A turisták szaga a Capitoliumon

Harry Reid, az amerikai szenátus demokrata vezetője kijelentette: a szenátoroknak nem kell többé szagolniuk a turistákat, köszönhetően a washingtoni Capitolium föld alatti látogatóközpontjának. Az amerikai törvényhozás korszerű látogatóközpontját, december 2-án adták át a közönségnek.

"Segítőim szerint nem kéne, hogy erről beszéljek, de úgyis elmondom" - fogalmazott Reid szenátor, aki örvendezett, hogy a légkondicionált látogatóközpontnak hála, a szenátorokat ezentúl nem fogja zavarni a turisták testszaga. "A nagy meleg és a magas páratartalom miatt nyáron szó szerint érezni lehet a Capitoliumra látogató turisták szagát; talán túl kifejező voltam, de ez az igazság" - fogalmazott a szenátor. A látogatók a rekkenő nyári hőségben általában hosszas sorban állás után juthatnak be a Capitolium épületébe, amelyet ezentúl a hűtött látogatóközponton keresztül közelíthetnek meg.

A korszerű látogatóközpont a legnagyobb beruházás az amerikai törvényhozás két évszázados történetében. A létesítményt pontosan 145 évvel azután avatták fel, hogy 1863-ban a kupola tetején elhelyeztek egy szabadságszobrot, amivel hivatalosan befejeződött a kongresszus épületének 1793-ban kezdődött építése, bővítése. Az új látogatóközpont felépítését eredetileg nem a turisták helyzetének könnyítése céljából, hanem biztonsági okokból határozták el. Egy fegyveres látogató 1998-ban átjutott a biztonsági kapun, és lelőtte a Capitolium két rendőrtisztjét. A beruházás kezdetét először 2001 őszére tűzték ki, a szeptemberi terrortámadások azonban további biztonsági változtatásokat tettek szükségessé: egyebek mellett két alagutat is terveztek a létesítményhez. Az egyiken, amelyik a közeli Kongresszusi Könyvtár épületével köti össze a Capitoliumot, teherautóval is lehet közlekedni. (MTI)

Top cikkek