1928: az évszázad gyógyszere

A legnagyobb felfedezésekhez véletlenek is kellenek. A háborúkban pedig nemcsak csodafegyverekre, hanem olyan gyógyszerekre is szükség van, amellyel meg lehet menteni a katonák életét.

1928: az évszázad gyógyszere

A legnagyobb felfedezésekhez véletlenek is kellenek. A háborúkban pedig nemcsak csodafegyverekre, hanem olyan gyógyszerekre is szükség van, amellyel meg lehet menteni a katonák életét. A százrészes dokumentumfilm-sorozat 1928-as epizódja a penicillinnel foglalkozik.

1929: részvénymilliók a porban

Alábbhagy a tánc, kidőlnek a sorból a bankárok, sokan minden megtakarított pénzüket elvesztik.

1930: Indiába sóért mezítláb megy...

India, de akarata ellenére Pakisztán atyja is az egyik legnagyobb XX.

1932: Hitler veszít, de mégis nyer

Hitler és a náci párt sok szavazót elveszít az 1932-es novemberi választásokon, de a gyűlöletre épített kampány meghozza gyümölcsét. A weimari köztársaság végóráival foglalkozik a XX. századot bemutató dokumentumfilmek újabb epizódja.

 

1924: Lenin halála, Sztálin temploma

A dokumentumfilm-sorozat újabb epizódja 1924-be, Lenin halálának évébe kalauzol bennünket. A vörös forradalmár távoztával színre lép a XX. század egyik legsátánibb diktátora.

Pesti árak 1924-ből: egy kiló félbarna kenyér 1800, egy liter tej 1600 korona. Az egyetemek padsorai hézagosak, a diákok nem tudják fizetni a tandíjat. Megszületik a numerus clausus: a nemzetiségeket látszámuk alapján vehetik föl az egyetemre. A cél a zsidó hallgatók arányának csökkentése. A statisztikák szerint pesten 2400, vidéken 500 autót tartanak nyilván. De sok autó a garázsokban áll, mert nem telik benzinre.

A szovjetek gyászolnak. Vlagyimir Iljics Lenin, a vörös diktatúra atyja egy dácsában négy szélhűdés után meghal. - Egész nap görcsök kínozták - meséli élete utolsó napjáról Maria Rukavisnikova, Lenin orvosának leánya. - nem regaált már semmire.

1924. január 21-e. A hír futótűzként terjed. A zsarnok halott, a gyászszertartást Sztálin rendezi. Ez az új diktátor születésének pillanata.

Sztálin a Vörös téren mauzelóumot építtet. Lenint a vörös forradalom isteneként ravatalozzák fel. Sztálin magát mint az egyetlen legitim utódot ünnepelteti. Méghozzá úgy, hogy már Lenin életében megmásítja elődje szerepét. Az 1917-es hatalomra jutás vezetőjeként magát, s nem a valóságos vezetőt, Lenint tünteti föl ("A barátainál volt azon az éjszakán; teát ivott, és grúz vicceket mesélt. Ez volt a szerepe a bolsevik forradalomban").

A polgárháborút a nép hátán vívják. A "nép ellenségeit" megölik, a kulákokat táborokba hajszolják. Lenin a vörös terror atyja volt, s az íróasztal mellől követi el bűntetteit. Sztálin, a kiszámíthatatlan és jellemtelen újságszerkesztő a szörnyűségek gátlástalan tisztviselője. A "proletárdiktatúra" létrehozásához vasökölre volt szükség. Sztálinnak pedig vasökle volt, nem volt pehelysúlyú.

Lenin betegsége idején kihasználja a lehetőséget. A párt főtitkára lesz. A régi lenini gárda magára marad. Lenin érzi, hogy kicsúszik a lába alól a talaj, de a harmadik szélütés után alig tud beszélni. Fél lábbal a sírban áll.

Utolsó erőfeszítéssel lediktátlja politikai testamentumát. Sztálin leváltását követeli, s Trockijt ajánlja utódjául. Lenin titkárnője azonban eljuttatja Sztálinnak a titkos levelet. Úgy hívják, Nagyezsda Allilujeva. Sztálin felesége volt.

A "Grúz" egy átírt levelet mutat fel a pártértekezleten. Az átdolgozott végrendeletet felolvassák. Teljes a győzelem.

Lenin halála után kezdődhet a bosszúhadjárat. Kiteljesedik az a több évtizeden át tartó gyilkosságsorozat, amelyet sztálinizmusként szokás emlegetni.

Ez a böngésző nem támogatja a flash videókat
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.