A terrrorizmus és az Emberi Jogok Nyilatkozata

Az olvasó talán emlékszik még arra, amikor egy 15 éves lányát elvesztő apuka kezéből esett ki a New York Times: lánya gyilkosa mosolygott a napilapról... Arnold Roth és felesége elképesztő energiákat fektetnek abba, hogy tragédiájukat minél kevesebbeknek kelljen átélniük... Nolblog

A bőr színe

A gépezet beindul. Az előítéletek öröklődnek, a zsigerekig hatolnak. Csakúgy, mint az elutasítottság és kirekesztettség fojtogató napi élménye.

A kirekesztés ellen énekeltek a Gödörben

Két aranypánt van a homlokon, az egyik a magyarság, a másik a cigányság. Kulturális demonstráción ítélték el tegnap este a Gödör klubban a diszkrimináció, kirekesztés, erőszak minden formáját.

Strasbourgi intő az elszabadult rasszizmusért

Az Európa Tanács fajgyűlölet- és intolerancia-ellenes bizottsága keményen megdorgálja hazánkat a mind jobban elszabaduló rasszizmus miatt.

Amerika börtönállam

Amerikában van a polgárok legnagyobb hányada börtönben, és a fogvatartottak között messze túlreprezentáltak a feketék és a spanyol ajkúak. A társadalom a maga bűnét is ezekkel a bűnösökkel fizetteti meg. Metazin

 

UNICEF: egyenlő jogot minden gyermeknek!

A rasszizmus elleni világnap alkalmából az UNICEF Magyar Bizottsága arra figyelmeztet, hogy ma Magyarországon a gyermekek bizonyos csoportjait diszkrimináció sújtja. Etnikai hovatartozásuk miatt a roma családok, így gyakran a gyerekek is, megtapasztalják a kirekesztést és a megbélyegzést.

Fokozottan sújtják őket a társadalomban kialakult egyenlőtlenségek, például a lakhatás és a munkavállalás terén. Gyakran csak alacsonyabb szintű vagy gyengébb minőségű ellátáshoz jutnak a mindenki számára biztosított olyan szolgáltatások területén, mint az egészségügyi ellátás vagy az oktatás. Ennek következtében rosszabbak életkilátásaik, esélyeik a munkaerőpiacon.

Roma kislány Monoron. Az oktatás ragadhatja ki a szegénységből
Roma kislány Monoron. Az oktatás ragadhatja ki a szegénységből

Csak nagyon lassan sikerül előrelépni olyan programok terén, amelyek ellensúlyozhatnák, vagy legalább csökkenthetnék azokat a hátrányokat, amelyeket a roma gyerekek megszületésük pillanatától magukkal visznek.

Annak érdekében, hogy javuljon a roma gyerekek társadalmi integrációja és ők is teljességükben élvezhessék a gyermekeket megillető jogokat, fontosnak tartjuk, hogy az elmúlt években elfogadott pozitív programok a nehéz gazdasági helyzet ellenére megvalósulhassanak. Elengedhetetlen, hogy a központi és a helyi intézmények a roma közösség bevonásával meggyőzzék a szülőket gyermekeik fejlődésének és oktatásának fontosságáról, s ezekben segítséget nyújtsanak nekik.

Az előítéletes gondolkodás és a diszkriminatív magatartás visszaszorításához szükséges az emberi jogok oktatásának minél szélesebb körű elterjesztése. A cigány fiatalok nagyobb mérvű részvétele ezekben az erőfeszítésekben növelné a programok hitelességét és hatékonyságát.

 

Az idén 20 éves Gyermekjogi Egyezményben foglalt jogok megkülönböztetés nélkül megilletnek minden gyermeket!

(Az UNICEF Magyar Bizottság közleménye az antirasszista világnap alkalmából)

 

Olvassa el a Zempléni cigányokról készült riport-sorozatunkat is, első rész itt >>

 

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.