November 17-től vízum nélkül Amerikába

Michael Chertoff belbiztonsági miniszter csütörtökön bejelentette, a vízummentességi programhoz újonnan csatlakozó országok számára „november közepe után” oldják fel a vízumkényszert.

A turisták szaga a Capitoliumon

Harry Reid, az amerikai szenátus demokrata vezetője kijelentette: a szenátoroknak nem kell többé szagolniuk a turistákat, köszönhetően a washingtoni Capitolium föld alatti látogatóközpontjának.

Kérem, feltűnés nélkül kövessen!

Isten hozta a washingtoni Nemzetközi Kémmúzeumban. Legyen Ön is gyorsan titoknyik!

Amerika nem dohányzik!

Ez valami olyan titokzatos kulturális propaganda eredménye lehet, mint annak idején a kínai verébirtási kampány, ami ugyan sikeres volt a verebeket illetően, de káros a rovarok szaporodására. Amerika nem dohányzik, viszont eszik - vagy inkább zabál.

Végleg lehúzta a rolót Láng György híres New York-i étterme

A Gundel tulajdonosa, Láng György a gazdasági válság miatt volt kénytelen bezárni majdnem százéves világhírű New York-i éttermét, a Cafe Des Artistes-t.

 

Osztrigás öböl Washington mellett

Evés közben jön meg a turisztikai étvágy, hogy felfedezzük a Chesapeake-öbölt, az USA legnagyobb torkolatvidékét. A főváros környékiek víkendezőhelye ez.

Eleinte egy vacsorának indult az egész. Solomons Islanden - nem, ez nem a Salamon-szigetek, csak a Washingtontól ugrásnyira lévő "tengerpart" - gyanútlanul ültünk be a mólón lévő, s ezért nem meglepően Solomon's Piernek nevezett étterembe.

A menü: tengeri herkentyű tengeri herkentyűvel - itteni viszonyok szerint megfizethető áron. Egy "kosárban" például húsz dollárért fél tucat osztriga, ugyanennyi garnélarák és két tengerirák-gombóc jár. A víztől mindvégig nehezen lehet elvonatkoztatni: az étlapon például sirályszárny az egyik "baromfi"...

Ez persze itt nem a tengerpart - ezért az előbbi idézőjel. Csak a gyerekeknek mondtuk így, hogy ne vegyük el a kedvüket. Az óceánhoz azért nagyot kellett volna kerülni. Valójában az USA legnagyobb torkolatvidékén, a másfél magyarországnyi Chesapeake-öbölben vagyunk, ott, ahol a Patuxent folyó siet beléje. Ez a Baltimore-Washington metropolistérségben (ami New York után a második legnagyobb Amerikában) élő hétmillió ember közeli vakációhelye. Maryland állam 45 "nemzeti parkot" tart fent, és számos közülük az öböl vidékére esik.

Az önfeledt strandolás, piknikezés, csónakázás, erdei túrázás és - a horgászengedély kiváltását követő! - pecázás mellett megismerhetjük a környék érdekességeit, történelmét. Mi a Point Lookoutban jártunk e parkok közül, ahol 150 éve 50 ezren sátoroztak - ha nem is épp jószántukból. Itt állították fel ugyanis a polgárháborúban az unionisták (északiak) egyik nagy fogolytáborukat, ahol túlzsúfoltan tartották a konföderációsokat (délieket). Minderről többet megtudhatunk Point Lookout a polgárháborús időket bemutató, október végén záró múzeumában.

A tányérunkra, pontosabban a kosarunkba kerülő osztrigáról pedig a Chesapeake-öböl St. Michaelsben lévő tengerészeti múzeumában tájékozódhatunk. Évi 40 ezer tonnával a környezeti és gazdálkodási hanyatlás dacára ma is ez az Egyesült Államok vezető halászvidéke. De ma már ötszáznál is kevesebben osztrigáznak. Nem mindegy ám, hogy mivel! A marylandi osztrigahalász vitorlása a skipjack, azaz "pattanóbogár", ami a kenuból kifejlesztett, szintén megtekinthető bugeye-t váltotta fel. Egy időben tiltották a vonóhálóval történő osztrigázást, ahogyan most a motoros hajókat korlátozzák Marylandben.

A Hooper-szoros világítótornya, a Chesapeake-öböl egyik látványossága egy
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.