Siker a holtponton túl

Michael Crichton, a Jurassic Park és a Vészhelyzet című sorozat szerzője akkor hagyta ott az orvosi pályát, amikor úgy tűnt, hamarosan a csúcsra jut.

Szociálisan érzékenyek

„Volt már súlyos krízis az életében?” Ez az egyik legfontosabb kérdés, amit a telefonon segítő önkéntesi munkára jelentkezőknek feltesznek.

Amerikába mennének

Míg korábban Anglia népszerű célpontja volt a külföldi diákmunkát keresőknek, már nem igazán keresett.

Csoki és energiaital

Az iskolából kiszabaduló diákokra nemcsak a diákmunka-szövetkezetek és a munkaadók, hanem svihákok is vadásznak, olyanok akik vagy nem valós munkát kínálnak, vagy pedig a diákot könnyen kihasználható ingyen munkaerőnek tekintik.

Nyári diákmunka: megy a meló ezerrel

A tanév vagy a vizsgaidőszak végével idén is országszerte sok ezer diák döntött úgy, hogy maga próbálja megkeresni a zsebpénzt a nyaralásra, vagy a szeptembertől kezdődő diákév kiadásaira. A nyári munka később is jól kamatozhat, sokan életük első rendes állását köszönhetik annak, hogy már ismeri a munkáltató. A diákokra azonban csalók is vadásznak.

 

Vidék kontra Budapest

Jobbára kiegyenlítődtek a Budapesti és a vidéki munkabérek, bár jelenleg valamivel többet lehet keresni a fővárosban.

Budapesten ugyanis jóval több a képzett munkaerőt kívánó, ezért jobban fizető állásajánlat. A munkabérek amúgy azért nem térnek el jelentősen, mert a minimálbér-emelkedéssel a vidéki munkabérek is erősödtek, míg a fővárosban a kemény árversenyben ezt nem tudták olyan mértékben keresztülverni a munkáltatókon. Jelenleg a fizetések jellemzően 500 forint körüli órabérről indulnak, ez nagyjából a semmiféle képzettséget nem igénylő munkavégzés ára, így különféle irodai adminisztratív, adatrögzítő, hosztesz vagy kiskereskedelmi kisegítő munkákért lehet ennyit kapni. (Az alap vagy éppenhogy középszintű angolnyelv-tudást igénylő munka is ma már ebbe a kategóriába sorolódik.) A nehéz fizikaimunkáért valamivel többet, 550-600 forintot fizetnek. Ezer forint feletti munkabért lehet keresni a számítógépes, vagy egyéb szakképzettséget igénylő munkán. Hasonlóan jól fizetnek azok az állások, ahol valamilyen ritkább nyelvet beszélőket keresnek.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.