Multikulti: üzleti előny vagy nehézség?

– A szokásaink, az érték- és gondolkodásmintáink a kulturális beállítódásunk meghatározó részei, ezeket a gyerekkori környezettel, a neveltetéssel és az iskolában tanultak során szívjuk magunkba – mondja Rudnák Ildikó, a Szent István Egyetem Gazdaság- és Társadalomtudományi Karának adjunktusa.

Feleannyi fizetés ugyanannyi munkáért

Nyolcszázezer forintot kell fizetnie egy cégnek, mert éveken át kevesebb fizetést adott egyik női alkalmazottjának, mint a vele azonos munkát végző férfiaknak.

Magasabb beosztásban, biztosabb a plusz

Miközben az első negyedévben a munkavállalók 42 százaléka nem kapott semmiféle juttatást a bérén kívül, a második negyedévben 39 százalékuk volt kénytelen nélkülözni a pluszokat.

Egyenlő küzdelem

Egy új tanulmány megdönti azt a teóriát, miszerint a nők két műszakban dolgoznak, zsonglőrködve a munkahelyük és a háztartás között, és így a férfiaknál több munkát végeznek.

Munka mindenekelőtt?

Az üdülés jó alkalom arra, hogy megszabaduljunk a munkahelyi stressztől, mégis világszerte csak a munkavállalók kétharmada veszi ki az összes szabadságát. A magyaroknak nem kell szégyenkezniük: az előkelő harmadik helyen végeztek – derült ki a Reuters brit hírügynökség és az Ipsos közös felméréséből.

 

Kérdés-felelet az alkalmi foglalkoztatásról

A Nemzetgazdasági Minisztérium ügyfélszolgálatot működtet azért, hogy az egyszerűsített foglalkoztatásban érintett munkaadók, munkavállalók feltehessék az új szabályozással kapcsolatos kérdéseiket.

Augusztus 1-jén hatályba léptek az egyszerűsített foglalkoztatás, azaz a mezőgazdasági és az idegenforgalmi idénymunka, valamint az alkalmi munka adminisztrációját megkönnyítő változások. Az új szabályok alkalmazásánál felmerülhetnek jogértelmezési kérdések, ezért a Nemzetgazdasági Minisztérium Foglalkoztatáspolitikai Államtitkársága átmenetileg ügyfélszolgálatot működtet, hogy az érintett munkáltatókat és munkavállalókat segítse. A kérdéseket az alkalmimunka@ngm.gov.hu e-mail címen vagy a helyi tarifával hívható – elsősorban az egyszerűsített foglalkoztatási jogviszony bejelentésére szolgáló – 185-ös telefonszámon keresztül tehetik fel az érintettek. Az NGM honlapján megtalálhatók az eddig feltett kérdések, illetve az azokra adott válaszok.

A könnyített egyszerűsített foglalkoztatást Orbán Viktor miniszterelnök hirdette meg 29 pontos akcióterve keretében. E szerint a mezőgazdasági és turisztikai idénymunka esetében bármennyien foglalkoztathatók, legfeljebb 120 napig folyamatosan. Az alkalmi munkánál a vállalkozás méretétől függően létszámkorlát van. Ahol egy főállású dolgozó van, ott egy főt, 1–5 közötti dolgozói létszám esetén két főt, 6–20 főállásút fizető cégnél 4 főt, 20 főállású felett a munkavállalói létszám 20 százalékát lehet így foglalkoztatni. Ha egy cégnél senki sem dolgozik főállásban, akkor a munkaadó az éves munkaidőkeret 20 százalékát meg nem haladó időtartamban alkalmazhat alkalmi munkásokat az egyszerűsített foglalkoztatás keretében. Az alkalmi munka öszszesen legfeljebb öt egymást követő napig, egy hónapon belül 15 napig, egy éven belül pedig legfeljebb 90 napig tarthat. A köztehermezőgazdasági, valamint idegenforgalmi idénymunka esetén napi ötszáz, míg alkalmi munka esetén napi ezer forint.

Ahhoz, hogy egy munkaadó élhessen a lehetőséggel, regisztrálnia kell az ügyfélkapun, telefonon vagy SMS-ben, illetve az adóhivatalnál is be kell jelenteni a jogviszonyt. A bejelentéshez a munkáltató adószáma, a munkavállaló adóazonosító jele és taj száma, a foglalkoztatás jellege (idény- vagy alkalmi), a munkaviszony napjainak száma szükséges. Írásbeli munkaszerződést csak akkor kell kötni, ha azt a munkavállaló kéri. Az ehhez szükséges űrlap letölthető az APEH vagy az ÁFSZ honlapjáról, illetve beszerezhető a munkaügyi kirendeltségeken. Gyakran felmerül a kérdés, hogy a munkavállaló milyen ellátásra válik jogosulttá az egyszerűsített foglalkoztatás keretében. A szabályok szerint nyugellátásra, baleseti egészségügyi szolgáltatásra, valamint álláskeresési ellátásra.

Az egyszerűsített foglalkoztatás keretében külföldiek is alkalmazhatók, az uniós állampolgárok a magyar munkavállalókkal azonos módon mindháromfajta egyszerűsített foglalkoztatás keretében végezhető munkára (mezőgazdasági és turisztikai idénymunkára, valamint alkalmi munkára is), harmadik országbeli állampolgárok csak mezőgazdasági idénymunkára.

A mezőgazdaságban nem korlátozzák az idénymunkások számát
A mezőgazdaságban nem korlátozzák az idénymunkások számát
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.