A férfiak nem kedvelik a nőies állásokat

– Aki férfiként iskolában vagy óvodában helyezkedik el, az a férfiasságát kérdőjelezi meg –derül ki az Európai Bizottság tanulmányából, amely azt vizsgálta, miként küzdenek az európai országok a nemek közötti egyenlőség hiánya ellen az oktatás területén.

Diplomával könnyebb

Nem igaz, hogy diplomás munkanélkülieket képzünk, vagy hogy oklevéllel csak hosszú idő után lehet állást találni.

Prózaolvasásban jók vagyunk

Világviszonylatban az elmúlt tíz évben nemigen változott a felnőttek olvasási képessége, a magyarok ezzel szemben – önmagukhoz képest – ugrásszerű javulást könyvelhetnek el ezen a téren – derült ki az OECD ALL-felmérés (Adult Literacy and Lifeskills Survey) előzetes adataiból.

Többletbért fizet a Google meleg alkalmazottainak

Többletjuttatást igényelhetnek mostantól a Google párkapcsolatban élő meleg alkalmazottai az Egyesült Államokban, hogy ne kapjanak kézhez kevesebb jövedelmet csak azért, mert azonos nemű élettársat választanak. A Google régóta nyíltan kiáll leszbikus, meleg, biszexuális és transznemű dolgozói egyenlősége mellett.

Infobróker: adatból üzlet

Önálló, ügyfélorientált, kreatív, kisujjában van az információkeresés technikája, és egy magánnyomozó szívósságával dolgozik: mindez egyszerre jellemző az infobrókerre, aki a tudáspiac új főszereplőjeként üzleti döntésekben segíti és versenyelőnyhöz juttatja megbízóját.

 

Hetven jelentkező egy üres állásra

Komoly nehézségekbe ütköznek az egyetemi oklevelüket ezekben a hetekben átvevő brit fiatalok. Nem elég, hogy az elmúlt évhez képest hét százalékkal kevesebb munkahelyre jelentkezhetnek, de a frissen végzetteknek az egy, sőt két évvel korábban diplomázottakkal is meg kell még küzdeniük.

Számítások szerint minden egyes meghirdetett állásra átlagosan hetvenen adják be életrajzukat Nagy-Britanniában. Szinte kilátástalan pozícióba kerültek azok az általában 21 évesek, akik rendszerint hároméves (Skóciában és bizonyos szakokon Angliában és Walesben is négyéves) tanulmányaikat jeles eredménynél rosszabbul fejezték be. A munkaadók ugyanis most megengedhetik maguknak a válogatást, s még állásinterjú-lehetőséget is csak a legjobb életrajzzal rendelkezőknek adnak. Mint az a frissen végzettek verbuválásával foglalkozó részlegek szövetségének felméréséből kiderül, különösen megritkultak az állások a befektetési bankszektorban, az állami szférában, a jogi szakterületeken, a gépiparban, az információtechnikában, a távközlésben és a kiskereskedelemben. A tavalyi helyzethez képest könnyebben tudnak elhelyezkedni a pénzügyi szolgáltatások, a biztosítás, a tanácsadás, az építőipar és a könyvelés iránt érdeklődő diplomások.

Mióta ezt a közvéleménykutatást mintegy kétszáz vezető cég (Barclays, Deloitte, Marks & Spencer) bevonásával évről évre elvégzik, először fordul elő, hogy két egymást követő évben nem változik a friss diplomások átlagos kezdő járandósága, amit évi 25 ezer fonton (8,6 millió forint) fagyasztottak be. Azért ez az összeg meghaladja a brit átlagfizetést, és magasabb, mint az a 21 ezer font, mely felett George Osborne pénzügyminiszter a közalkalmazotti fizetéseket két évre rögzítette.

Ilyen körülmények között a humánpolitikai szövetség vezérigazgatója, Carl Gilleard a The Guardian napilapnak adott interjújában hangsúlyozta, a frissen végzetteknek rugalmasságot kell tanúsítaniuk, és rövid, illetve hosszú távú karrierelképzelésekkel egyaránt kell rendelkezniük. Bármilyen munka jobb, mint a semmi, az otthon ülés és önsajnáltatás, még ha az szupermarketek polcainak feltöltését is jelenti.

David Willets, a kormány egyetemi oktatásért felelős államtitkára igyekezett megnyugtatni a fi atalokat, hogy a diploma hosszú távon továbbra is jó befektetés, és az egyetemet végzettek kulcsfontosságú szerepet játszanak Nagy-Britannia kisegítésében a recesszióból. A felsőfokú képzés iránt továbbra is nagy az érdeklődés, a jelentkezések száma egymást követő, immár negyedik évben döntötte meg a korábbi rekordot. Idén 2009-hez képest 14 százalékkal többen nyújtottak be jelentkezési lapot, május végére elérve a 640 ezret.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.