Cukorfalat
Nem ismeretlen itthon sem a sztevia, bioboltokban lehet kapni belőle készült termékeket, sőt a kertészetekben is megjelentek a cserepes növénykék. Hosszú évek óta húzódik viszont a törvényi szabályozás, így hivatalosan csak kozmetikai szerként árulhatták itthon, jóllehet régóta bizonyított már, hogy a szteviából ártalmatlan, természetes alapú édesítőszer készíthető, amit cukorbetegek is fogyaszthatnak. Városi legendák keringenek az aszpartám és egyéb mesterséges édesítők gyártóinak összeesküvéséről, a big pharma befolyásáról. Most végre ez lekerül a napirendről, a sztevia pedig felkerül a polcokra. A növény kivonatait – port, szirupot, tablettát – és szárított leveleit az ázsiai országokban évtizedek óta használják édesítésre, mivel két-háromszázszor édesebb a nádcukornál, viszont alig tartalmaz szénhidrátot és kalóriát. A cukorbetegeknek óriási lehetőség, hogy visszaszorítsák étrendjükben a mesterséges édesítőket, de a diétázóknak, fogyókúrázóknak is jó hír a sztevia európai legalizálása.
ÉDES GÉNEK
A Monell Chemical Senses központjának munkatársai egereken végzett tanulmányuk eredményeként azt bizonyították be, hogy alapvetően gének határozzák meg, ki lesz édesszájú. Azt eddig is tudtuk, hogy nem minden ember érzékeli és szereti egyformán az édes ízeket, most azonban arra is fény derült, hogy az édességek szeretete nem közvetlenül az ízérzékelésben, hanem az édes ízhez kapcsolható jutalmazási és motivációs folyamatokban részt vevő génektől is függ.