1927: Lindbergh nagy útja és kalandos élete

Először átrepüli az Atalanti-óceánt, aztán meg kell élnie kisgyermeke elrablását és halálát. A háború kitörésekor nácibarátságával és antiszemitizmusával tüntet.

Wright fivérek

1903-ban Orville Wright a levegőbe emelkedik saját építésű motorrepülőjén, 12 másodpercig tart szárnyalása. Egy rövid repülés Wrightnak, de egy nagy lépes a emberiségnek.

1929: részvénymilliók a porban

Alábbhagy a tánc, kidőlnek a sorból a bankárok, sokan minden megtakarított pénzüket elvesztik.

1930: Indiába sóért mezítláb megy...

India, de akarata ellenére Pakisztán atyja is az egyik legnagyobb XX.

1932: Hitler veszít, de mégis nyer

Hitler és a náci párt sok szavazót elveszít az 1932-es novemberi választásokon, de a gyűlöletre épített kampány meghozza gyümölcsét. A weimari köztársaság végóráival foglalkozik a XX. századot bemutató dokumentumfilmek újabb epizódja.

 

1928: az évszázad gyógyszere

A legnagyobb felfedezésekhez véletlenek is kellenek. A háborúkban pedig nemcsak csodafegyverekre, hanem olyan gyógyszerekre is szükség van, amellyel meg lehet menteni a katonák életét. A százrészes dokumentumfilm-sorozat 1928-as epizódja a penicillinnel foglalkozik.

Javában sugároz Laki-hegyről a magyar rádió. Nyáron már 100 ezer előfizetője van, havi 2 pengő 40 fillért kérnek az új szolgáltatásért. Szeptemberben Asboth Oszkár találmánya, a helikopter a levegőbe emelkedik. Az amszterdami olimpián a Trianon után "visszatérő" magyarok 4 egyéni aranyat nyernek.

Sir Alexander Fleming baktériumokkal kísérletezik. De valami nem stimmel. A kórokozókat megfertőzi egy gomba. A penicilin felfedezése a kutató ballépésének köszönhető. "A penészgomba elpusztítja a kórokozókat" - írja naplójába Fleming, s az új szert penicillin notatumnak hívja. De nem tudja megmozgatni vele a világ érdeklődését.

Tizenegy év múlva Németország lerohanja Lengyelországot, megkezdődik a második világháború. Londonban előveszik Fleming felfedezését. A cél, hogy a sebesült katonákat megmentsék a halálos fertőzéstől. Az orvosok rájönnek, hogy a penicillin valódi csodafegyver! 1940 májusában egereket mentenek meg vele. Ez már szenzáció. De ahhoz, hogy embereknek is beadják, idő kellene. Az pedig nincs. A kutatók Amerikába szöktetik az értékes gomba mintáit.

Nem katona, hanem egy kertész kapja meg először (1941-ben), aki megvágta magát rózsametszés közben. De nem volt elég az adag, s meghal.

A németeket is érdekelni kezdi a dolog. Az Észak-Afrikai lerakatokban talált - azaz elrabolt - angol penicillint használják fel. Hitler háziorvosa is említést tesz az "új gyógyszerről". Goebbels azonban megakadályozza a hírverést. A birodalmi propagandaminiszter megtiltja a sajtónak még a név használatát is! A penicillinnel szemben egy német találmányt favorizál. S nem akarja elismerni, hogy a penicillin-csatát (is) elvesztették.

'44 nyarán, a normandiai partraszállás amerikai katonái már tömegesen hozzájuthatnak a pencillinhez. Nathan Reed katona nem ússza meg sérülés nélkül. De már nem hal bele a fertőzésbe!

Az 1945-ös orvosi Nobel-díjat Sir Alexander Fleming, Ernst Chain, Sir Howard Florey megosztva kapja "a penicillin és fertőző betegségeket gyógyító hatásának felfedezéséért".

Ez a böngésző nem támogatja a flash videókat
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.