Elbocsátás az ára a vasárnapi korlátozásnak

A Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége levélben fordult Matolcsy György nemzetgazdasági miniszterhez a december 13-án az Országgyűlés elé terjesztett, a munka törvénykönyvének módosítását, a vasárnapi munkavégzés korlátozását célzó törvényjavaslat ügyében – tájékoztatott Rolek Ferenc, az MGYOSZ alelnöke.

Jók között a legjobbak

Rátz Lászlót a magyar matematikatanítás egyik nagy reformerének tartják, kezei közül olyan kiválóságok kerültek ki, mint Wigner Jenő fizikus és Neumann János matematikus.

Tanárok a csúcson

A fiatalok zöme nincs tisztában azzal, hogy a tanári pályán is számos karrierút közül választhatnak, pedig nyitva áll előttük a nemzetközi porond, sikeresek lehetnek vállalkozóként, és azok is megtalálhatják a számításukat, akik vezetői ambíciókat dédelgetnek.

Van élet a szakmunkásképzés után

A nyelvtanulás, a külföldi tapasztalatszerzés és az élethosszig tartó tanulásnem csak az egyetemi és főiskolai képzésben részt vevők számára érhető el.

Helyezkednek a berepülő menedzserek

A válság nem hozott azonnal aranykort az interim menedzserek számára. Lassan éledezik a kereslet, miközben a külföldön dolgozó magyar vezetők közül egyre többen jelentkeznek be a szolgáltatás nyújtóihoz.

 

A friss diplomások nem vállalkoznak

Saját vállalkozást nagyon kevesen, a 2007–2009-ben végzett diplomásoknak mindössze egy százaléka indított, több mint 80 százalékuk teljes munkaidős alkalmazottként dolgozik –állapította meg a Budapesti Gazdasági Főiskola (BGF) diplomás pályakövetési rendszerének friss felmérése.

Magyarország egyik legnagyobb főiskoláján a jelenlegi hallgatók 60 százaléka nyilatkozta azt, hogy az elkövetkezendő években újabb felsőfokú tanulmányokba kezd, többségük, a tovább tanulni szándékozók 71 százaléka mesterképzésre, 6 százalékuk PhD-képzésre szeretne menni.

A diploma megszerzése után tízből heten tanult szakterületükön kívánnak elhelyezkedni. Mindössze öt százalék azon hallgatók aránya, akik szakmai érdeklődésük megváltozására hivatkozva már diploma előtti pályaelhagyók, akik a főiskola elvégzése után más szakterületen akarnak érvényesülni, mint amiről oklevelük lesz. Érdekesség, hogy az erre készülők körében nem az egzisztenciális és a karrierszempont a váltás bevallott, elsődleges oka.

A BGF egykori hallgatóinak többsége adó-tanácsadói, mérlegképes könyvelői, pénzügyi, illetve könyvvizsgálói területen készül magát tovább képezni. Kétharmaduk szerint elhelyezkedésüknél egyértelműen előny volt számukra, hogy a BGF-en végeztek, 70 százalékuk azt mondta, hogy tapasztalataik szerint a vállalatvezetők a legjobb diplomák között tartják számon a BGF-en szerzett végzettséget.

A nemrég diplomázottak fele már az államvizsga előtt dolgozott állandó munkahelyen, minden harmadik volt hallgató pedig a főiskoláról kikerülve három hónapon belül talált állást. A legtöbben magáncégnél helyezkedtek el, 51 százalékuk a kkv-szektorban. Állami-önkormányzati vállalatnál 12 százalékuk, nonprofit szervezetnél csak a két százalékuk dolgozik. Kisvállalkozásoknál és a nonprofit szektorban a még diploma előtt állók hasonlóan csekély arányban kívánnak elhelyezkedni.

Külföldi tapasztalatszerzést, illetve külföldi kurzusokon való részvételt a jelenlegi hallgatók több mint egynegyede tervez, többnyire a nappali tagozatosok. Nem meglepő, hogy a nemzetközi gazdálkodás, valamint a turizmus–vendéglátás szakon tapasztalható legnagyobb arányban a külföldi tanulási szándék.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.