Meglepően sok pénz folyt be a 98 százalékos különadóból

A tavalyival együtt már 410 millió forintot zsebelt már be a kormány a végkielégítéseket terhelő 98 százalékos adóból.

Uniós küldöttek jelezték Varga Mihálynak, hogy benne látják a kormányfőt?

Uniós küldöttek jelezték Varga Mihálynak, hogy benne látják a kormányfőt?

PSZÁF-MNB integráció: vitaanyagot tett közzé a jegybank

A PSZÁF MNB-be integrálását, a makroprudenciális keretrendszer megerősítését javasolja a jegybank egy csütörtökön a honlapján közzétett vitaanyagában.

Matolcsy nagyobb hatalmat kap

Nem elég, hogy az MNB bekebelezi a pénzügyi felügyeletet.

Matolcsy terjeszkedését vizsgálja az uniós jegybank

Az uniós jegybank már vizsgálja az új jegybanktörvényt, amely Matolcsy György kezébe adja a pénzügyi felügyelést.

 

Varga Mihály nagyvonalú Szász Károllyal

Varga Mihály kezdeményezi, hogy a pénzügyi felügyelet vezetőre ne vonatkozzon az egyébként már minden bírósági fórumon elmeszelt 98 százalékos különadó. Pontosabban: csak egészség- és nyugdíjbiztosítási járulékot kellene fizetniük.

Megkegyelmez a hamarosan a jegybankba olvadó pénzügyi felügyelet vezetőinek a kormány. Noha 2010-ben a Fidesz még bőszen vette vissza a vezető beosztású állami vezetők végkielégítésének és megváltási pénzének 98 százalékát kétmillió forint felett, most Szász Károly és vezetőtársai nagyvonalúbb elbánásban részesülnek.

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) elnökére, alelnökére és a Pénzügyi Békéltető Testület elnökére mégis alkalmazni kell a féléves munkavállalási moratóriumot, a felmentési időre és a végkielégítésre járó – összesen egy évnyi – jövedelmük után csak egészség- és nyugdíjbiztosítási járulékot kell fizetniük – kezdeményezi Varga Mihály a jegybanktörvényhez benyújtott, zárószavazás előtti módosítóval.

A már minden lehetséges bírói fórumon, többek között a strasbourg-i emberi jogi bíróságon is megbukott 98 százalékos különadót pont az ilyen esetekre javasolta Lázár János 2010 őszén. Akkor azt mondták, hogy a milliós összegű juttatások erköölcstelenek, ezért azokat vissza kell szerezni a "nagykutyáktól". Megadóztatták azt a fizetést is, amit egyes vezetők a tilalmi idejükra kaptak, ha a törvény megtiltotta nekik a munkát a menesztésüket követő bizonyos időben. Később a tiltakozások hatására annyit módosult a szabály, hogy csak a vezető beosztásúakra lett érvényes a kétmilliós plafon, a beosztottak maximum juttatását 3,5 millióban állapították meg. Mindezt öt évre visszamenőleg. 

Szeptember 30-án a miniszterelnök előterjesztésében a köztársasági elnök menti fel a pénzügyi felügyelet elnökét, az alelnökök és a Pénzügyi Békéltető Testület elnöke megbízatásának megszűnését a PSZÁF elnöke állapítja meg. A 6 havi felmentési időre járó jövedelmet, és a szintén 6 havi végkielégítést az érintett három személy, a megbízatása megszűnését megelőző napon egy összegben kapja meg.

A módosító indítvány nagyvonalú az MNB-hez átkerülő alkalmazottakkal is. Jár nekik egész évre a PSZÁF által alkalmazott béren kívüli juttatás, de ha az MNB ennél többet ad az alkalmazottainak, a különbözet jár az oda áthelyezetteknek is. A PSZÁF alkalmazottainak szeptember 30-ig időarányosan járó, és ki nem vett szabadságot ki kell fizetni.

A költséghatékony létszámgazdálkodással indokolt felmondásra – vagyis, amikor megszűnik valakinek a munkaköre – október 1-jétől számítva 6 hónapig lehet felmondani a korábbi PSZÁF alkalmazottaknak. Ez esetben a PSZÁF-nál és az MNB-nél töltött munkaviszonyt egybe kell számítani.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.