Fekete felhők a fazekasmesterség felett

A túlélésért küzdenek a fazekasok – állítja a szakma több mestere.

Még nem tudni, mit hoz az ötszörös büntetés

Az év elején drasztikusan megemelkedett a cégek által fizetendő rehabilitációs hozzájárulás, amit csak megváltozott munkaképességű emberek alkalmazásával lehet kiváltani.

Magányos farkasok vagy csapatjátékosok

Az utóbbi időben nem akárki népszerűsít egy nálunk csak pár éve ismert szakmát: maga a miniszterelnök átmeneti vezetőként látja el feladatát. Az első interim menedzsment cég két különböző filozófia mentén a közelmúltban ketté vált.

Leszakadáshoz vezethet a szakemberhiány

.

Öttömösről szegedi gimnáziumba

Február 15-ig kell középiskolába jelentkezniük a nyolcadik osztályosoknak.

 

Egyszerűbb lesz a vizsgáztatás

Egyszerűsödik a felnőttképzési intézményekben zajló oktatás vizsgaszervezése miután a parlament elfogadta a szakképzési törvény módosítását.

Január 1-jétől – a belső piaci szolgáltatásokról szóló uniós irányelvvel összhangban – ezt egyablakos rendszerben egy hivatal végzi majd. Az engedélyezés egyszerűbben, hatósági eljárás keretében történik, és megszűnik a pályázati rendszer, amelyet korábban tizenkét, szakképesítésért felelős miniszter külön-külön működtetett.

Az engedélyeztetésre olyan hatóságot jelöl majd ki a rövidesen megjelenő kormányrendelet, amely már most is szakképzési feladatot lát el. Ez az intézmény központilag tárolja a vizsgairatokat, ami eddig a jegyzők dolga volt. A szakmai vizsgák dokumentumainak központi nyilvántartásából az igénylőknek is egyszerűbb lesz a hiánypótlás és a bizonyítványmásolatok kiállítása.

A vizsgaszervezésre jogosultságot szerző intézmények engedélye a jelenlegihez képest kiterjedtebb lesz, az ország teljes területére és az eddigi maximum négy év helyett visszavonásig lesz érvényes. A vizsgaszervezőknek továbbra is szigorú alkalmassági követelményeknek kell majd megfelelniük, és bevezetik kötelező időszakos ellenőrzésüket.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.