Már a szövőnők sem a régiek

Lassan húsz éve folyik a vita arról, miként alakítsák át a korkedvezményes nyugdíjazás rendszerét.

Rokkantnyugdíjasok országa vagyunk

Nem lehet a munkanélküliség problémáját az emberek leszázalékolásával megoldani. Magyarországon azonban évtizedek óta ez történik.

Áldozati bárányok

Angliában a megkérdezettek több mint ötöde érzi úgy, hogy állandóan felettese célkeresztjében áll, továbbá majd harmaduk tapasztalta már meg, hogy a kollégái megkeserítik a munkahelyen töltött órákat – derül ki abból a felmérésből, amelynek eredményeit a hrmagazine .

Emészti a stressz a dolgozókat

A munkához kapcsolódó stressz jelenti mára a legfőbb egészségvédelmi kihívást.

A magyarok fájdalmasan őszinték, a japánok kínosan pontosak

A megbeszélésre az olasz és a spanyol kolléga az előre egyeztetett időponthoz képest általában félórás késéssel érkezett, az amerikai olyan lazán jött, mintha épp arra járt volna, ellenben a japán már nyitott laptoppal, kihegyezett ceruzákkal és mappával várt a kezdésre - pillanatkép arról, amikor más-más nemzetbeliek dolgoznak együtt.

 

Multikulti: üzleti előny vagy nehézség?

– A szokásaink, az érték- és gondolkodásmintáink a kulturális beállítódásunk meghatározó részei, ezeket a gyerekkori környezettel, a neveltetéssel és az iskolában tanultak során szívjuk magunkba – mondja Rudnák Ildikó, a Szent István Egyetem Gazdaság- és Társadalomtudományi Karának adjunktusa. Kulturális sokkról akkor beszélünk, amikor kiszakadva a saját környezetünkből, a mienktől eltérő kultúrába csöppenünk, s fizikai-lelki alkalmazkodási problémákat élünk át. A fogalom az üzleti élet globalizációja révén egyre többször jelenik meg a vállalati szférában is. Nemcsak a növekvő számú multinacionális vállalatoknál kell együtt dolgozniuk a kiküldetésben lévő embereknek, de az is elég, ha a külföldiekkel folytatott telefonokra vagy e-mailekre gondolunk: a kulturális különbségek kezelése a mindennapi munka részévé vált.

Ideális esetben úgy veszszük át az új kultúra pozitívumait, hogy mellette nem sérül a saját kultúránk és személyiségünk. Ahhoz, hogy ez létrejöjjön, mindkét félnek rendelkeznie kell interkulturális kompetenciával. Rugalmasság, empátia, kapcsolatteremtő készség, nyelvtudás, humorérzék, kulturális kíváncsiság, erős éntudat és a bizonytalanságot tolerálni tudás: a szakértő szerint az interkulturális kompetencia több, egymással összefüggő adottság és fejleszthető készség meglétét feltételezi.

– Ezen tulajdonságok felmérése és a kulturális különbségek kezelése elengedhetetlen része kell legyen a több kultúrájú csoportokat foglalkoztató vállalatok stratégiájának – mondja Rudnák Ildikó. – A sokszínűség erőforrás: hozzájárul ahhoz, hogy a problémákat több oldalról, innovatívabban közelítsük meg, a nemzetköziség csökkenti az egysíkúság kockázatát. A kutatások szerint a heterogén csoportok vagy sokkal jobban, vagy sokkal rosszabbul teljesítenek, mint a homogének. Az ambivalencia nem véletlen: az interkulturális csapatmunka lehet kifejezetten eredménytelen is, az összeütközések elterelhetik a figyelmet a feladatokról.

Rudnák Ildikó kérdőíves módszerrel vizsgálta a multikulturális környezet kihívásait a magyarországi nagyvállalatok vezetői körében. Felmérésében 97 multinacionális cég külföldi és magyar vezetői vettek részt. Az interkulturális kompetencia elemeivel nagyobb arányban azon vezetők rendelkeznek, akiknek gyermekkori családi és iskolai környezetéhez hozzátartozott a multikulturalitás. A magyar vezetők kétharmada gyermekként nem vagy csak alig érintkezett más kultúrával, 90 százalékuk pedig nem is hallott vagy beszélt más nyelvet családi környezetben, szemben külföldi munkatársaikkal, akiknek közel negyede gyermekkorától használt az anyanyelvén kívül más nyelvet, s nagy részük tanulmányaik során is megismerkedett más kultúrákkal. A magyar vezetők ötöde nem szívesen dolgozik együtt más kultúrából érkező munkatárssal, sőt, nagy részük szkeptikus abban is, hogy a kulturális különbözőségek elhanyagolása visszaüt a termelékenységre.

– Naivitás azt feltételezni, hogy vannak egyetemes módszerek, melyek a világban mindenhol érvényesek – mondja Bordás Beáta, az Üzleti Coach Egyesület elnöke. A különböző elméletek és gyakorlatok kultúraspecifikusak, ennek ellenére ma is jellemző a nemzeti különbségek mellőzése. Leggyakoribb a multinacionális vállalatok Amerikában működő szervezeti módszereinek meghonosítása. Nemzetenként más a hozzáállásunk a csapatmunkához, a hierarchiához: a multikulturális közegben nem elég egyszerűen vezetőnek lenni, sokkal érzékenyebben kell reagálni a kommunikációs különbségekre, és kezelni a munkatársak gondolkodás- és viselkedésbeli különbségeit.

Bordás Beáta úgy látja, a kulturális különbségek figyelmen kívül hagyásánál borítékolható a kudarc. Ha a vezető elutasítja a munkakörnyezet kulturális adottságait, s erőszakkal akar úrrá lenni a különbségeken, belebukik a feladatba, s nem is érti a kudarc okát. Tréningekre és vezetői coachingra van szükség, s a fejlesztést legjobb a feladat előtt, szűrés gyanánt elkezdeni: éppen mert nem mindenki alkalmas arra, hogy ilyen környezetben dolgozzon. – A hazai multinacionális vállalatoknál a kiválasztás folyamán a menedzser elméleti, szakmai felkészültsége a domináns tényező, nem pedig az interkulturális kompetenciák megléte – emeli ki Rudnák Ildikó a kutatás egy másik aspektusát.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.