A férfiak tudatosabban építik jó hírüket

Egy friss felmérés szerint a nők nincsenek tisztában a személyes szakmai jó hírük fontosságával, míg a férfiak tudatosan építik azt.

A stressz a vezetők réme

Az Európai Munkahelyi Biztonsági és Egészségvédelmi Ügynökség munkavédelmi felmérése szerint a pszichoszociális kockázatok, a stressz, az erőszak és a zaklatás egyre nagyobb aggodalomra adnak okot az európai szervezetekben.

Fiatal nő a McDonald’s élén

Nemrég a 36 éves Horváth Ágnest nevezték ki a McDonald’s Magyarországi Étterem Hálózat Kft.

A férfiak nem kedvelik a nőies állásokat

– Aki férfiként iskolában vagy óvodában helyezkedik el, az a férfiasságát kérdőjelezi meg –derül ki az Európai Bizottság tanulmányából, amely azt vizsgálta, miként küzdenek az európai országok a nemek közötti egyenlőség hiánya ellen az oktatás területén.

Diplomával könnyebb

Nem igaz, hogy diplomás munkanélkülieket képzünk, vagy hogy oklevéllel csak hosszú idő után lehet állást találni.

 

Prózaolvasásban jók vagyunk

Világviszonylatban az elmúlt tíz évben nemigen változott a felnőttek olvasási képessége, a magyarok ezzel szemben – önmagukhoz képest – ugrásszerű javulást könyvelhetnek el ezen a téren – derült ki az OECD ALL-felmérés (Adult Literacy and Lifeskills Survey) előzetes adataiból.

A vizsgálatban 12 ország vett részt, a 16–65 éves korosztály próza- és dokumentumolvasási, illetve számolási és problémamegoldó készségét vizsgálták.

Köpeczi Bócz Tamás, a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség Humánerőforrás Programok Irányító Hatóságának főosztályvezetője, a 2004–2008 között folyó magyarországi adatfelvétel vezetője elmondta: a prózaolvasási készséget úgy mérték, hogy a vizsgálatban részt vevőknek egyszerű szövegek elolvasása után kellett különféle kérdésekre válaszolniuk: a feleletekből leszűrhető, mennyire értették meg az adott szöveget, a dokumentumolvasásnál pedig táblázatokat, formanyomtatványokat, banki űrlapokat, áruházi címkéket kellett értelmezniük. – A tíz évvel ezelőtti felméréskor mindkét területen sereghajtó volt Magyarország, mára fölzárkóztunk a középmezőnyhöz, sőt prózaolvasásban már világátlag feletti teljesítményt értek el a magyarok – mondta Köpeczi Bócz Tamás. Az e téren hazánkon kívül egyedül fejlődést mutató Svájchoz képest is háromszor nagyobb a magyarok teljesítményjavulása. Az ugrásszerű fejlődés hátterében állhat az is, hogy az elmúlt tíz évben jelentősen nőtt a felnőtt lakosság iskolai végzettsége is, ugyanakkor az iskolai végzettség foka nem feltétlenül függ össze az olvasási képességgel. Azaz egy magasabb iskolai végzettség nem jelent automatikusan jobb olvasási készséget.

Ma már a munkaerőpiac is jóval erőteljesebben követeli meg ezen kompetenciák meglétét. – A munkafolyamatok egyre összetettebbek, bonyolultabbak, és egyre több helyen használnak számítógépet is: ezek önmagában is fejlesztik az olvasási készséget. Így, aki tartósan távol marad a munka világától, az alapkészségeiben is egyre jobban leszakad dolgozó társaitól, és a munkavállalási esélye egyre csökken. Éppen ezért a segély helyett nemcsak munkát, hanem a tanulás lehetőségét is biztosítani kellene a leszakadt térségekben élők és a hátrányos társadalmi csoportokhoz tartozók számára – fejtegette Köpeczi Bócz Tamás.

– A vizsgálat eredményei arra is felhívták a figyelmet, hogy a 45 év feletti korosztálynak komoly problémái vannak a dokumentumok megértése terén, így erre nagyon oda kellene figyelni, hiszen ez komoly hátrányt okozhat számukra –hangsúlyozta a főosztályvezető. Szerinte a munkaerőpiacon ez a korosztály nem feltétlenül csak a kora miatt tud nehezen érvényesülni, hanem amiatt is, hogy nem tud megfelelően egy dokumentumot értelmezni. De nemcsak a munkaerőpiacon, hanem például egy banki hitel fölvételénél vagy az egészségügyi ellátásban is nehezebben boldogulnak, és így hátrányba kerülhetnek az idősebbek – tette hozzá.

A kutatás során a számolási és a problémamegoldási készségeket is vizsgálták: utóbbinál gazdasági, társadalmi szituációkat, problémákat kellett megoldani. Kiderült: problémamegoldásban az utolsó két leggyengébben teljesítő ország közé tartozunk. Ennek fő oka, hogy a magasabb iskolai végzettségűek problémamegoldó képessége rosszabb a nemzetközi versenytársakéhoz képest. Hasonlóan rossz eredményt a magas iskolai végzettségűek problémamegoldó teljesítményében rajtunk kívül még az USA-ban mértek.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.