Gyengéd lengéscsillapítás

Az ADHD-rendellenesség hagyományos gyógyszeres kezelésében használt gyógyszerek csak rendkívül nagy körültekintéssel adhatók hat év alatti gyermekeknek.

Kertészpecsenye

Cucurbita maxima convar – a krumplival és paradicsommal együtt ez a csodálatos növény is Amerika felfedezése után került Európába, nálunk is a török hódoltság óta termesztik.

Kicsit magas

Többen vagyunk veszélyben, mint gondoltuk.

Szerzett figyelemhiány

A figyelemhiányos hiperaktivitás-zavarra (ADHD) jellemző, hogy krónikus, a gyermek életének minden területén átható és az egyik legkutatottabb gyermekpszichiátrai zavar.

Túlpörgetve

Figyelemzavar, koncentrációs képtelenség, hiperaktivitás és fokozott impulzivitás: az ADHD tünetcsoport (Attention Deficit and Hyperactivity Disorder, figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar) jellemző szimptómái és részjelenségei már hétéves kor előtt szembetűnőek.

 

Veszélyes ducik

Ducinak lenni az iskolában nem vicces, és egy a közelmúltban dokumentált vizsgálat eredménye szerint nem is veszélytelen. A túlsúlyos gyerekek között ugyanis háromszor gyakoribb a magas vérnyomás előfordulása, mint normál testsúlyú kortársaik körében.

Indiana államban közel négy éven keresztül végeztek ezeregyszáztizenegy iskoláskorú gyerek bevonásával alapos vizsgálatot, rendszeresen mérve a gyerekek vérnyomását, testmagasságát és testsúlyát. Már mag a az a tény is megdöbbentő, hogy a gyerekek mintegy 40 százaléka bizonyult túlsúlyosnak, az viszont még aggasztóbb, hogy a túlsúlyosak 14 százalékának volt tartósan magas a vérnyomása, szemben a normál súlyúaknál tapasztalt öt százalékkal.

Természetesen a testsúly csak egy a sok tényező közül, amelyek a vérnyomás értékét befolyásolhatják. A genetikai háttér fontos, a faji hovatartozás viszont nem, olyannyira, hogy a vizsgált gyermekek nemétől és etnikai származásától függetlenül a túlsúly ugyanolyan kockázati tényezőnek bizonyult. A vizsgálatban részt vevő gyerekeknek 42 százaléka volt afroamerikai.

Wanzhu Tu, a kutatás vezetője kiemelte, hogy a túlsúlyos vagy elhízott gyermekek testtömegindexének már csekélynek tűnő növekedése is nagymértékű vényomás-emelkedést hozott. Szerencsére ennek az ellenkezője is igaz: kismértékű fogyással is jelentősen csökkenthető a vérnyomás értéke.

A gyermekkori elhízás a mozgásszegény életmód és a jóléti társadalmakban megnövekedett kalóriabevitel egyenes következménye, és az Egyesült Államokban egyre nagyobb problémát jelent. A duci kisgyermekek és kamaszok ugyanis hatványozottan nagyobb eséllyel lesznek beteg felnőttek. A magas vérnyomás csak az első tünet, ami számos egészségügyi probléma melegágya: megnő a kettes típusú cukorbetegség és a létfontosságú szervek – a szív, az erek és a vese – korai károsodásának a veszélye.

Egy másik vizsgálat során azt is megállapították, hogy a magas vérnyomásban szenvedő gyerekeknél az agynak a koncentrációt, a konstruktív problémamegoldást és a hosszú távú memóriát ellátó területein már kisfokú elváltozások észlelhetők. A korai magas vérnyomással foglalkozó kutatók mind egyetértenek abban, hogy óriási léptékű problémával állunk szemben, ami egy-két évtizeden belül rendkívüli terhet fog róni az egészségügyre – az ötvenes korosztály helyett már a harminc-negyven évesek is orvosi ellátásra szorulnak krónikus betegségeik kezelésére. Első lépésként a gyermekkori elhízást és magas vérnyomást kellene jelentősen visszaszorítani.

DERŰRE BORÚ

Amerikai kutatók érdekes összefüggést találtak a légnyomás hirtelen esése és a szívinfarktus előfordulása között, különösen az őszi és téli időszakban, az időjárás-változást követő napon. Pontosan számszerűsíthető is, hogy hányan szenvednek derűre komoly borút: egy adott napon ahányszor 0,254 Hgmm-rel csökkent óránként a légköri nyomás, másnap annyiszor tíz százalékkal növekedett a szívinfarktus elő fordulása. Magyarázatként úgy vélik, hogy a légnyomás hirtelen esése hozzájárulhat a szívkoszorúerekben az érfalra tapadt meszes plakkok leszakadásához, ami a szívinfarktus legfőbb oka. Nem találtak viszont mérhető összefüggést a stroke előfordulása és a légköri nyomás változásai között.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.