Munka mindenekelőtt?

Az üdülés jó alkalom arra, hogy megszabaduljunk a munkahelyi stressztől, mégis világszerte csak a munkavállalók kétharmada veszi ki az összes szabadságát. A magyaroknak nem kell szégyenkezniük: az előkelő harmadik helyen végeztek – derült ki a Reuters brit hírügynökség és az Ipsos közös felméréséből.

A magyarok alig nyolc százaléka elégedett munkahelyével

A cégvezetők szótárában a profitorientáltság és a szervezeti hatékonyság mellett megjelent a szépség, az öröm, a bölcsesség, sőt a szeretet.

Hajsza a gyakornoki helyekért

Nincs könnyű helyzetben, aki ma Magyarországon tartalmas gyakornoki állást keres.

Magyar módszerrel hiteleznék a brit diákokat

Magyar modellen alapuló, jövedelemarányos diákhitelrendszer bevezetését fontolgatják a brit kormány illetékesei.

Nagyot nőtt a vendéglátók jutalma

A magyarországi pénzügyi jutalmak és egyéb, teljesítményhez kötött juttatások országos átlaga az idei első fél évben 198 400 forint volt, míg a 13.

 

A legtöbb szakiskolás elégedett a szakmájával

A szakiskolások általában elégedettek szakmájukkal és iskolájukkal, munkaerő-piaci tájékozottságuk azonban gyakran hiányos – derül ki a LIGA felméréséből.

A szakszervezeti szövetség MTI-hez eljuttatott közleménye szerint a megkérdezettek 79 százaléka tanul olyan szakmát, amely valóban érdekli, és többségük most is ugyanígy döntene. A megkérdezettek kedvezően ítélték meg társadalmi státusukat is, amit a LIGA részben azzal magyaráz, hogy egyre inkább felértékelődik a szakmunka, egyes szakmákban kifejezetten nő a kereslet a szakmunkások iránt. A kereseti várakozások ennek megfelelően optimisták. Viszonylag sokan gondolják azt, hogy a tanult szakmával jól lehet keresni.

Sokan tanulnának tovább, ami adott esetben egy új (második) szakmát jelent, de jelentős azok aránya (25 százalék), akik felsőfokú tanulmányokra készülnek. Biztatónak nevezi a LIGA, hogy a választ adók általában elégedettek a szakiskolában megszerzett tudással, a többség szerint a szakiskola megfelelően felkészít az életre. A diákok nagy része elégedett tanárai teljesítményével is, az elégedetlenkedők aránya országosan mindössze csak 11 százalékot tesz ki.

A LIGA arra is kíváncsi volt, hogy mennyire tájékozottak a fi atalok a munkaerőpiac sajátosságairól. Azt tapasztalták, hogy a felmérésben részt vevők ismeretei eléggé hézagosak: a munkaidőre, a bérminimumokra, a biztosítási jogviszonyra vonatkozó kérdésekre vegyes válaszok születtek, és a szakszervezetek szerepével kapcsolatban sincsenek teljesen tisztában.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.