Kertészpecsenye

Cucurbita maxima convar – a krumplival és paradicsommal együtt ez a csodálatos növény is Amerika felfedezése után került Európába, nálunk is a török hódoltság óta termesztik.

Kicsit magas

Többen vagyunk veszélyben, mint gondoltuk.

Szerzett figyelemhiány

A figyelemhiányos hiperaktivitás-zavarra (ADHD) jellemző, hogy krónikus, a gyermek életének minden területén átható és az egyik legkutatottabb gyermekpszichiátrai zavar.

Túlpörgetve

Figyelemzavar, koncentrációs képtelenség, hiperaktivitás és fokozott impulzivitás: az ADHD tünetcsoport (Attention Deficit and Hyperactivity Disorder, figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar) jellemző szimptómái és részjelenségei már hétéves kor előtt szembetűnőek.

Veszélyes ducik

Ducinak lenni az iskolában nem vicces, és egy a közelmúltban dokumentált vizsgálat eredménye szerint nem is veszélytelen.

 

Cukorfalat

November 14-e hagyományosan a cukorbetegek világnapja. Ilyenkor talán jobban odafigyelünk a világon 250 milliónyi embert érintő civilizációs betegségre. Jó időzítéssel az Európai Parlament várhatóan a napokban ad engedélyt arra, hogy a sztevia nevű, Dél-Amerikából származó növény kivonatát végre élelmiszer-alapanyagként használják a gyártók az EU országaiban.

Nem ismeretlen itthon sem a sztevia, bioboltokban lehet kapni belőle készült termékeket, sőt a kertészetekben is megjelentek a cserepes növénykék. Hosszú évek óta húzódik viszont a törvényi szabályozás, így hivatalosan csak kozmetikai szerként árulhatták itthon, jóllehet régóta bizonyított már, hogy a szteviából ártalmatlan, természetes alapú édesítőszer készíthető, amit cukorbetegek is fogyaszthatnak. Városi legendák keringenek az aszpartám és egyéb mesterséges édesítők gyártóinak összeesküvéséről, a big pharma befolyásáról. Most végre ez lekerül a napirendről, a sztevia pedig felkerül a polcokra. A növény kivonatait – port, szirupot, tablettát – és szárított leveleit az ázsiai országokban évtizedek óta használják édesítésre, mivel két-háromszázszor édesebb a nádcukornál, viszont alig tartalmaz szénhidrátot és kalóriát. A cukorbetegeknek óriási lehetőség, hogy visszaszorítsák étrendjükben a mesterséges édesítőket, de a diétázóknak, fogyókúrázóknak is jó hír a sztevia európai legalizálása.

ÉDES GÉNEK

A Monell Chemical Senses központjának munkatársai egereken végzett tanulmányuk eredményeként azt bizonyították be, hogy alapvetően gének határozzák meg, ki lesz édesszájú. Azt eddig is tudtuk, hogy nem minden ember érzékeli és szereti egyformán az édes ízeket, most azonban arra is fény derült, hogy az édességek szeretete nem közvetlenül az ízérzékelésben, hanem az édes ízhez kapcsolható jutalmazási és motivációs folyamatokban részt vevő génektől is függ.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.