Kelletik magukat

Az iskolapadból alig kikerült ifjakat és az alkalmazotti világból kirekesztett ötvenes hölgyeket együtt készítenek fel saját vállalkozásuk elindítására a ferencvárosi Poliházban.

Leendő mérnökök a pályán: harc a pizzásdobozon alvásért

Három éve egy doktorandusz mini Forma–1-es istállót szervezett a Műegyetemen.

Grafológia: egzakt módszer vagy természetfeletti humbug?

Megkönnyíti a toborzást, csökkenti a munkaerő-fluktuációt, s objektíven méri a pályaalkalmasságot – állítják szakértők a humángrafológiáról.

Az üzemi tanács a cég ellensége?

A szakszervezet szerint a Kika törvénytelen lépések sorozatával ijesztette el a dolgozókat az üzemit anács választástól.

Egy ínyenc asztalosmester

Franciaországban képezték mesterré, Németországban elleste a precíz és gyors munka fortélyait.

 

Elbocsátás az ára a vasárnapi korlátozásnak

A Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége levélben fordult Matolcsy György nemzetgazdasági miniszterhez a december 13-án az Országgyűlés elé terjesztett, a munka törvénykönyvének módosítását, a vasárnapi munkavégzés korlátozását célzó törvényjavaslat ügyében – tájékoztatott Rolek Ferenc, az MGYOSZ alelnöke. A munkaadók állásfoglalása szerint a javaslat nem segíti elő Magyarország versenyképességének javulását.

A tilalom jelentős létszámleépítéseket eredményezhet, s a munkanélküliség emelkedése, illetve a foglalkoztatási szint csökkenése együtt járna növekvő állami kiadásokkal és visszaeső bevételekkel. A javaslat megszüntetné a munkaidőkereten belül a pihenőnapok összevonásának lehetőségét. Ezzel értelmét vesztené maga a munkaidőkeret intézménye, amely jelen pillanatban a munkaadók számára az egyetlen valóban rugalmas eszköz a munkaszervezésben Magyarországon. A pihenőnapok munkaidőkereten belüli összevonása az európai munkaidőirányelv alapján lehetséges, így a hazai mozgástér korlátozása további versenyhátrányba hozná a magyar gazdasági szereplőket az unió többi tagállamának vállalataival szemben.

A tervezet szerint amennyiben mégis dolgozna vasárnap a munkavállaló, rendes munkabérén felül 50 százalékos bérpótlék illetné meg minden esetben. Ez újabb foglalkoztatásra rakódó pénzügyi terhet jelentene a vállalkozásoknak, mely a munkaadók számára elfogadhatatlan – írják.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.