Úri szabók: varratni presztízskérdés

A Jáni-műhely leginkább arra büszke, hogy az elmúlt nyolcvan évben stabil törzsvendégkört sikerült kiépíteni.

Mennyit ér a diploma?

Bolognai diplomával nehezebb az elhelyezkedés, mint a hagyományos oklevéllel – többek között erre is rámutatnak a diplomás pálya-követés intézményi adatai, amelyek már az interneten is elérhetők.

Több mint ezer keresztféléves képzés indul

Összesen 94 felsőoktatási intézmény és kar hirdetett meg 1118 keresztféléves képzést, amelyekre november 15-ig lehet jelentkezni – derül ki az Educatio Kft.

Hollywoodban folytatja Hámori Gabi

Januártól otthagyja az Örkény Színház társulatát Hámori Gabi színésznő. Los Angeles-i castingokon keresi majd a továbblépés lehetőségét. Döntésének van anyagi aspektusa is, nem szeretne többet pénzért olyat csinálni, amiben nem hisz.

Jelenteni kell a főnöknek, ha lelőttük a házinyulat?

A kollégák intim kapcsolatára vonatkozóan nincs jogszabály, viselkedési normákat sem mindenhol fektetnek le. A munka törvénykönyve egyedül a vezetőkkel kapcsolatban rögzíti az összeférhetetlenséget.

 

Egymásra nyílnak a pozíciók

Úgy tűnik, kezd helyreállni az általános bizalom, és a munkaadók végre ismét mernek új munkaerőkbe fektetni.

– A 2009-es évi mélyrepülés után idén végre elindult a fellendülés, sokkal több nyitott pozíció vár a munkát keresőkre, mint korábban – állítja Jankovich Ilona, a nemrégiben egyesült ProfiPower és Randstad személyzeti tanácsadó cégek immáron közös ügyvezető igazgatója. – Szinte minden területen több a keresés, de persze továbbra is a pénzügyi, az IT- és a sales/marketing szegmensekbe várják a legtöbb új munkaerőt. Az utóbbi hónapokban érezhetően megélénkült az igény a gyártásban és az ipari területeken jártas szakemberek iránt is, az ingatlanszektor maradt szinte az egyetlen kivétel, ahol még mindig erősek a gazdasági válság negatív hatásai.

Érdekes volt viszont látni, ahogyan a válság bizonyos szempontból átalakította a munkaadói szemléletet: a senior pénzügyi vezetők például a legnehezebb időkben sokkal nagyobb fizetéseket is elkérhettek, mert a vállalatvezetők úgy érezték, ha más vagy több munkaerőt nem is tudnak megfizetni, egy jó pénzügyi vezető mindig reményt jelenthet a fejlődésre vagy éppen a talpon maradásra. Az igazán jó főkönyvelők, kontrollerek a nehéz hónapokban például borsos áron keltek el.

Jankovich Ilona elmondta, a válság óta még gyakoribbak lettek az olyan kereséseik, amelyekkel nem kifejezetten hoszszú távra szóló, alkalmazotti pozíciót szeretnének betölteni, hanem inkább egy probléma akut orvoslására vagy egy adott feladat egyszeri megoldására keresnek jelölteket. – Sokszor megesik, hogy a tulajdonos mondjuk egy pénzügyi vezetőt vagy éppen egy IT-munkatársat szeretne találni, de javaslatunkra aztán inkább egy projektvezetői készségekkel és tapasztalattal rendelkező munkaerőt választ. Jankovich Ilona a most pályát választóknak elsősorban azt ajánlja, bátran voksoljanak bármilyen szakmára, csak a tanulmányok végén specializálódjanak. – Ha olyan egyetemet kellene mondanom, ahonnan kilépve szinte biztos az elhelyezkedés, akkor a mérnöki karokra szavaznék. Műszaki szakemberekre, IT-specialistákra mindig szükség volt és lesz is. Tévhit viszont az, hogy több diplomával könnyebb az elhelyezkedés. Sokkal fontosabb, hogy valaki elmélyüljön és speciális tudást szerezzen egy adott szakterületen belül. Ehhez járul persze a nyelvtudás szükségessége, ami a mai munkaerő-piaci elvárásoknak megfelelően már leginkább három nyelv biztos használatát jelenti.Ma persze ez már nem feltétlenül az angol, a német és a francia, mindennapos tapasztalatunk, hogy szinte bármilyen egzotikus nyelvet beszélő, specializált tudással rendelkező munkaerőre találni itthon és külföldön is keresletet. Mindemellett a skandináv nyelvek térnyerése egyértelműen érezhető az utóbbi időben. – Nagyon jónak tartom a külföldi ösztöndíjakat és a hasonló programokat, hiszen sokkal jobb eséllyel indul a piacon az, aki dolgozott már más országban – mondta Jankovich. A munkaadók ilyen esetekben nem is kizárólag a külföldön elsajátított tudást, hanem a világra való nyitottságot, a kíváncsiságot, a merészséget és a multinacionális munkakörnyezet ismeretét értékelik előnyként.

Jankovich Ilona
Jankovich Ilona
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.