Multikulti: üzleti előny vagy nehézség?

– A szokásaink, az érték- és gondolkodásmintáink a kulturális beállítódásunk meghatározó részei, ezeket a gyerekkori környezettel, a neveltetéssel és az iskolában tanultak során szívjuk magunkba – mondja Rudnák Ildikó, a Szent István Egyetem Gazdaság- és Társadalomtudományi Karának adjunktusa.

Feleannyi fizetés ugyanannyi munkáért

Nyolcszázezer forintot kell fizetnie egy cégnek, mert éveken át kevesebb fizetést adott egyik női alkalmazottjának, mint a vele azonos munkát végző férfiaknak.

Magasabb beosztásban, biztosabb a plusz

Miközben az első negyedévben a munkavállalók 42 százaléka nem kapott semmiféle juttatást a bérén kívül, a második negyedévben 39 százalékuk volt kénytelen nélkülözni a pluszokat.

Egyenlő küzdelem

Egy új tanulmány megdönti azt a teóriát, miszerint a nők két műszakban dolgoznak, zsonglőrködve a munkahelyük és a háztartás között, és így a férfiaknál több munkát végeznek.

Kérdés-felelet az alkalmi foglalkoztatásról

A Nemzetgazdasági Minisztérium ügyfélszolgálatot működtet azért, hogy az egyszerűsített foglalkoztatásban érintett munkaadók, munkavállalók feltehessék az új szabályozással kapcsolatos kérdéseiket.

 

Munka mindenekelőtt?

Az üdülés jó alkalom arra, hogy megszabaduljunk a munkahelyi stressztől, mégis világszerte csak a munkavállalók kétharmada veszi ki az összes szabadságát. A magyaroknak nem kell szégyenkezniük: az előkelő harmadik helyen végeztek – derült ki a Reuters brit hírügynökség és az Ipsos közös felméréséből. A 24 országban mintegy 12 500 ember megkérdezésével készült közvélemény-kutatás szerint leginkább a franciák élnek a szabadság adta előnyökkel: 89 százalékuk használja el összes pihenőnapját. A második helyen az argentinok állnak 80 százalékkal, a magyarok 78 százalékkal bronzérmesek, a negyedik helyen a britek és a spanyolok osztoznak 77 százalékkal. A sereghajtók a japánok: mindössze 33 százalékuk veszi igénybe teljes szabadságát. Alulról a másodikak a dél-afrikaiak és az ausztrálok 47 százalékkal, majd a dél-koreaiak következnek 53 százalékkal és az Egyesült Államok munkavállalói 57 százalékkal.

– Számos oka van annak, hogy az emberek miért nem használják fel szabadságukat, de a leggyakoribb az, hogy úgy érzik, kötelesek dolgozni, és munkájukat más fontosabb dolgok, például az egészségük és jó közérzetük elé helyezik – mondta John Wright, az Ipsos nemzetközi véleményés piackutató intézet alelnöke. –A dolgozóknak nem szabadna elfelejteniük, hogy a temetők tele vannak nélkülözhetetlen emberekkel – toldotta meg.

Wright szerint népességstatisztikai szempontból gyakorlatilag nincs különbség a jól és rosszul keresők pihenési szokásai között: világszerte a magas és alacsony keresetűek mintegy kétharmada kiveszi a teljes szabadságát. A korosztályok között is csak kis különbség mutatkozik: az 50 felettiekhez képest az ifjabb munkavállalók közül valamivel többen nyilatkoztak úgy, hogy igénybe veszik az összes pihenőnapjukat. A vállalkozóknak, magas rangú vezetőknek és döntéshozóknak ugyanakkor csak 60 százaléka mondta azt, hogy kimeríti teljes szabadságát.

Van, aki az irodában lazít

A Twitter a Facebook és az ezekhez hasonló közösségi portálokra fecsérelt munkaidő évi 14 milliárd font (4,7 billió forint) veszteséget okoz a brit gazdaságnak – derül ki egy friss felmérésből. A nagy-britanniai munkavállalók több mint a fele ismerte el, hogy a különböző közösségi oldalon található profilját munkaidőben frissíti, miközben a válaszolók harmada mondta, hogy napi fél órát használja ezeket az oldalakat.

Kétmillió munkavállaló – azaz a 34 milliós brit munkaerőpiac 6 százaléka – vallotta be, hogy munkaidejéből napi egy óránál is többet szán csevegésre, a barátok rendezésére, képek, videók feltöltésére.

A japánok dolgoznak, mint a gép
A japánok dolgoznak, mint a gép
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.