Wright fivérek

1903-ban Orville Wright a levegőbe emelkedik saját építésű motorrepülőjén, 12 másodpercig tart szárnyalása. Egy rövid repülés Wrightnak, de egy nagy lépes a emberiségnek.

1928: az évszázad gyógyszere

A legnagyobb felfedezésekhez véletlenek is kellenek. A háborúkban pedig nemcsak csodafegyverekre, hanem olyan gyógyszerekre is szükség van, amellyel meg lehet menteni a katonák életét.

1929: részvénymilliók a porban

Alábbhagy a tánc, kidőlnek a sorból a bankárok, sokan minden megtakarított pénzüket elvesztik.

1930: Indiába sóért mezítláb megy...

India, de akarata ellenére Pakisztán atyja is az egyik legnagyobb XX.

1932: Hitler veszít, de mégis nyer

Hitler és a náci párt sok szavazót elveszít az 1932-es novemberi választásokon, de a gyűlöletre épített kampány meghozza gyümölcsét. A weimari köztársaság végóráival foglalkozik a XX. századot bemutató dokumentumfilmek újabb epizódja.

 

1926: a banánszoknyás bomba

Szex, banánszoknya, őrült csillogás. Az út végén szegénység, csalódás. A huszadik századot kronológiai sorrendben bemutató dokumentumfilm újabb epizódja Josephine Baker életútjának állomásait mutatja be.

1926 itthon. Bethlen István miniszterelnök benyújtja lemondását, Horthy nem fogadja el. Novemberben megnyílik a városligetben a műjégpálya. A Nagykörút és a Rákóczi út sarkán felállítják az ország első közlekedési lámpáját. Rabindranath Tagore szívpanaszait Balatonfüreden gyógyíttatja.

1926 külföldön. München léhaságra szomjazik. Novemberében Josephine Baker Show-ja tart a bajor fővárosban bemutatót. Az amerikai fekete lány egy éve jött Európába. Az öreg földrész megőrül érte. A náci firkászok hiába szítanak ellene. Berlin jelszava ekkor még ez: minden, ami tetszik, azt szabad is!

A New York-i szépség Párizst is maga alá "gyűri". Charleston, kokain, extremitás: Baker az őrjítő húszas éveket megtestesítő bálvány. Izgalmas hajáról és banánszoknyájáról beszélt a világ.

Berlinben negyvenezer szerelmes levelet gyűjt be. És teljesen meztelenül táncol Max Reinhardt előtt. Majd mindenki szeme láttára szeretkezik: egy nővel. Az élete színpaddá válik. Nagy és önző művészként robbant be a prűd Európába.

Megjelennek aztán a nemzetiszocialista erkölcscsőszök, s megmondják, mi tetszhet a népnek. A "felsőbbrendű" ember birodalmában nincs helyük fekete szépségeknek. Bakert a harmincas években száműzik a német színpadokról.

De nem sikerül végképp kiiktatni, mert Párizsba települve, a francia állampolgárságot felvéve bekapcsolódik az ellenállásba. A legveszélyesebb években is könnyen átjár Németországba, mert sokféle német ágyban megfordult, hozzájut a fontos iratokhoz könnyen. A titkos papírokat biztos helyre dugja el...

A nácik bukása után a győzteseket szórakoztatja. A húszas évek szexbombája anyaszerepben tűnik föl: katonáknak énekel. Később gyermekek körében fölbukkanó gondoskodó angyalként láthatjuk. Mielőtt véget érnek a banánszoknyás évek, csillaga leáldozik. Pályája utolsó szakaszában azt tűzi ki céliul, hogy áthágja a faji megkülönböztetés korlátait. A Fekete Vénusz árvagyerekeket fogad örökbe, Szivárvány családot alapít. De elszámítja magát, elveszti vagyonát, s végzetesen lecsúszik.

Ötven évvel azután, hogy először színpadra lépett, újra estet ad Párizsban 1975-ben. Öreg vagyok és fáradt, mondta a jubileumi koncert előtt, s néhány nap múlva meghalt.

A banánszoknyás csoda 69 évet élt.

Ez a böngésző nem támogatja a flash videókat
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.