Megtámadták az antifasiszta demonstráció főszervezőjét

Több antifasiszta szervezet tiltakozott szélsőséges csoportok - rendőri bejelentés nélküli megemlékezése - ellen. Az újlipótvárosi Hollán Ernő utcában tartott demonstráción jártunk.

Közéjük is lőnek? A rendőrség megteszi a "szükséges intézkedéseket"

A rendőrség megteszi a szükséges intézkedéseket - közölte a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság szerdán, miután a devecseri demonstrálók bejelentették: pénteken mindenképpen megtartják a félpályás útlezárással járó tiltakozásukat.

December elsejéig elhalasztották a demonstrációt a devecseriek

Hónap végéig elhalasztották a péntekre tervezett demonstrációt a devecseriek.

Decemberben tüntetnek a közszférában

Demonstrációs bizottságot alakított három, közszolgálati munkavállalókat tömörítő szakszervezet; az érdekvédelmi konföderációk vezetői pénteki budapesti sajtótájékoztatójukon bejelentették: december elejére demonstrációt készítenek elő.

Vasárnap: tüntetés Károlyi mellett

A Zöld Baloldal feljelentést tesz a Károlyi Mihály szobránál november 16-án történt antiszemita incidens miatt.

 

Történelmi lecke ostoba szélsőjobbosoknak

Több százan vettek részt a Károlyi Mihály szobránál tartott demonstráción. Transzparensek vagy zászlók nem voltak, csak egy felirat, ami a gróf önéletrajzára utalt: Hit, illúziók nélkül.

Pár napja, Horthy Miklós budapesti bevonulásának évfordulóján a Jobbik rendezett tüntetést a Parlament mellett, Károlyi Mihály emlékművénél. Novák Előd országgyűlési képviselő „Én felelek Trianonért” szövegű táblát akasztott a gróf szobrának nyakába, valaki pedig kipát tett a fejére. A szintén jobbikos Szegedi Csanád a köztévé reggeli műsorában sajátos nézeteinek hangot adva párhuzamot vont Károlyi és Izrael között, továbbá kifejtette, hogy a „hazaáruló, nemzetvesztő Károlyi Mihály szobrára a zsidó kulturális elnyomás miatt kerülhetett kipa”.

Az MTV közleményben határolódott el kijelentéseitől. A Zöld Baloldal képviselője közölte, hogy feljelentést tesznek a szobornál történt antiszemita incidens miatt. Az Antifa – Új Spartacus Liga nevű baloldali mozgalom vasárnap délutánra tiltakozó demonstrációt hirdetett.

A rendezvényen több százan vettek részt, közöttük Szanyi Tibor és más szocialista politikusok. Néhány ellentüntető is felbukkant egy árpádsávos molinóval, ők kénytelenek voltak a tértől távolabb, némán, rendőrök gyűrűjében végighallgatni a szónoklatokat.

Azokat az országgyűlési képviselőket és elvbarátaikat, akik a jobbikos demonstráción nemrégiben összegyűltek Károlyi Mihály szobránál, egy dolog fűzi össze: a rasszizmus, a zsidóság elleni mérhetetlen gyűlölet – hangsúlyozta Feldmájer Péter, a Mazsihisz (Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége) elnöke. Az ősi családból származó magyar főúrnak a személye pusztán csak ürügy. A kipával – folytatta – azt akarták jelezni, hogy „ez az áruló is zsidó volt, mert mindenki, aki szerintük rosszat tett, az zsidó és gyűlölni való, és a zsidók csak rosszat tesznek, ezét gyűlölni kell őket”.

Nekik nem csak Károlyival és szobrával, nem csak a zsidósággal, nem csak a baloldallal, hanem a konzervatív erőkkel is bajuk van, tehát az ország több mint 90 százalékával: mindazokkal, akik nem akarnak rálépni arra az útra, ami Magyarországot egyszer már tömeggyilkossághoz vezette. „Micsoda hazugság az, hogy Károlyi lenne felelős Trianonért!” – mondta a Mazsihisz elnöke. A szélsőjobbnak Károlyi hazaáruló, és minden hazaáruló zsidó, és minden zsidó hazaáruló, és aki nem így gondolja, az zsidóbérenc, legyen az egyszerű magyar ember, elkötelezett Fideszes, kereszténydemokrata, szocialista vagy bárki más.

Márton László, a Magyar Demokratikus Charta nevében felszólaló író előrebocsátotta, beszédének akár azt a címet is adhatta volna, hogy „történelmi lecke ostoba fiúknak”, de nem látja értelmét. Tekintélyes történészek hiába mondják, hogy a trianoni határokról már jóval 1918 ősze előtt döntöttek, vagy azt, hogy Károlyi Mihály, aki reménytelen helyzetben vette át a csődbe jutott országot, legfontosabb feladatának a független magyar állam újrateremtését tartotta. A történészek beszélhetnek, amit akarnak, a „mi nyilasainkat ez nem érdekli.”

Az író szerint a szélsőjobboldal fellépése nem előzmény nélkül való: utalt Orbán Viktor néhány évvel ezelőtti kijelentésére, hogy a baloldal, amikor csak tehette, rárontott a nemzetre. A Károlyi-szobor eltávolításának ötletét pedig Kövér László mostani házelnök „dobta be” a köztudatba.

Tamás Gáspár Miklós filozófus úgy vélte, hogy Károlyi egy szempontból valóban „árulónak” tekinthető: a gróf „elárulta” azt a történelmi osztályt, ahonnan származott, és a ritka kivételek egyikeként az évszázadokon át elnyomott parasztság oldalára állt. Ezért üldözik még ma is – azok, akik nem bírják elviselni az igazságosság, humanizmus, egyenlőség eszméit.

Feldmájer Péter beszél
Budapest, 2010. november 21. Feldmájer Péter, a Mazsihisz elnöke (j) beszédet mond, amikor az Antifa - Új Spartacus Liga tüntet a Magyar Demokratikus Charta és a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) támogatásával Budapesten, Károlyi Mihály szobránál. A demonstráció résztvevői a nyílt történelemhamisítás és az antiszemita szoborgyalázás ellen tiltakoznak. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.