A férfiak nem kedvelik a nőies állásokat

– Aki férfiként iskolában vagy óvodában helyezkedik el, az a férfiasságát kérdőjelezi meg –derül ki az Európai Bizottság tanulmányából, amely azt vizsgálta, miként küzdenek az európai országok a nemek közötti egyenlőség hiánya ellen az oktatás területén.

Diplomával könnyebb

Nem igaz, hogy diplomás munkanélkülieket képzünk, vagy hogy oklevéllel csak hosszú idő után lehet állást találni.

Prózaolvasásban jók vagyunk

Világviszonylatban az elmúlt tíz évben nemigen változott a felnőttek olvasási képessége, a magyarok ezzel szemben – önmagukhoz képest – ugrásszerű javulást könyvelhetnek el ezen a téren – derült ki az OECD ALL-felmérés (Adult Literacy and Lifeskills Survey) előzetes adataiból.

Többletbért fizet a Google meleg alkalmazottainak

Többletjuttatást igényelhetnek mostantól a Google párkapcsolatban élő meleg alkalmazottai az Egyesült Államokban, hogy ne kapjanak kézhez kevesebb jövedelmet csak azért, mert azonos nemű élettársat választanak. A Google régóta nyíltan kiáll leszbikus, meleg, biszexuális és transznemű dolgozói egyenlősége mellett.

Hetven jelentkező egy üres állásra

Komoly nehézségekbe ütköznek az egyetemi oklevelüket ezekben a hetekben átvevő brit fiatalok.

 

Infobróker: adatból üzlet

Önálló, ügyfélorientált, kreatív, kisujjában van az információkeresés technikája, és egy magánnyomozó szívósságával dolgozik: mindez egyszerre jellemző az infobrókerre, aki a tudáspiac új főszereplőjeként üzleti döntésekben segíti és versenyelőnyhöz juttatja megbízóját.

– Az információ szerepe átértékelődött, az információszolgáltatás helyét átvette a tudásszolgáltatás – állítja Mikulás Gábor, a Magyar Információbrókerek Egyesületének elnöke. A célorientált, szűrt információnak van haszna az üzleti szférában, amivel időt és energiát spórol a megrendelő. Mikulás Gábor az infobrókerséget öszszefogó szakmaként definiálja, mivel az információval kereskedő szakember feladatköre több területen ível át: céginformáció-kutatás, versenyfigyelés, dokumentumszolgáltatás, tanácsadás, trendfigyelés, piackutatás, médiaelemzés, sajtószemlézés és fordítás. Az eszközök is változatosak: a telefonos adatszerzéstől kezdve a webes kutatásokon, a térítéses adatbázisok alkalmazásán, az összetett adatbányászaton és a szakemberekkel készített interjúkon át egészen a könyvtári és levéltári szolgáltatások igénybevételéig a legalitás határain belül minden megengedett.

– A megrendelő speciális igényei határozzák meg a feladatot, az ár helyzetfüggő: előfordult, hogy egyetlen telefonszámot adtam el 50 ezer forintért, de elképzelhető olyan konstelláció, hogy az előbbi sokszorosát éri egy telefonszám, ha a kliens megfelelően nagy értéket tud rajta realizálni – mondja Mikulás.

Becslések szerint ma a testre szabott információszolgáltatást végző cégek forgalma több tízmilliárd forint is lehet, számuk pedig ezer feletti, míg a magukat információbrókerként tituláló formációk száma elenyésző. Van, hogy az infobróker egy nagyobb intézmény keretein belül, státuszban dolgozik, s van, hogy egy mikrovállalkozás alkalmazottjaként mint külsős szakember kap szerződést egy konkrét feladatra.

A Magyar Telekom évek óta vesz igénybe külső szolgáltatókat a sajtófigyelés, piackutatás területén, és a céginformációk beszerzésére, a legszorosabb együttműködés azonban outsource cégéhez, az Infodok Kft.-hez fűzi. – A mi esetünk egyedi: a vállalat az addig belső szolgáltatásként használt tevékenységet szervezte ki, tehát ugyanazokkal a szakemberekkel és infrastruktúrával dolgozik tovább szerződéses formában –mondja Kóródy Judit ügyvezető igazgató. A külső és a belső információs szakember igénybevételének is mások az előnyei. A vállalat által alkalmazott információs szakember jól ismeri a vállalat belső működését, stratégiáit, valamennyi szakmai területet figyelemmel kíséri, így képes feltárni az igények közötti összefüggéseket. A külső szakember nem ismeri ilyen mértékben a belső igényeket, általában részfeladatokra szól a megbízása, s kevesebb költségráfordítással jár, mert nem kell az állandó készenlétet is fizetni. Emellett lehetőség van az adott téma nevesebb szakértőit megbízni, akik versenyeztethetők egymással. Minden esetben a hatékonyságnövelés és a költségmegtakarítás a meghatározó – jegyzi meg Kóródy Judit.

Modern szemlélet

– A könyvtáros már nem csak a könyvek tárosa – mondja Kiszl Péter, az ELTE BTK Könyvtártudományi Tanszékének adjunktusa. A kulturális örökség megőrzése, az archiválás továbbra is kiemelt feladat, de nagyon fontos a szemléletváltás, a hallgatók vállalkozói kompetenciafejlesztése. Az ELTE BTK informatikuskönyvtáros-képzés információ- és tudásmenedzsment szakirányának és üzleti információmenedzser szakirányának felelőseként úgy látja, az üzleti információszolgáltatás minden fejlett országban könyvtári kategória is – ehhez kell igazodnia és korszerűsödnie az oktatásnak is.

– Több felsőoktatási intézményben beemelték már a vállalkozói információs ismereteket és a menedzsment tárgyakat a könyvtárosképzésbe: például az egri Eszterházy Károly Főiskolán és a Nyugatmagyarországi Egyetemen.

Üzleti információmenedzser szakirány azonban csak az ELTE-n fut. Fontos, hogy a klasszikus könyvtárosi hivatás értékeit is átadjuk – hívta fel a figyelmet Kiszl Péter.

Az infobróker pertuban van az internettel
Az infobróker pertuban van az internettel
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.