig a Virginia Tech műszaki egyetemen lezajlott vérengzés egyik túlélőjét invitálta meg Laura Bush. 2009 novemberében a texasi Fort Hood katonai bázison egy merénylő 13 embert megölt; két hónap múlva Obama évértékelőjére meghívtak két rendőrt, akik az elsők között értek a helyszínre és vetettek véget a vérengzésnek.

Az idei listát olvasva úgy tűnik, Barack Obama nemcsak beszédével, hanem már a vendégek listájával is a novemberi elnökválasztásra készült. Warren Buffet titkárnője mellett ott ült például Bruce Cochrane, aki családi vállalkozását 1997-ben eladta, az új tulajdonos pedig a termelést Kínába helyezte át. Két évvel ezelőtt azonban Cochrane új vállalkozásba kezdett, szigorúan csak az Egyesült Államok területén gyártat, esze ágában sincs a munkahelyeket külföldre vinni. A pennsylvaniai tanár, Sara Ferguson az állam egyik legszegényebb iskolájában tanít írás-olvasást és matematikát, és azután sem hagyta ott diákjait, hogy hónapokig nem kapott fizetést. A coloradói Mahala Greer idén májusban végez a főiskolán, 35 ezer dollárnyi adóssággal a nyakában. Az Obamaadminisztráció egyik fő célja, hogy a felsőfokú tanulmányok megfizethetőek legyenek. Mike Krieger a Szilícium-völgy „hőseinek” egyike: a brazil származású bevándorló az egyik leggyorsabban növekvő cég, az Instagram társalapítója.

A floridai Joan Milligan házát elárverezték volna, ám a kormány egyik intézkedésének köszönhetően átütemezték a hitelt, így az idős asszony és férje otthonában maradhatott. Adam Rapp, ha nincs Obama egészségbiztosítási reformja, nem kaphatta volna meg a rákbetegsége kezeléséhez szükséges gyógyszereket. Ginger Wallace, a légierő hírszerző ezredese pedig az elsők között volt, akik profitáltak a „Ne kérdezd, ne mondd el” szabályozás visszavonásából: előléptetésekor élettársa tűzhette fel új rangjelzését, azaz immár nyíltan vállalhatja leszbikusságát a hadseregben. A vendégek között volt Steve Jobs, a néhai Apple-vezér özvegye, illetve az egy éve egy lövöldözésben súlyos fejsérülést szenvedett (mandátumáról azóta lemondott) Gabrielle Giffords arizonai képviselőnő férje, Mark Kelly űrhajós is.

Természetesen egyik legnagyobb külpolitikai győzelmére is emlékeztette a közönséget az elnök: a páholyban ott ült William H. McRaven admirális, az amerikai haditengerészet különleges erőinek (SEAL) parancsnoka is. Ő tervezte és vezényelte le azt az akciót, amelynek során Pakisztánban egy amerikai egység megölte a terroristavezér Oszama bin Ladent.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.