Tudással segítik az indulást

– A legjobb amerikai egyetemeken úgy tartják, hogy az igazi siker nem az, ha az egyetem után találsz magadnak egy jó állást, hanem ha megteremted magadnak a munkahelyet, amiről álmodtál.

Még van mit elvonni: százezrek nyelvoktatása került veszélybe

Januártól a munkáltatók a kötelezően fizetendő szakképzési hozzájárulás bizonyos százalékát már nem fordíthatják dolgozóik nyelvi (vagy egyéb) képzésére.

Magadban keresd az ellenséget!

– Akármilyen nehéz is a gazdasági világválság nyomán a munkaerőpiaci helyzet, továbbra is vannak elérhető minőségi állások, ám a piac nem a puszta tudást, hanem a megszerzett készségek „készletét” fizeti meg – nyilatkozta Dave Ulrich a Népszabadságnak.

Kalapács alatt az esélyegyenlőség

– Először, másodszor, senki többet harmadszor! – hangzik fel pontosan egy hét múlva a Néprajzi Múzeumban az aukciók jól ismert mondata.

Kiből lehet jobb főnök?

Mind a férfias, mind a nőies vezetői stílusnak fontos szerepe van a szervezetek életében, egészen addig, amíg nem csapnak át szélsőségekbe – derült ki egy új, kétszáz magyar közép- és felső vezető közreműködésével végzett felmérésből.

 

Nem csökken a bérszakadék

Az Európai Unióban a nők ugyanabban a pozícióban, ugyanazért a munkáért átlagosan 17,5 százalékkal kevesebb fizetést kapnak, mint a férfiak. A két végletet Olaszország és Hollandia képviseli, előbbiben öt, utóbbiban 30 százalékos bérszakadék tátong. Magyarország a maga 17 százalékával a középmezőnyhöz tartozik. A Workania bérinformációs portáljának ( fizetesek.hu) felmérései szerint bár 2008 óta nőttek az átlagfizetések, a bérszakadék alig változik. A legnagyobb különbségek a 35–44 év közötti korosztályban, illetve a 6–10 év munkatapasztalattal rendelkezők körében van. Ráadásul ez a két csoport fedi egymást, tehát a gyesről visszatérő nők vannak leginkább megsarcolva. Ficza János, a Workania PR-specialistája szerint e problémára egyelőre nincs megoldás, és nem is lesz, amíg egy újféle szociális megközelítés meg nem honosodik, hogy amíg a nők a számukra rendkívül fontos anyai kötelességeiknek tesznek eleget, addig ne csökkenjen jelentős mértékben a munkaerőpiaci értékük. Megoldás lehetne például – így a szakértő –, ha minél több munkaadó lenne hajlandó arra, hogy alkalmazottaik munkakörét ideiglenesen átalakítsák, hogy a nők otthonról is dolgozhassanak.

A magyar adatok arra is rámutatnak, hogy míg egyes szakmák lassan feminizálódnak (a marketing, PR és reklám az, ahol a nők egy hajszállal – két százalékkal – jobban keresnek a férfiaknál), addig más területekről kiszorulnak. Ezt a bérkülönbségek jól mutatják: az értékesítés területén 31 százalékos a bérszakadék, és a női cégvezetők 21 százalékkal kevesebbet keresnek a férfiaknál. Eszerint ezekben a munkakörökben kevéssé engedik érvényesülni a nőies stílust.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.