Kertészpecsenye

Cucurbita maxima convar – a krumplival és paradicsommal együtt ez a csodálatos növény is Amerika felfedezése után került Európába, nálunk is a török hódoltság óta termesztik.

Kicsit magas

Többen vagyunk veszélyben, mint gondoltuk.

Szerzett figyelemhiány

A figyelemhiányos hiperaktivitás-zavarra (ADHD) jellemző, hogy krónikus, a gyermek életének minden területén átható és az egyik legkutatottabb gyermekpszichiátrai zavar.

Túlpörgetve

Figyelemzavar, koncentrációs képtelenség, hiperaktivitás és fokozott impulzivitás: az ADHD tünetcsoport (Attention Deficit and Hyperactivity Disorder, figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar) jellemző szimptómái és részjelenségei már hétéves kor előtt szembetűnőek.

Veszélyes ducik

Ducinak lenni az iskolában nem vicces, és egy a közelmúltban dokumentált vizsgálat eredménye szerint nem is veszélytelen.

 

Gyengéd lengéscsillapítás

Az ADHD-rendellenesség hagyományos gyógyszeres kezelésében használt gyógyszerek csak rendkívül nagy körültekintéssel adhatók hat év alatti gyermekeknek. Mellékhatásként többek között felléphet a növekedés megrekedése, étvágycsökkenés, allergiás reakciók. Kiindulásként érdemes gyengédebb módszerekkel próbálkozni.

A homeopátia klinikai eredményekkel bizonyítottan sikeresen alkalmazható a hiperaktivitás kezelésében, az allopátiás terápia előtt vagy akár azzal kombinálva. Érdemes az ADHD kezelésében gyakorlott homeopata orvoshoz fordulni, aki az egyéni tünetekre javasol megfelelő szert. Mint minden esetben, a homeopátiás protokoll itt is azt az állapotot kívánja megszüntetni, amit a betegség egy adott emberen előidéz.

A homeopata orvos számos szer közül választhat, miután alaposan megismerte a gyermeket, környezetét, a családban előforduló problémákat, betegségeket is. Más szert kap egy fizikai agresszióban megnyilvánuló hiperaktív gyermek (Cina), mint az irracionális félelmekkel küzdő (Arnica) vagy a szexuálisan túlfűtött, hisztériás viselkedésű (Hyoscyamus). Fontos, hogy a már kezelés alatt álló gyermekek is elkezdhetik a homeopátiás terápiát, így gyógyszeradagjuk fokozatosan csökkenthető.

Egy svájci kutatás (Frei and Thurneysen, 2001) 115, átlagosan nyolcéves gyermek esetében hasonlította össze a leggyakrabban használt hagyományos gyógyszer és az egyéni tünetekre felírt homeopátiás szer hatását. Három hónap után a gyermekek háromnegyede mutatott kedvező változást a homeopátiás kezelés hatására. A CGI index szerinti értékelés azt mutatta, hogy a homeopátiával kezelt gyermekek eredményei 55%-ban javultak, a hagyományosan kezelteké 48%-ban. A kutatás eredménye, hogy a homeopátiás kezelés megfelelő alternatíva lehet, mellékhatások nélkül. A European Journal of Pediatrics hasábjain részletesen közölt kísérlet (Frei, Everts, von Ammon, et al., 2005) később megerősítette a fenti eredményeket.

SEGÍT AZ ÉTREND

Az legfontosabb: cukrot, édességet csak akkor kapjon a gyerek, ha van tér a szabadban mozgásra! Lehetőleg egyen minél kevésbé feldolgozott ételt, és ne használjunk fenilalanin-tartalmú édesítőszert. A hiperaktivitás mögött tej- vagy gluténérzékenység is állhat. Tegyünk tejpróbát. Iktassuk ki a tejet két hétig, majd igyon sok tejet és egyen tejes ételt egy napig, közben figyeljük, hogy reagál. Ha nem romlik az állapota, a tej maradhat az étrendben.

KERÜLENDŐ

- Sárga növények, gyorséttermi és félkész ételek, felvágottak, cukrozott és koffeintartalmú üdítők

FONTOS

- Fehérjék, elsősorban friss húsok, halak, tofu

- Friss, nyers zöldségek és gyümölcsök

- 100%-os gyümölcslé felerészben vízzel hígítva

- Omega-3-tartalmú olajok

NYUGTATÓ UZSONNA

Egy alma és egy pohár mézes-citromos limonádé

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.