A hazai privát cégek adják a legkisebb fizetéseket

A tüntetésre készülő közszféránál rosszabbul keresnek a magyar tulajdonú privát cégek alkalmazottai. Ugyanazért a munkáért a legrosszabbul Békés megyében, a legjobban Budapesten fizetnek.

Gasparovic elvetette a közoktatási törvényt

Ivan Gasparovic szlovák államfő nem írta alá a módosított közoktatási törvényt, Ján Slota pártjának téve ezzel szívességet. Az MKP szerint az elnök kampánycélokat követ, a törvény elfogadtatása még koalíciós viszálykodásba is torkollhat. Tudósítónktól

Slotával szemben - Pozsony elfogadta a magyar indítványt

A pozsonyi parlament ma este leszavazta Ivan Gasparovic államfő vétóját, vagyis másodszor is nagy többséggel megszavazta a közoktatási törvény módosítását, amely lehetővé teszi, hogy a szlovákiai magyar iskolák számára kiadott tankönyvekben továbbra is a diákok anyanyelvén tüntessék fel a magyarul meghonosodott földrajzi neveket és csak utána, zárójelben szlovákul.

Továbbra sem írja alá a módosított oktatási törvényt a szlovák államfő

Ivan Gasparovic szlovák köztársasági elnök kitart korábbi álláspontja mellett, és nem írta alá a módosított oktatási törvényt.

Szlovák áresés magyar szintre

Úgy tűnik, a szlovákiai üzlethálózatok megelégelték a bevásárlóturizmust, és jelentős leárazásokba fogtak.

 

Viharban a szlovák tanügyi törvény

A Szlovák Nemzeti Párt (SNS) nem tudja benyújtani az oktatásügyi törvény módosításával kapcsolatos alkotmánybírósági beadványát, mert nem gyűlt össze az ehhez szükséges legalább 30 képviselői aláírás. A módosított oktatási törvényt február elején fogadta el ismételten a szlovák parlament, felülvizsgálva ezzel Ivan Gasparovic államfő vétóját.

A Szlovák Nemzeti Párt (SNS) csütörtökön beismerte, hogy nem tudja benyújtani az oktatásügyi törvény módosításával kapcsolatos alkotmánybírósági beadványát, mert nem gyűlt össze az ehhez szükséges legalább 30 képviselői aláírás.

"A beadvány szövege már készen van. Most arról tárgyalunk, hogyan tudnánk eljuttatni az alkotmánybíróságra" - nyilatkozta az MTI-nek telefonon Ján Mikolaj szlovák oktatásügyi miniszter (SNS).

A módosított oktatási törvényt, amely lehetővé teszi a szlovákiai kisebbségi tankönyvekben a földrajzi megnevezések kétnyelvű - előbb kisebbségi, majd szlovák nyelvű - használatát,  február elején fogadta el ismételten a szlovák parlament, felülvizsgálva ezzel Ivan Gasparovic államfő vétóját.

Gasparovic, az SNS és a Vladimír Meciar vezette Néppárt-Demokratikus Szlovákiáért Mozgalom (LS-HZDS) elutasítják a módosítást, s azt állítják: ellentétes az alkotmánnyal. A szlovák nacionalisták ezért az alkotmánybíróság elé kívánják vinni az ügyet.

A SNS-nek a parlamentben azonban csak 19 képviselője van. A LS-HZDS-vel ugyan meglenne a 30 aláírás, de Meciar a múlt héten azt nyilatkozta, hogy az SNS beadványát pártja 11 képviselője nem írja alá. Azzal is megvádolta Ján Slota pártját, hogy az alkotmánybírósági felülvizsgálat gondolatát ellopták pártjától. A parlament többi pártja támogatta a törvénymódosítást.

Mikolaj megerősítette: a többi párt, sőt az ellenzék soraiban is keresnek olyan képviselőket, akik aláírhatnák a beadványt. "A Smer (Robert Fico kormányfő pártja) több képviselőjének is kifogásai voltak a törvénnyel szemben" - jegyezte meg a miniszter. Tény, hogy a törvényt például Dusan Caplovic, a kisebbségekért felelős kormányfő-helyettes is nyíltan hibásnak, elfogadhatatlannak minősítette. Helyi megfigyelők szerint azonban valószínűtlen, hogy az SNS beadványához ilyen személyiségek a nevüket adnák.

A TASR szlovák hírügynökség szerint az alkotmánybírósági beadvány ügyében Ján Slota, az SNS elnöke ismételten cselekvésre szólította fel az államfőt és Dobroslav Trnka főügyészt is. Mindketten tisztségüknél fogva beadvánnyal fordulhatnak az alkotmánybírósághoz.

"Slota engem nem szólított meg. A törvénnyel most nem kívánok foglalkozni" - nyilatkozta újságíróknak Trnka. Gasparovic szóvivője, Marek Trubac útján megüzente: senki sem kérte fel, hogy az alkotmánybírósághoz forduljon. A törvényt megvétózta, a parlament újbóli igenje után pedig nem írta alá, s ezzel világosan kifejezte véleményét.

Anna Belousovová, az SNS első alelnöke, és Vladimír Meciar, a LS-HZDS elnöke megállapodott abban, hogy a módosított tanügyi törvénnyel kapcsolatos beadvánnyal csak az államfőválasztás után fordulnak az alkotmánybírósághoz - reagált a sajtóban megjelent értesülésekre Jana Benková, az SNS szóvivője csütörtökön. Kifejtette: egyelőre mindkét párt a saját beadványán fog dolgozni, de nem kizárt, hogy végül is meg tudnak egyezni egy közös dokumentumban.

"A Szlovák Nemzeti Párt számára ebben az esetben nem a téma politikai oldala, hanem az érvek a fontosak" - mondta újságíróknak Belousovová a megállapodással kapcsolatban. Hozzátette: a SNS ezért azt is el tudja képzelni, hogy végül is Meciarék beadványát fogja támogatni.

Szlovákiában március 21-én kerül sor az államfőválasztás első fordulójára. Amennyiben a hét jelölt közül egyetlen sem kapja meg a győzelemhez szükséges többséget, április 4-én megtartják a 2.fordulót.

Várható tehát, hogy a beadványról csak áprilisban születik döntés. A módosított oktatásügyi törvény azonban április elsején életbe lép.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.