Nyelvi csapás

Ha Magyarország most bezárkózik, még mielőtt komoly lehetősége lett volna bekapcsolódni a világ vérkeringésébe, akkor ez a kormány évtizedekre gátolja meg az ország felzárkózását. És nem csak gazdaságilag.

Politika és giccs

„Azt, hogy az ellenfél miképpen »fertőz«, jóllehet ez a politikai élet egyik leghatékonyabb jelensége, még jóformán alig vizsgálták” − írja Elias Canetti gondolatnaplójában.

Santos Globetrotters

Pelé a napokban azt mondta: „A futball történetében még legalább egy klubcsapat hasonlóképpen dominált a világon, mint a jelenlegi Barcelona.

Szenes Hanna, az elfelejtett magyar vértanú

Hatvanhét évvel ezelőtt, 1944.

Visegrád

Elmehet?, kérdezte az anya, az apa meg mondta, hogy hát persze, mintha mi sem lenne természetesebb, mint ez az engedély.

 

Pécs A és Pécs B

Szeged és a Tisza a szerelem, de fejet hajtok Pécs előtt. Nincs hozzáfogható művészi és kulturális kincsekkel, lenyűgöző épületekkel áldott városunk. Hogy Budapest? Na, ja, bár Pécs ékkövei! Hajdanán Kolozsvárról dalolták, hogy kincses, most Pécs az, ha nem is tudjuk énekelni.

Szállodánk a dzsámi mellett van. A tartósabb templomok nemegyszer váltanak hitet – ördögi egyházi törvény régen is létezett volna? Pécs török templomát az egyház úgy kebelezte be, hogy nem is említi a „mosolygó teknős” nevét (Pécs „egérrel író írója”, Csandi nevezi így a dzsámit). A Széchényi tér is kivetkőzött virágágyaiból, kőbörtönbe zárták a belvárost. A régi fényképeken, a téren még ott a busz, a villamos, a felavatásra váró tűzoltóautók sora. Most körbe-karikába csak kő és kő.

Kisvárosi holland példára leszedhették volna a közlekedési táblákat, és a gyalogosok, az utcákon falatozó, kávézó, bámészkodó emberek közé beengedhették volna a forgalmat. Ott semmi baj nem származott belőle, itt pedig végre lett volna kulturált közlekedés. Figyelés egymásra.

Másfél éves késéssel némi figyelmet kaptak a bekövezettek. Egy takaros kis busz félóránként körbecsálingózza a szatócstalan, „sétáló”-belvárost. Megállójában örvendezik is a kétfogú néni, hogy le tud jutni a piac ra. Vissza már a „990-es taxi” hozza (Pécsen ennyi a tarifája), mert a fia rábeszélte, ne cipekedjen.

Néhány évtizede a tihanyi apátság mellett mutatkozott be A Föld füle (Amerigo Tot), a Múzeumutca (Schaár Erzsébet) ablakában még Székesfehérváron néztünk szembe Marxszal. Csak Csontváry Kosztka Tivadar úr nem várt bennünket, Szegeden tanyázott festményeivel. Pedig a talán legszorgosabb magyar betűmágus (Balla D. Károly, Ungvár) sorba szedte a Baalbek csodáit, és látni akartam,mennyire irigykedik rá a Magányos cédrus. De igazi csoda, hogy a slumosodó Zsolnay-gyár átbucskázott a fején, a csúf békából királylány lett, kulturális negyed, amelyet az 1956 után Pittsburghig jutott Gyugyi László koronázott meg a nagyvilágban összeszedett Zsolnay-műgyűjteményével. Ha a műfaj más is, mint az Aczél György által Pécsre vitt Tivadar úré, versenyre kel vele. Immár két világhírű távfutója is van a szépséges Pécsnek! Szilikát szakon végeztem Veszprémben, és szakmám tiaráját nálam eddig Herend hordta.

Az önzetlen módon hazairányított gyűjtemény szerint a Zsolnay keramika sokszínűbb és világiasabb a herendinél. Vissza-vissza kell hát térnünk Gyugyihoz! De haladjunk: „A Kodály Központ egy építészeti Stradivari” – mondta Maxim Vengerov hegedűművész. A hangversenyterem akusztikája szerint biztos igaza van (bár szörnyű volt nézni, hogy a harlemi gospelkórus hányszor vitte le kutyába a közönséget is). Az építészeti díjas „Stradivari” a főút felől rémisztő. Emeleti folyosói, piros műbőrös lócái szegényháziak. Fenn az ernyő, szép a kas. (Megnyitásán egy kultúrcsinovnyik nem engedte felszállni Kodály páváját, mert a zenemű „sértené” Páva Zsolt polgármestert.)

2010-ben Pécs volt Európa egyik kulturális fővárosa: magyaros slendriánsággal spárgára fűzött gyöngysor. Igazságtalanság szóvá tenni a budapestinél jóval kevesebb graffitit, de ezek a falfirkák az UNESCO világörökség IV. századi ókeresztény sírépítmények tábláján rémületesek. Péter-Pál sírkamráját védik a primitív ösztönlényektől. (És aki azt írja összevissza a falakra: „Jézus szeret”?)

A kincses Pécs nem tud mit kezdeni a vendégeivel, ez a kultúra ismeretlen számára. Pedig 2007-ben harmadik, 2008-ban második lett az Élhető Települések (The LivCom Awards) nemzetközi versenyében a 75 és 200 ezer lélekszámú települések között, vendégeinek mégsem élhető igazán. Nincs közlekedési térképe! A pestinél jobb buszok némák, nincs útvonaltáblájuk, se járatútrajz a megállókban. Fehér botos közlekedés. Itt könnyebb időutazást tenni, mint a dzsámitól eljutni a Zsolnay negyedbe (aminek Gyugyija, bábszínháza, gyára, egyetemi kara van, buszmegállója nincs).

Az átkosban a két részre osztott Pécsen oldották meg először a lakásgondokat. Akinek nem jutott lakás Pécs B-ben, az elmehetett a Pécs A-ba. Magyarul érdeklődhetett, hogyan keveredhet oda.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.