Fizetsz, amennyit gondolsz

Bécs belvárosában működik egy pakisztáni étterem, a Wiener Deewan, ahol annyit eszik az ember, amennyit kedve tartja, és annyit is fizet, amennyit akar. Jó az étel, jó a hangulat, jó az ügy - és nincs turpisság. Videó

Amerika nem dohányzik!

Ez valami olyan titokzatos kulturális propaganda eredménye lehet, mint annak idején a kínai verébirtási kampány, ami ugyan sikeres volt a verebeket illetően, de káros a rovarok szaporodására. Amerika nem dohányzik, viszont eszik - vagy inkább zabál.

Osztrigás öböl Washington mellett

Evés közben jön meg a turisztikai étvágy, hogy felfedezzük a Chesapeake-öbölt, az USA legnagyobb torkolatvidékét.

Kávézó nyílik a bécsi Szent István dómban

Október elsején, a kávé napján a Stefflnek becézett kőcsipkés északi toronyban kávét és süteményt árusítanak a látogatóknak.

Megnyílik Thomas Edison laboratóriuma

Edison a New Jersey-i labort olyan találmányok kifejlesztésére és tömeggyártására használta, mint a fonográf vagy a mozigép - október 10-től a turisták is látogathatják a tudós feltaláló műhelyét.

 

Végleg lehúzta a rolót Láng György híres New York-i étterme

A Gundel tulajdonosa, Láng György a gazdasági válság miatt volt kénytelen bezárni majdnem százéves világhírű New York-i éttermét, a Cafe Des Artistes-t. Az NPD Group marketingcég összesítése szerint az utóbbi egy évben összesen 512 étterem zárt be New York-ban.

A Wall Street-i összeomlás után egy évvel a krízis hatásai elérték a legpatinásabb New York-i vendéglátóhelyeket, amelyek közül most több is bezárt. A legutóbbi nagynevű áldozat a Manhattan Upper West Side részében található Cafe des Artistes, a magyar származású Láng György étterme. A székesfehérvári születésű Láng György 1975-ben vette meg az éttermet feleségével, Jeniferrel. Láng társával, Ronald S. Lauderrel 1991 őszén a budapesti Gundel-éttermet is megvásárolta.

A Cafe Des Artistes 1917-ben nyílt meg, művészek, üzletemberek, újságírók és politikusok kedvelt találkozóhelye lett. Az éttermet a közönség Woody Allen a Rejtélyes manhattani haláleset című filmjéből is ismerheti. A Cafe Des Artistes augusztusban szabadság miatt zárt be, azt ígérve vendégeinek, hogy szeptemberben újra kinyit. Erre azonban már nem kerül sor, az étterem ajtajára kihelyezett tájékoztatás szerint végleg lehúzta a rolót.

"Nagyon szomorú nap a mai. Olyan ez nekünk, mintha valaki meghalt volna a családban" - nyilatkozta az étterem társtulajdonosa, Jenifer Lang a New York Times-nak.  Lang elmondta, az utóbbi tíz évben kétmillió dollárt fektettek be az étterembe.

A problémák a tulajdonos szerint nem most kezdődtek, évek óta csak nagy nehézségek árán tudták fizetni a dolgozói béreket és a járulékokat, a gazdasági válság csak súlyosbította a helyzetet. Az étteremben néhány éve szakszervezet alakult, a dolgozók most az elmúlt évek juttatásai miatt indítottak pert - a New York Times szerint ez volt a bezárás közvetlen oka. 

Az európai konyhájáról híres Upper West Side-i étterem sorsára jutott az Upper East Side-on álló La Goulue is, amely 36 év után zárt be. A La Goulue tengeri fogásairól és újításairól volt híres a vendégek körében.

Az NPD Group marketingcég összesítése szerint az utóbbi egy évben összesen 512 étterem zárt be New York-ban. Gyorsan rendeljék meg az utolsó szuflét, mert Manhattan legelőkelőbb éttermei közül sok bezár - fogalmazott a Daily News napilap gasztronómiai blogja, amely "mészárlásnak" nevezte a kialakult éttermi válságot.

 

Top cikkek