Gyengéd lengéscsillapítás

Az ADHD-rendellenesség hagyományos gyógyszeres kezelésében használt gyógyszerek csak rendkívül nagy körültekintéssel adhatók hat év alatti gyermekeknek.

Kicsit magas

Többen vagyunk veszélyben, mint gondoltuk.

Szerzett figyelemhiány

A figyelemhiányos hiperaktivitás-zavarra (ADHD) jellemző, hogy krónikus, a gyermek életének minden területén átható és az egyik legkutatottabb gyermekpszichiátrai zavar.

Túlpörgetve

Figyelemzavar, koncentrációs képtelenség, hiperaktivitás és fokozott impulzivitás: az ADHD tünetcsoport (Attention Deficit and Hyperactivity Disorder, figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar) jellemző szimptómái és részjelenségei már hétéves kor előtt szembetűnőek.

Veszélyes ducik

Ducinak lenni az iskolában nem vicces, és egy a közelmúltban dokumentált vizsgálat eredménye szerint nem is veszélytelen.

 

Kertészpecsenye

Cucurbita maxima convar – a krumplival és paradicsommal együtt ez a csodálatos növény is Amerika felfedezése után került Európába, nálunk is a török hódoltság óta termesztik. A hagyományos, hamvas héjú, parázsbélű „magyari” tök valójában a nagydobosi fajta, de az utóbbi években meghonosodott a hosszúkás, lédúsabb „kanadai” sütő tök is. Igazi téli tápanyag- és vitaminbomba.

Tápértékben, karotin- és C-vitamin-tartalomban minden egyéb kabaktermésű zöldséget felülmúl, 100 grammonként 16,5 g a szénhidráttartalma, és páratlanul gazdag A-, B1-, B2-, B3-, B6-, C- és E-vitaminban, illetve folsavban és pantoténsavban. Van benne bőven kálium, foszfor, vas, réz és mangán, ezért enyhe vérnyomáscsökkentő és vízhajtó hatása is van, az antioxidánsok és karotinoidok pedig jó immunerősítők.

TÖKÖS KONYHA

Nincs jobb egy tepsi sült töknél. Van, aki forrón szereti, tejföllel, van, aki másnap kihűlve. Pürésítve kiváló bébiétel – bár fehérje alig van benne, ezért kombináljuk más alapanyagokkal. Ha unjuk a mezei sült tököt, jöhetnek a levesek, mártások, tészták, köretek és desszertek. A sütőtök meghálálja a fűszereket: szerecsendió, római kömény, koriander, fahéj, kurkuma és gyömbér is illik hozzá, vagy sós ételekben, krumplipüré helyett köretben bolondíthatjuk rozmaringgal.

Tökvásárlásnál kövessük a szemünket és az orrunkat, nézzük meg, milyen felvágva az adott fajta és szállítmány. A sötét, narancsos szín érett, édes tökről árulkodik. Be is tárazhatunk belőle, mert az enyhébb fagyot is elviseli, hűvös, sötét, jól szellőző helyen pedig akár tavaszig is eláll. Ha van kiskertünk, a komposztra, félárnyékba ültethetünk belőle, egyetlen fészek elegendő.

Recept

MÉZES-MUSTÁROS TÖKLEVES

Felkockázott tököt és répát főzünk együtt puhára vízben. Forró olajon fekete mustármagot pirítunk (fedő alatt, mert pattog!). Sonkahagymát adunk hozzá dinsztelődni félcsészényi erőlevessel. Fél-fél teáskanálnyi kurkuma, fahéj, római kömény és gyömbér keverékét adjuk hozzá egy percre, majd az egészet beleborítjuk a fővő zöldségbe. Forrón pürésítjük botmixerrel, tejszínnel sűrítjük, tűzről levéve mézzel, sóval ízesítjük. Friss korianderlevéllel, pirított kenyérrel tálaljuk.

A sütőtök magjának magas, 30 százalékot is meghaladó az olajtartalma. A hidegen sajtolt tökmagolaj gazdag omega-3 zsírsavban, élettani hatásai között kiemelik az érrendszer és a prosztata védelmét. Csak hidegen fogyasszuk!
A sütőtök magjának magas, 30 százalékot is meghaladó az olajtartalma. A hidegen sajtolt tökmagolaj gazdag omega-3 zsírsavban, élettani hatásai között kiemelik az érrendszer és a prosztata védelmét. Csak hidegen fogyasszuk!
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.