1927: Lindbergh nagy útja és kalandos élete

Először átrepüli az Atalanti-óceánt, aztán meg kell élnie kisgyermeke elrablását és halálát. A háború kitörésekor nácibarátságával és antiszemitizmusával tüntet.

Wright fivérek

1903-ban Orville Wright a levegőbe emelkedik saját építésű motorrepülőjén, 12 másodpercig tart szárnyalása. Egy rövid repülés Wrightnak, de egy nagy lépes a emberiségnek.

1928: az évszázad gyógyszere

A legnagyobb felfedezésekhez véletlenek is kellenek. A háborúkban pedig nemcsak csodafegyverekre, hanem olyan gyógyszerekre is szükség van, amellyel meg lehet menteni a katonák életét.

1930: Indiába sóért mezítláb megy...

India, de akarata ellenére Pakisztán atyja is az egyik legnagyobb XX.

1932: Hitler veszít, de mégis nyer

Hitler és a náci párt sok szavazót elveszít az 1932-es novemberi választásokon, de a gyűlöletre épített kampány meghozza gyümölcsét. A weimari köztársaság végóráival foglalkozik a XX. századot bemutató dokumentumfilmek újabb epizódja.

 

1929: részvénymilliók a porban

Alábbhagy a tánc, kidőlnek a sorból a bankárok, sokan minden megtakarított pénzüket elvesztik. A XX. századot feldolgozó dokumentumfilm-sorozat újabb epizódja az 1929-es nagy gazdasági világválság kitörésével foglalkozik.

Simon Böske szépségkirálynőként győzi le Európát, májusban megjelenik a könyvhétre a Hóman-Szekfű-féle Magyar történet. Huszonkilencedikén öngyilkosságot követ el Osváth Ernő, a Nyugat főszerkesztője. Megvárta, amíg tüdőbeteg lánya a karjai közt meghal. Ezután lőtte szíven magát. Egy októberi lovaspóló-meccsen súlyos balesetet szenved ifjabb Horthy Miklós.

Közeledik a fényes évtized vége. New York virul, kapitalizmus felfelé ível, vonzza a kisbefektetőket. Aki gazdag, még gazdagabb lehet. A szegényeknek lehetőségük nyílik arra, hogy meggazdagodjanak. Mindenki azt hiszi, az árfolyamok mindig nőni fognak. Pedig amikor Al Caponét kérdezték a tőzsdéről, azt mondta, ők is, én is a magunk módján csalunk.

1929 nyara: a túlfűtött gazdaság leenged. Általános a túltermelés. A csődöket senki nem veszi komolyan. A Wall Street-en sem. A befektetők kapzsisága erősebb, mint a józan eszük.

Októberben kezdődik a "leszámolás": 24-én délelőtt 11-kor a New York-i tőzsdén eladási láz tör ki. Felébred álmából Amerika. Akik el akarnak adni, nem találnak vevőt. Ettől mindenki megrémül, ilyen addig nem volt. Kitör a pánik. Az árfolyamok zuhanni kezdenek. A bukás híre futótűzként terjed. Irány a Wall Street! A folyamat megállíthatatlan. Groucho Marx komikus, aki a Broadwayn 2, a tőzsdén négyezer dollárt keres esténként, telefonhívást kap ügynökétől: "Marx! A játéknak vége!"

A fekete péntek - október 25-e - után a bankárok is elhagyják a süllyedő hajót. Mindenki ki akar szállni. Eladni, eladni, bármi áron. A Wall Street október 25-én becsődöl. A parketten a részvény értéktelen papírrá válik. Sokan mindenüket elvesztették. Csak New York-ban tizenkét bankár követ el öngyilkosságot október végén.

A tőzsdekrach egy világméretű gazdasági válság kezdetét jelzi. A pénzügyi katasztrófa után alábbhagy a szvingbe merült világban az önfeledt muzsikálás.

Ez a böngésző nem támogatja a flash videókat
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.